ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Πάνω από 800.000 οι άνεργοι το Μάρτη

Στο 42,4% το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών

Από τη μία ένας στους δύο νέους δεν έχει μεροκάματο, από την άλλη η πλειοψηφία τους δουλεύει χωρίς δικαιώματα (φωτ. από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ ενάντια στα νέα μέτρα)
Από τη μία ένας στους δύο νέους δεν έχει μεροκάματο, από την άλλη η πλειοψηφία τους δουλεύει χωρίς δικαιώματα (φωτ. από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ ενάντια στα νέα μέτρα)
Σε «καρκίνο» για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες έχει μετατραπεί η ανεργία που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις με μαζικά τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, με χιλιάδες απολύσεις, προκειμένου οι επιχειρηματίες να σωθούν και να σώσουν τα κέρδη τους. Ετσι, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ανεργία τον Μάρτη του 2011 εκτινάχθηκε στο 16,2% (από 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010). Οι άνεργοι έφτασαν τους 811.340 (από 578.723 το Μάρτη του 2010) αυξημένοι κατά 232.717 από τον αντίστοιχο περσινό μήνα (ποσοστό αύξησης 40,2%). Υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική καθώς με βάση τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ, όπως υπαγορεύει η ΕΕ, θεωρείται εργαζόμενος και όχι άνεργος, ακόμα και αυτός που τη βδομάδα της καταγραφής είχε δουλέψει έστω και μια ώρα.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι η πολιτική των προγραμμάτων που υπηρετούν ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν μπορεί να φρενάρει την ανεργία, αντίθετα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των επιχειρηματιών που καρπώνονται γενναίες οικονομικές επιδοτήσεις. Αλλωστε συνολικά η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα», χτυπά τη σταθερή εργασία για όλους και με πλήρη δικαιώματα, αφού για να προστατευτούν τα κέρδη των μονοπωλίων, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται έχουν χαρακτηριστικά ομηρίας των εργαζομένων (χωρίς ασφάλιση, σταθερό ωράριο κτλ.) και είναι προσωρινές, δηλαδή αποτελούν ένα διάλειμμα από την ανεργία.

Πρώτα θύματα νέοι και γυναίκες

Επιπλέον, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και ανακούφισης των οικογενειών τους πρέπει να ενισχυθεί και να δοθεί ταυτόχρονα με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στηρίζει το σημερινό σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει την ανεργία. Θυμίζουμε ότι σήμερα, μόλις 1 στους 3 από τους καταγεγραμμένους ανέργους επιδοτείται με το επίδομα των 454 ευρώ!

Υπενθυμίζεται, ότι το Μάρτη του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήταν 854.462 και τον Απρίλη 815.927. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με τον Μάρτη του 2010. Επίσης οι οικονομικά ενεργοί (οι απασχολούμενοι και οι άνεργοι) εμφανίζονται λιγότεροι (4.185.325) από τους οικονομικά μη ενεργούς (4.335.461). Δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού από 15 ετών και πάνω.

Την άγρια αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση πληρώνουν πολύ ακριβά οι νέοι και οι γυναίκες. Ετσι το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών το Μάρτη του 2011 εκτινάχθηκε στο 42,5%, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας και στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών (22,6%). Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 19,5% (από 15,9% τον Μάρτη του 2010), ενώ στους άνδρες στο 13,8% (από 8,5% τον αντίστοιχο περσινό μήνα).

Σε επίπεδο Περιφερειών το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε όλες εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μάλιστα το ποσοστό ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο εκτοξεύθηκε στο 30,4%! Επίσης το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το 20% στα Ιόνια Νησιά (24,5%) και στη Δυτική Μακεδονία (20,6%).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ημερίδα για τις συλλογικές συμβάσεις

Η οργάνωση της δουλειάς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον περαιτέρω συντονισμό δράσης και την ένταση της πάλης ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με θέμα τις ΣΣΕ.

Τις εργασίες της ημερίδας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚ με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών σωματείων και εργαζόμενων, άνοιξε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο Δ. Κουμπούρης αναφερόμενος στην ιστορία των ΣΣΕ υπογράμμισε ότι όπως και κάθε άλλο εργασιακό ασφαλιστικό δικαίωμα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης και αναμέτρησης ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο και αποτελούν κατάκτηση από τη μεριά της εργατικής τάξης. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίδραση των κατακτήσεων της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και επηρέασαν πολύ θετικά τον αγώνα της εργατικής τάξης για τις κατακτήσεις της στον καπιταλισμό.

Οσον αφορά στο σήμερα, σημείωσε, ότι η εργοδοσία, το κεφάλαιο, έχουν σχεδιάσει την πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Θέλουν να απαλλαγούν και από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά και κάθε είδος ΣΣΕ. Αμφισβητούν την έννοια του κατώτερου μισθού και μεροκάματου και η ψήφιση του νόμου 3899/10 αυτό το θέμα προωθεί.

Σχετικά με το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος επεσήμανε ότι σήμερα η ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παίζουν βρώμικο ρόλο στα πλαίσια του συστήματος χωρίς κανένα φραγμό.

Είναι γενικότερη κατεύθυνση της ΕΕ - τόνισε - και θέλουν να απαλλαγούν οριστικά από κάθε δέσμευση στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα αν περάσει αυτό το σχέδιο και επεσήμανε ότι η περεμπόδισή του μπορεί να γίνει μόνο με υπεροχή δυνάμεων και σκληρό αδιάλλακτο αγώνα, κλάδο τον κλάδο, επιχείρηση την επιχείρηση. Μπροστά στην κατάσταση - είπε - και στις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας από τη γενική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, τις δυσκολίες για την υπογραφή νέων ΣΣΕ, χρειάζεται να έχουμε σχεδιασμό και δράση αποφασιστική για το επόμενο διάστημα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σήμερα στην Αθήνα

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώνσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ. Στη σημερινή συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Αγρίνιο.

Με τη συγκέντρωση στην Αθήνα ολοκληρώνονται οι περιφερειακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Την αντίθεσή τους στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο του λαού, εξέφρασαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της Κρήτης με Παγκρήτια κινητοποίηση και πορεία που πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο. Οι συνταξιούχοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους και στο νέο χαράτσι στις συντάξεις τους, στην Υγεία και στην Πρόνοια και συνολικά στη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους, καλώντας σε αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα και σε πάλη για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με τη μαζική συμμετοχή συνταξιούχων όλων των Ταμείων από κάθε νομό της Κρήτης. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των ενώσεών τους, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γ. Βαγγελάκος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στο χώρο (ηλεκτρική ενέργεια, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες - εναλλακτικές πηγές ενέργειας). Οι εκλογές του Σωματείου πραγματοποιούνται στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες: Σήμερα 7.00-19.00, αύριο Παρασκευή 10 Ιούνη 7.00-19.00. Για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο Υγείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το καπιταλιστικό σύστημα γεννά την ανεργία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την αύξηση της ανεργίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εξαναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, δυναμώνοντας αποφασιστικά και οργανώνοντας την πάλη του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής τους, της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ