ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ «ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Θα προβάλουν υλικό από την ιδιωτική ζωή κατηγορουμένων!

Εντονες αντιδράσεις από τους συνηγόρους, που χαρακτήρισαν παράνομη αυτή την πράξη και έκαναν λόγο για προσβολή της αξιοπρέπειας

Στην προβολή των φωτογραφιών που κατασχέθηκαν από τα σπίτια των νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αποφάσισε να προχωρήσει την επόμενη Τρίτη το δικαστήριο στον Κορυδαλλό, παρά τις πολλαπλές ενστάσεις και χτες των συνηγόρων και την αίτηση ανάκλησης για να αποτραπεί η προβολή. Πρόκειται για στιγμιότυπα από προσωπικές και κοινωνικές στιγμές των νεαρών που το δικαστήριο αποφάσισε να προβάλει μπροστά σε όλους όσοι παρακολουθούν την δίκη ή βρίσκονται για άλλους λόγους στην αίθουσα του Κορυδαλλού, επικαλούμενο ότι αποτελούν τεκμήρια των μεταξύ τους σχέσεων...

Οι συνήγοροι μίλησαν για προσβολή της αξιοπρέπειας, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι είναι μια πρακτική παράνομη και αντισυνταγματική. «Σε τι αποσκοπεί να προβληθούν οι προσωπικές στιγμές, οι φιλικές ή ερωτικές σχέσεις των κατηγορουμένων; Γνωρίζετε ότι όλες αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία. Αυτό που επιθυμείτε είναι να τους ταπεινώσετε και να τους εξευτελίσετε δημοσίως!», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η συνήγορος μάλιστα της 20χρονης κατηγορουμένης που βρίσκεται προφυλακισμένη δήλωσε ότι έχει εντολή να αποχωρήσει από τη διαδικασία, αν το δικαστήριο προχωρήσει στην προβολή.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι παρόντες κατηγορούμενοι νεαροί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσουν, αν το δικαστήριο προχωρήσει στην προβολή. Να σημειωθεί ότι χτες δεν παραστάθηκαν όλοι οι δικηγόροι λόγω κωλύματος. «Αδυνατώ να κατανοήσω σε τι αφορούν το δικαστήριο οι προσωπικές μας στιγμές. Φέρεστε σαν ηδονοβλεψίες», «εσείς πώς θα νιώθατε αν προβάλλαμε δημοσίως τις ιδιωτικές στιγμές των παιδιών σας;» ήταν μόνο μερικά από όσα είπαν οι νεαροί στο δικαστήριο.

Χτες, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εγκατάσταση του ειδικού προτζέκτορα στην αίθουσα, συνδεδεμένου με λάπτοπ, για να προβάλει τις φωτογραφίες. Οι συνήγοροι άφησαν αιχμές σχετικά με την ταχύτατη εγκατάσταση των ακριβών μηχανισμών από τον προϊστάμενο του Εφετείου, τη στιγμή που το δικαστήριο έλεγε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τη μαγνητοφώνηση - απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης... Τέλος, υπήρχε μεγάλη δύναμη των ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) έξω από την αίθουσα.

ΕΥΔΑΠ
Εκποιείται το 27% των μετοχών του Δημοσίου

«Με βάση τις πρόσφατα διακηρυγμένες θέσεις της κυβερνητικής στρατηγικής συνάγεται το συμπέρασμα ότι από το 61% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ, θα διατεθούν μετοχές έως 27% στο χρηματιστήριο». Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης, μιλώντας προχτές στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί οργανισμούς και επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών - κοινωνικών αγαθών (όπως το νερό), προς όφελος ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού, που θα πληρώνει ακριβότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες (νερό, αποχέτευση κ.ά.), και των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υλοποιώντας έτσι τις κατευθύνσεις που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οσον αφορά στη διαδικασία της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ο Γ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει σε σύμβουλο τη μελέτη και την κατάθεση πρότασης για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των μετοχών, στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την πρόταση και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ χτες οι δύο αγωνιστές στην τοπική διοίκηση της Κεφαλονιάς, Δημήτρης Ματζουράτος και Νίκος Αλεξανδρόπουλος, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «αυτοδικίας», επειδή σε δυναμική κινητοποίηση των δύο Κινήσεων (σ.σ. ΝΑΣ Κεφαλονιάς και ΔΑΣ Παλικής, των οποίων οι δύο αγωνιστές ήταν επικεφαλής) στις 16 Αυγούστου 2006, «άνοιξαν» την πρόσβαση για εκατοντάδες λουόμενους στη γραφική παραλία και τον αιγιαλό στον όρμο του Αθέρα (Παλική), αφού την είχαν κλείσει δήμος και ιδιώτες, διεκδικώντας την ως ιδιωτικό χώρο. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δύο αγωνιστών, καθώς έκρινε πως οι κατηγορούμενοι όχι μόνο δεν είχαν δόλο για προσωπικό όφελος, αλλά πως η αντίδρασή τους αυτή ήταν δικαιολογημένη από τη στιγμή που οι πάσσαλοι που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο αυτό αποτελούν παράνομη πράξη.

«ΔΙΚΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ» για τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους εξήγγειλε εσπευσμένα χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Μαζί με τις «δίκες - εξπρές» ο Χ. Καστανίδης ανέφερε και για την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει περαιτέρω το μεγάλο κεφάλαιο και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει «θεσμικός διάλογος» μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, «με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως το ξεκαθάρισε ο υπουργός, είναι η Δικαιοσύνη να βοηθήσει «το επιχειρείν στη χώρα μας και την πραγματοποίηση επενδύσεων».

Οσον αφορά τις «δίκες - εξπρές» των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων για υποθέσεις διαφθοράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη της έρευνας θα δικάζονται τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και διοικητές δημόσιων οργανισμών). Οπως εξήγησε ο Χ. Καστανίδης το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί δε θα ισχύει για τα αδικήματα των υπουργών και υφυπουργών που υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αντίθετα, θα υπάγονται στο νομοσχέδιο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η παθητική δωροδοκία υπουργών και υφυπουργών.

Ξεκινά με καταγγελίες η δίκη Σειρινίδη

Από την αρχή ξεκινά στις 8 Ιούνη η δίκη του Αρη Σειρινίδη μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή, επικαλούμενο το κώλυμα ενός δικαστή. Η δίκη που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ξεκινά με νέα σύνθεση. Επίσης, το δικαστήριο... αυτοαναιρέθηκε με τον «εξοβελισμό» των ενόρκων από τη διαδικασία. Γι' αυτό το θέμα, σε χτεσινή συνέντευξη οι συνήγοροι του Α. Σειρινίδη σημείωσαν ότι «αν ο δικαστικός μηχανισμός κρίνει με βάση τους δικονομικούς ποινικούς και συνταγματικούς κανόνες για να καταδικάσει έναν άνθρωπο, ο Α. Σειρινίδης θα αθωωθεί, αφού ήδη από τη διαδικασία δεν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος που του αποδίδεται».

Επισήμαναν όμως ότι «τελευταία όταν μια δικαστική διαδικασία πηγαίνει καλά, ο δικαστικός μηχανισμός επεμβαίνει να ανακόψει την καλή αυτή εξέλιξη που έχουμε για τους κατηγορουμένους». Επίσης, χαρακτήρισαν τη δίκη, την πρώτη πιλοτική δίκη για το DNΑ, γιατί όπως είπαν, «η έρευνα για το DNA τείνει πολύ περισσότερο να είναι ένας προνομιακός έλεγχος της αστυνομίας πάνω στο ποιος είναι ύποπτος αλλά και ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τα στοιχεία». Επισήμαναν, ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές αμφισβητήσεις για το αν το DNA είναι ακράδαντο στοιχείο. Να υπενθυμίσουμε, ότι η περίφημη μάσκα με το DNA, το φερόμενο ως πειστήριο από τη διαδικασία της δίκης αμφισβητήθηκε, αφού δεν εξακριβώθηκαν οι συνθήκες που περισυλλέχτηκε.

Αθώος ο αντιδήμαρχος Νίκαιας

Aπηλλάγη χτες από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε αυτοδικία ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκαιας Γιάννης Αγγελινιάδης και η δημότισσα που είχε κατηγορηθεί μαζί του για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η μήνυση είχε ασκηθεί από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «ΤΙΜ».

Η εταιρεία αρχικά υπέβαλε μήνυση στον αντιδήμαρχο για κλοπή της κεραίας αλλά αποδείχτηκε παντελώς ανυπόστατη και ο εισαγγελέας τη μετέτρεψε σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Και αυτή όμως η κατηγορία, κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε παντελώς αυθαίρετη καθώς η κεραία, από το 2005 που κατεδαφίστηκε, μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε αποθήκη του Δήμου αλλά η εταιρεία δεν πήγε να την παραλάβει καθώς γνωρίζει πως το Διοικητικό Εφετείο τελεσίδικα την έχει κρίνει κατεδαφιστέα και άρα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Ετσι η εισαγγελέας της έδρας μετέτρεψε την κατηγορία του αντιδημάρχου από φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σε ηθική αυτουργία σε αυτοδικία καθώς τέθηκε θέμα αν τηρήθηκε το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την έκδοση του Πρωτοκόλλου κατεδάφισης μέχρι την εκτέλεση της απόφασης. Τελικά η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του αντιδημάρχου με την αιτιολογία πως η έγκληση της εταιρείας δεν ήταν νομότυπη. Πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από την έδρα.

Απεργία στον ηλεκτρικό σήμερα

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις 170 συναδέλφων τους, τις οποίες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης και των μεταφορών.

Συγκέντρωση και χτες στο Σύνταγμα

Για ένατη συνεχόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «αγανακτισμένοι πολίτες», εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στο χώρο του Συντάγματος συμμετείχαν στη χτεσινή συγκέντρωση και περίπου 300 φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έφτασαν εκεί το απόγευμα με πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια.

Και χτες, πάντως, στο χώρο μπροστά από τη Βουλή εμφανίστηκαν νέα πανό με κυριότερο αυτό με υπογραφή «Αγανακτισμένοι Συντάγματος» που έγραφε: «Κλέφτες. Ξεφτιλισμένοι αρουραίοι Ελληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί πόσα δίσ. ευρώ νομίζετε ότι μπορούν να χωρέσουν οι τάφοι σας;». Ακριβώς αποκάτω είχε στηθεί ένα άλλο με μεγάλη φωτογραφία της Βουλής και τίτλο «Ο πύργος της μίζας», ενώ σε άλλο σημείο στήθηκε πανό που έγραφε «Κλέφτες, μαυραγορίτες, τραπεζίτες».

Οι «Αγανακτισμένοι» απευθύνουν από χτες κάλεσμα για τη νέα κινητοποίηση που διοργανώνεται σε πολλές κεντρικές πόλεις σε όλη την Ευρώπη το απόγευμα της Κυριακής.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση στο χώρο γύρω από το Λευκό Πύργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ