ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ - ΜΑΣ
Για τις προεδρικές εκλογές στα ΑΕΙ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για τις προεδρικές εκλογές των Τμημάτων ΑΕΙ

Κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και σπουδαστές απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μπροστά και στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στα ΑΕΙ της χώρας.

Η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ καλούν «τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αρνούνται την υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη μετατροπή των ίδιων σε μεσάζοντες των μονοπωλιακών ομίλων, να καταδικάσουν τα Προεδρικά Σχήματα που δηλώνουν και έχουν αποδείξει ότι θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή επέλαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να στηρίξουν μαχητικά, αγωνιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στη διαμόρφωση συσπειρώσεων και μέσα στα ΑΕΙ που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ρήξης και σύγκρουσης με αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική στην εκπαίδευση, θα ορθώνουν το ανάστημά τους κόντρα στο Σχολείο και στο Πανεπιστήμιο της αγοράς. Θα καθιστούν ευρύτερα αντιληπτή την ανάγκη συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών του μόχθου».

Σε αυτή τη συμμαχία, τονίζει η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ, «πρέπει να ακουμπήσουν και οι καθηγητές πανεπιστημίων που αντιλαμβάνονται ότι η υπεράσπιση της επιστημονικής αλήθειας, η πλέρια ανάπτυξη της επιστήμης για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορούν να χωρέσουν σήμερα στα όρια της αστικής πολιτικής, γιατί έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα περιγράφεται η γενικότερη κατάσταση, αλλά και αυτή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (προώθηση νόμου - πλαισίου για Πανεπιστήμιο - επιχείρηση, περικοπές κονδυλίων κ.ά.). Τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει βρει στηρίγματα όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα στις Πρυτανικές Αρχές και Συγκλήτους, που δήθεν αντιδρούν στη λαίλαπα των περικοπών με προτάσεις διαχείρισης, ώστε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να γίνουν πιο "βιώσιμα", να αναζητήσουν τρόπους συνύπαρξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ με τους κανόνες της αγοράς». Επισημαίνουν πως σήμερα είναι «σαφές ότι για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο που σέβεται το ρόλο και το χαρακτήρα της επιστήμης του, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, υπάρχει μόνο ο δρόμος της συσπείρωσης σε ένα μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με την εκπαίδευση των μονοπωλίων, με την ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, με τους πανεπιστημιακούς που τα υπερασπίζονται».

Η ΔΗΠΑΚ και το ΜΑΣ καλούν σε συστράτευση για διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρεται: Καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έξω οι επιχειρήσεις από τα ΑΕΙ και την έρευνα. Εκτακτο κονδύλι τώρα για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των ΑΕΙ, δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές. Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ταυτόχρονη επαγγελματική επάρκεια. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση κατοχύρωσης της πρόσβασης στο επάγγελμα. Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων/εκτάκτων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες.

ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ
Οι σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για δημιουργία μαχητικού Συλλόγου Σπουδαστών

Για πραγματικό σύλλογο θα ψηφίσουν οι σπουδαστές στις 8 Ιούνη

MotionTeam

Για πραγματικό σύλλογο θα ψηφίσουν οι σπουδαστές στις 8 Ιούνη
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή της, σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Λαμίας, με τις εκλογές που έγιναν «εργολαβία της ΔΑΠ και νομιμοποίηση της ΠΑΣΠ» και καλεί τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους στις 8 Ιούνη «για τη δημιουργία μαχητικού Συλλόγου».

Το ΜΑΣ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «χαιρετίζει τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ της Λαμίας και άλλοι αγωνιστές σπουδαστές, προκειμένου να γεννηθεί ένας πραγματικός σύλλογος σπουδαστών. Με τραμπουκισμούς, απειλές, επιθέσεις, μπράβοι της ΔΑΠ προσπάθησαν να βάλουν φρένο σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στις εκλογές που έγιναν, με εργολαβία της ΔΑΠ και νομιμοποίηση της ΠΑΣΠ που συμμετείχε, κυριάρχησαν ο εκφυλισμός και η νοθεία. Η εφορευτική επιτροπή αποτελούνταν μόνο από μέλη της ΔΑΠ, υπήρχαν μπράβοι έξω από τις πόρτες που έλεγχαν ποιος θα μπαίνει να ψηφίσει, κάποιοι σπουδαστές ψήφισαν δύο και τρεις φορές, ακόμα και κάποια παραβάν που μπήκαν στο ξεκίνημα της διαδικασίας, έπειτα εξαφανίστηκαν. Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το τι είδους σύλλογος είναι αυτός και τι είδους «αυτοδυναμίες» καταλαμβάνει η παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.

Kανένας σπουδαστής δεν πρέπει να ανεχτεί άλλο να συμβιβάζεται με τη σαπίλα. Πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Στις 8 Ιούνη ψηφίζει για τη δημιουργία μαχητικού Συλλόγου Σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας. Σύλλογο πραγματικό, με όργανα και πραγματική λειτουργία. Σύλλογο που θα ενημερώνει τους σπουδαστές για τα ζητήματα που τους απασχολούν και για τις αποφάσεις που παίρνει και θα απολογείται στους σπουδαστές. Θα οργανώνει την πάλη με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών. Ενας σύλλογος που θα είναι καρφί στο μάτι της κυρίαρχης πολιτικής που θέλει τους νέους ανοργάνωτους χωρίς συμμετοχή στην πάλη. Εκεί θα μπορούν οι σπουδαστές πραγματικά να συμμετέχουν, να οργανώνουν την πάλη τους, να έχουν ένα αποκούμπι»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Κόβει» θέσεις συμβασιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Μοναδική απάντηση η διεκδίκηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά

Δε θα δοθούν θέσεις έκτακτου ή ωρομισθίου προσωπικού σε πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν παραπάνω από 25 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και σε τμήματα ΤΕΙ που έχουν παραπάνω από 15 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, «εκτός εξαιρέσεων που πρέπει να τεκμηριωθούν ειδικά», σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, προς τα ιδρύματα. Στο συγκεκριμένο έγγραφο ζητείται απ' τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ενημερώσουν το υπουργείο, μέχρι τις 30 Ιούνη, για τις ανάγκες έκτακτου και ωρομισθίου προσωπικού, με βάση ορισμένα στοιχεία (αναλυτικά στοιχεία για το τμήμα, αριθμό υπηρετούντων κ.ά.).

Η αφετηρία του σχολιασμού και της απάντησης στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να είναι άλλη από κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο: Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έπρεπε να υπήρχε το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο θα έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά με όλα τα δικαιώματα. Η κατάσταση, όμως, στα ιδρύματα, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει διαμορφωθεί διαφορετικά, αφού, για παράδειγμα σε πολλά ΤΕΙ, οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι απ' τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό συμβασιούχων (με βάση το Π.Δ. 407) στα πανεπιστήμια.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της μείωσης της χρηματοδότηση και της υποβάθμισης των ιδρυμάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού θα δημιουργήσει ελλείψεις. Η απάντηση σε αυτή την περικοπή πρέπει είναι η διεκδίκηση του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Μια απάντηση απέναντι στις άθλιες συμβάσεις... μιας θέσης για τρεις εργαζόμενους, στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων και στους απλήρωτους μήνες δουλειάς, που αποτελούν την πολιτική της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εκτάκτων

Αναφερόμενος στην παραπάνω απόφαση του υπουργείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ν. Αβραμίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, σημείωσε ότι τυχόν εφαρμογή της θα οδηγήσει σε ταχύτατη υποβάθμιση των σπουδών, σε κατάργηση μαθημάτων και λουκέτο τμημάτων των σχολών. Θύμισε ότι μέχρι το Φλεβάρη, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί ήταν 970 και κάλυπταν το 75% των διδακτικών ωρών (μαθήματα και εργαστήρια).

Ο Σύλλογος των εκτάκτων από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιεί αποχή από τα μαθήματα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους 4 τελευταίους μήνες και υπογραφή των συμβάσεών τους, ενώ σχεδιάζει κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Τους ενοχλεί η πολιτική σύγκρουσης του ΚΚΕ»

Η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ καταγγέλλουν την προσαγωγή, στο ΑΤ Παλλήνης για εξακρίβωση, μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 37ο φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», την περασμένη Τετάρτη από άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» που περιπολούσαν στην περιοχή.

«Η δυνατότητα του ΚΚΕ να διαδίδει με όσα μέσα μπορεί και επιλέγει τις θέσεις τους έχει κατακτηθεί με αίμα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και αυτό το δικαίωμα είναι υπόθεση κάθε λαϊκού ανθρώπου να περιφρουρηθεί. Γελιούνται αυτοί που πιστεύουν ότι με τέτοιες πρακτικές και μεθόδους θα τρομοκρατήσουν και θα σταματήσουν τη δράση των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος συνολικότερα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των οργανώσεων ΚΚΕ και ΚΝΕ και επισημαίνεται ότι από τέτοια περιστατικά αποδεικνύεται πως αυτό που ενοχλεί το σύστημα είναι η πολιτική σύγκρουσης και ρήξης του ΚΚΕ με τις αντιλαϊκές επιλογές του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ