ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Επιταχύνονται η κατάθεση και η ψήφιση στη Βουλή

Κατατίθεται σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, για να ψηφιστεί στις 28 Ιούνη

Τώρα είναι η ώρα του παλλαϊκού ξεσηκωμού, για να απαντηθεί η κλιμάκωση του πολέμου από την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία
Τώρα είναι η ώρα του παλλαϊκού ξεσηκωμού, για να απαντηθεί η κλιμάκωση του πολέμου από την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», μετά την τελική του έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει νωρίτερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Ιούνη, το «μεσοπρόθεσμο» θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ακολούθως, θα πάει στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να ψηφιστεί στις 28 Ιούνη. Σε περίπου δυο βδομάδες από σήμερα, αναμένεται και ο εφαρμοστικός νόμος, που θα εξειδικεύει τα βασικά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου» για το 2011 και τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επέλασης έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» θα συμπεριλαμβάνονται τα πρόσθετα μέτρα του 2011, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, τα μέτρα 22 δισ. της περιόδου 2012 - 2015 και ο «πίνακας» των αποκρατικοποιήσεων. «Για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα μπαίνουν τρίμηνοι στόχοι και θα υπάρχει αξιολόγηση από την τρόικα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πως «στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ.». Οπως υποστήριξε ο ίδιος - αναφερόμενος στην έκθεση της τρόικας και στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, που έγινε αποκλειστικά για το ζήτημα της Ελλάδας - η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης είναι η 15η Ιούλη.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 8 Ιούλη και για την καταβολή του μεριδίου του στην 5η δόση απαιτεί να υπάρξει «έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και εξασφάλιση για τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα το 2012». Μάλιστα, εντείνοντας το κλίμα τρομοκράτησης του λαού, σημείωσε: «Δεν έχει κλείσει τίποτα. Δεν ξέρω αν θα κλείσει, είναι δύσκολο, είναι πολλές οι εκκρεμότητες».

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «το νέο δάνειο δεν έχει κλείσει, αφού δεν υπάρχουν αποφάσεις για το χρόνο, τον τρόπο και το ποσό της συμμετοχής των ιδιωτών». Τόνισε ακόμα ότι μπορεί να υπάρξει μια «συνολική λύση», με εκταμίευση της 5ης δόσης άμεσα και τη μετάθεση της απόφασης για τη χορήγηση του «νέου δανείου τον Σεπτέμβριο». Ουσιαστικά, περιέγραψε το εκβιαστικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ, προκειμένου, υπό τη μόνιμη απειλή της χρεοκοπίας, να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στη σφαγή του.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, τέλος, ότι τη Δευτέρα, πριν τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, και τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα της Ελλάδας, με τον Αμερικανό υπουργό να λέει ότι «ο Ομπάμα θα κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδας».

Ολα για τη συναίνεση

Κάλεσμα συστράτευσης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στο σύνολο των αστικών κομμάτων, για την προώθηση των βάρβαρων μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», απηύθυνε στο μεταξύ ο Γ. Παπανδρέου, στην εισηγητική του παρέμβαση στο χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος», υπογράμμισε σχετικά.

Ο πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα συναίνεσης στα αστικά κόμματα και αυστηρής πειθαρχίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας. Δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής. Εμείς θα είμαστε οι καταλύτες αυτών των μεγάλων αλλαγών». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επειδή οι περιστάσεις είναι ιστορικές (...) θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».

Ο Γ. Παπανδρέου, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμόρφωσαν προχτές οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, όπου εμφανίστηκαν να διαφωνούν δήθεν με μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου», ισχυρίστηκε: «Πρέπει να πάρουμε μέτρα που προστατεύουν τους αδύναμους (...) Πρώτα από όλα όμως θα μείνουμε μέσα στους στόχους μας τους δημοσιονομικούς, της μείωσης του ελλείμματος».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναζητά νέα μέτρα ισοδύναμου αντιλαϊκού αποτελέσματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «επιχειρείται να μην υπάρξει κατάργηση του αφορολόγητου και εξετάζεται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους φορολογούμενους». Δηλαδή, κεφαλικός φόρος για όλο το λαό.

Ενιαία αντιλαϊκά το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα υπερψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». «Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οι βουλευτές έχουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας την τακτική που ακολούθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών, σημείωσε: «Ως ειδήσεις προς τα έξω βγήκαν, προφανώς, αυτά που είναι πολύ ευχάριστα, που είναι πολύ "πιπεράτα". Γιατί, για παράδειγμα, δεν βγήκε προς τα έξω και δεν το είδαμε πουθενά ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και για την ψήφισή του;».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικοί όμως ήταν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν δήθεν κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης. Ο Κ. Γείτονας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» ξεκαθάρισε ότι «δεν άκουσε φωνές βουλευτών» που να δηλώνουν ότι θα «καταψηφίσουν» το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Ο Ν. Σαλαγιάννης, με τη σειρά του, στον ίδιο σταθμό, αναρωτήθηκε: «Αν πάω και καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, για την κοινωνία που θέλω εγώ να υπερασπιστώ θα είναι καλύτερα, ή θα την βάλω σε ένα λούκι ακόμα βαθύτερο;».

Από την πλευρά του ο Π. Κουκουλόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να τα «δώσει όλα» για την προώθηση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να βρούμε τα επόμενα χρόνια πιο σταθερή κυβέρνηση, από μια μονοκομματική κυβέρνηση με μια πανίσχυρη πλειοψηφία 156 βουλευτών».

Εξάλλου, άλλη μια αντιπαράθεση επικοινωνιακού χαρακτήρα εξελίχθηκε ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και τον Γ. Φλωρίδη στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων για την πορεία του Προϋπολογισμού. Ο Γ. Φλωρίδης υποστήριξε πως «αν η μείωση του ελλείμματος προϋπέθετε έσοδα 6,5 δισ. και η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6,5 δισ. πρόσθετα μέτρα για το 2011, αναγνωρίζει πως είναι εκτός στόχων 100%». Ο Φ. Σαχινίδης απαντώντας έκανε λόγο για «αλχημιστές της αριθμητικής».

Παράθυρο για απολύσεις στις πρώην ΔΕΚΟ και σε υπηρεσίες του Δημοσίου άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζονται «αναγκαστικές μετατάξεις για να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού και μετά όσοι περισσεύουν και δεν κάνουν τη δουλειά τους, εγώ συμφωνώ να απολυθούν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να βάλει τέρμα στον εμπαιγμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις λεγόμενες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κομμάτων κατά του «μεσοπρόθεσμου», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Οι δήθεν αγανακτισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του μνημονίου και οι δήθεν διαφωνούντες ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. που αξιώνουν επαναδιαπραγμάτευσή του για να γίνει καλύτερο, επικεντρώνουν την όλη τους κριτική μόνο στο ζήτημα της άμεσης φορολογίας. Αφήνουν εντελώς έξω από την κριτική τους τους κύριους στόχους του μνημονίου, των νέων βάρβαρων μέτρων, που είναι η ισοπέδωση μισθών, εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και επιχειρήσεων και άλλα. Καθόλου τυχαίο, αφού συμφωνούν. Είναι καιρός ο λαός να βγάλει σωστά συμπεράσματα και να τελειώνει με τις αυταπάτες. Ο εμπαιγμός απ' τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν έχει τέλος, όπως δεν έχουν και τα άγρια μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ