ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Δεν έχει πάτο η κατρακύλα τους

Χαρακτηριστική η καταγγελία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για όσα έγιναν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Τον ξεκάθαρα αντεργατικό ρόλο που παίζει η εργατική αριστοκρατία, η οποία συναλλάσσεται με τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες και έχει προνομιακή μεταχείριση ώστε να προσφέρει τη στήριξή της στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές και σχεδιασμούς, αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο η καταγγελία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, την οποία παραθέτουμε ολόκληρη:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στο πλαίσιο του "Καλλικράτη" και των συγχωνεύσεων, πέντε υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής. Η μεταφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών συνοδεύεται και από την υποχρεωτική μετάταξη των εργαζομένων από το υπουργείο στην Περιφέρεια Αττικής, εξέλιξη για την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εγκαίρως είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και με σαφήνεια είχαν αντιταχθεί. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι γενικά γνωστά.

Κοιτάξτε όμως να δείτε τι σκέφτηκαν τα κυβερνητικά επιτελεία στο ΥΠΟΜΕΔΙ και τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια για να περάσουν ανώδυνα και με τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ σε ρόλο "λαγού" ρώτησε χθες τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Θανάση Πατουλιά "αν επιθυμεί να κάνει χρήση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και να μη μεταταχθεί στην Περιφέρεια". Η απάντηση που εισέπραξε ήταν: "Ασφαλώς και ΟΧΙ!" Αμέσως μετά, ακολούθησε παρέμβαση διευθυντικού στελέχους στο ΥΠΟΜΕΔΙ, που του είπε: "Ετοιμάζονται οι καταστάσεις των εργαζομένων που θα μεταταχθούν υποχρεωτικά στην Περιφέρεια. Επειδή είσαι συνδικαλιστής αν θες μπορούμε να σε κρατήσουμε εδώ"!

Η απάντηση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ ήταν άμεση και καθαρή: "Η πρότασή σας αυτή με προσβάλλει ηθικά ως άνθρωπο, ως συνδικαλιστή, είναι εξαγορά και θα το καταγγείλω δημοσίως".

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι συνδικαλιστές δεν είναι απλώς αναπόσπαστο κομμάτι των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι! Είναι απαράδεκτο να δέχονται την εξαίρεσή τους για οποιοδήποτε πρόβλημα με την επίκληση της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας. Η συνδικαλιστική τους ιδιότητα υπάρχει για να ενισχύουν τη θέση τους στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι για να τους διαχωρίζει από τους εργαζόμενους, να τους δίνει προνόμια και βολέματα. Οι συνδικαλιστές οφείλουν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα στους εργαζόμενους και έχουν χρέος να τους υπηρετούν ανιδιοτελώς.

Η παρέμβαση της Γενικής Διευθύντριας είναι παρέμβαση κυβερνητικού μηχανισμού, είναι καθαρή εξαγορά, ως τέτοια την καταγγέλλουμε και πάντως δεν μας εκπλήσσει. Αυτό όμως που προκαλεί οργή, πολιτική απέχθεια και προσφέρεται για συμπεράσματα είναι ο ρόλος και η προσπάθεια υποταγμένων συνδικαλιστών να διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο, να εξωθήσουν κι άλλους συνδικαλιστές στην υποταγή και εξαγορά. Για όλα αυτά τα υποταγμένα κυβερνητικά - εργοδοτικά φερέφωνα ένα έχουμε να πούμε:

Να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια! Δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές το ίδιο! Υπάρχουν συνδικαλιστές που δε συμβιβάζονται, δεν υποτάσσονται, δεν εξαγοράζονται. Και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι κάποιοι από αυτούς!».

Διαδήλωσαν για την προστασία της υγείας τους

Χτες, έξω από το υπουργείο Υγείας, ενάντια στην κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση

Phasma

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση
Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας εργαζόμενοι απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας απαίτησαν, χτες, να μην καταργηθεί η άδεια ακτινοπροστασίας, που αποτελεί μέτρο πρόληψης ώστε να μη σωρεύεται αθροιστικά η ακτινοβολία στους εργαζόμενους αυτών των κατηγοριών και τους προκαλούν λευχαιμίες και καρκίνους. Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των εργαζομένων από συνθήκες που αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον και αναδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα προστασίας, τα οποία όμως για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του θεωρούνται «κόστος» που πρέπει να πετσοκοπεί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση προωθεί αυτό το διάστημα νέα συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, ώστε να «ανακουφιστούν» οι εργοδότες από το αυξημένο ασφάλιστρο, επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας κτλ.

Με συνθήματα, όπως, «Αγώνας απεργιακός, θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος» ή «Αν δεν αποσύρεις την τροπολογία, Λοβέρδε θα σε βάλουμε κάτω απ' τη λυχνία», έδειξαν ότι δε θα κάνουν πίσω απ' την προστασία της υγείας τους. Μάλιστα, η μεγάλη συμμετοχή και το ανεβασμένο αγωνιστικό κλίμα υποχρέωσαν την κυβέρνηση να φέρει - εκτός απ' την Αστυνομία - και ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ που μπήκε στην είσοδο του υπουργείου. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Πολλοί ήταν οι ομιλητές στη συγκέντρωση, οι οποίοι υπογράμμισαν την επικινδυνότητα της επιλογής της κυβέρνησης, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τα παιδιά τους. «Δεν τον καις πρώτα τον εργαζόμενο και μετά να του δώσεις άδεια για επανόρθωση, η οποία δεν μπορεί να γίνει», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Κυριάκος Στριγγάρης, για να τονίσει: «Ας πάρει πρώτα η κυβέρνηση μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία με γιατρούς εργασίας και μετά μπορούμε να συζητήσουμε». Ομως, τέτοια όχι μόνο δεν πήρε ποτέ η κυβέρνηση, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το ΙΚΑ (με 350 υγειονομικές μονάδες και 5 νοσοκομεία) υπάρχει μόνο ένας ακτινοφυσικός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του κανονισμού ακτινοπροστασίας!

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας, Νίκο Πολύζο, ο οποίος το μόνο που δεσμεύτηκε είναι να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία το αίτημα για την απόσυρση της προωθούμενης τροπολογίας. Μάλιστα, όταν οι γιατροί του έθεσαν θέμα αν αναλαμβάνει την ευθύνη γιατί με αυτή την τροπολογία οδηγούν στο θάνατο και στην αναπηρία τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους δεν έδωσε καμιά απάντηση.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ μετέφερε η Λέττα Μεθωνιού, τονίζοντας ότι οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να πολλαπλασιαστούν όχι μόνο για την υπεράσπιση των σημερινών δικαιωμάτων αλλά και για την κατάκτηση των σύγχρονων δικαιωμάτων. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση η Λέττα Μεθωνιού τόνισε: «Θέλουν να μας πάνε απ' τα σπάργανα στα σάβανα. Εμείς θα αγωνιστούμε για να έχουμε ζωή και μετά τη συνταξιοδότησή μας». Επίσης, την αλληλεγγύη των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας.

Στάση εργασίας σήμερα

Οι τεχνολόγοι - ακτινολόγοι, οι γιατροί ακτινολόγοι και οι φυσικοί έδωσαν ραντεβού για σήμερα στην τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. Επίσης, αύριο, οι υγειονομικοί του ΙΚΑ κάνουν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους ασθενείς και όλο το λαό για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να μη συγχωνευτεί - καταργηθεί καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο ή μονάδα Υγείας, για κατάργηση των πληρωμών για την υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων κ.ά.

Μέχρι και την Παρασκευή οι εκλογές

Συνεχίζονται μέχρι και αύριο Παρασκευή οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Οι εκλογές διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, στο 2ο όροφο) από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Σήμερα η κάλπη θα βρίσκεται από τις 11.30 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. στο ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου και την Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιβριώτη» (Σολομωνίδου 68).

Απεργοσπάστες

Σε ανοιχτή απεργοσπασία, στο χώρο των δασκάλων, προχώρησαν, χτες, οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΟΕ! Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ, με εισήγηση της ΠΑΣΚ, αποφάσισαν να μετατρέψουν την ειλημμένη απόφαση για πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε «διευκολυντική» στάση εργασίας! Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι ...ειδικές συνθήκες της για εκείνη την ημέρα, γιατί δίνονται οι έλεγχοι και τα απολυτήρια! Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ, άξιοι εκπρόσωποι των κομμάτων τους, έπαιξαν, για μια ακόμη φορά το ρόλο τους. Αυτή τη φορά, χωρίς πολλά πολλά, κάλεσαν σε απεργοσπασία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ