ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΙΟΥΝΗ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη

Στη μάχη της απεργίας μπαίνουν καθημερινά και νέες δυνάμεις. Τα ταξικά συνδικάτα συνεδριάζουν, οργανώνουν περιοδείες, συσκέψεις, εργατικές συγκεντρώσεις για να μετατραπεί κάθε χώρος δουλειάς σε πυρήνα αντίστασης, σε μετερίζι αγώνα. Μπροστά στην κρίσιμη αναμέτρηση στις 15 Ιούνη το επίκεντρο της δράσης είναι το εργοστάσιο, το γιαπί, το μαγαζί, το σχολείο. Για να «νεκρώσει» η παραγωγική δραστηριότητα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Για να δοθεί καθαρό το μήνυμα ότι οι εργάτες και οι εργάτριες απορρίπτουν τα μέτρα, δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς και διλήμματα, δε σκύβουν το κεφάλι.

Θέση σε αυτό τον αγώνα, δίπλα στους εργάτες, έχουν οι άνεργοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι που τους πνίγουν τα μονοπώλια, οι αγρότες που ξεκληρίζονται, όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την πολιτική της ΕΕ και του ευρωμονόδρομου.

Στο μεταξύ πληθαίνουν και οι απεργιακές αποφάσεις. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο καλεί τους εργάτες της φαρμακοβιομηχανίας στην απεργία, για να δώσουν και τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Απόφαση για απεργία πήραν τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου και συγκροτήματος Β. Δωδεκανήσου και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Σωματείο Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εργατοϋπαλλήλων Εύβοιας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Η προετοιμασία της απεργίας είναι πολύμορφη. Ετσι, από εργατόκοσμο πολιορκήθηκε και πάλι χτες το κέντρο του Πειραιά, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το απόγευμα η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, στο πλαίσιο της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Ιούνη, αλλά και για πανεργατική απεργία την ημέρα που θα κατατεθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή. Προετοιμασία που γίνεται μέσα από περιοδείες, εξορμήσεις και γενικές συνελεύσεις. Σήμερα το πρωί θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στα εργοστάσια «ΕΛΑΪΣ» και «ΜΙΝΕΡΒΑ», ενώ ήδη έχουν γίνει σε «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» και «ΛΕΒΕΡ». Αμέσως μετά ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το κέντρο του Πειραιά με τα συνθήματα «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και άλλα πολλά να δονούν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Προμετωπίδα ήταν το πανό της Γραμματείας του ΠΑΜΕ που ανέγραφε: «Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Το κάλεσμα στην απεργία ήχησε χτες σε Πειραιά (φωτ.) και Ηράκλειο
Το κάλεσμα στην απεργία ήχησε χτες σε Πειραιά (φωτ.) και Ηράκλειο
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα και από το Ηράκλειο Κρήτης εργάτες, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας από διάφορους κλάδους δουλειάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στη νέα βάρβαρη λαίλαπα μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Παρεμβάσεις και συσκέψεις

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Ιούνη και την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας στις 15 Ιούνη προγραμματίζει η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ. Σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί θα γίνει παράσταση και μαζική εξόρμηση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τρίτη 14 Ιούνη στις 9 το πρωί στον ΟΤΕ.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας καλεί τους μεταλλεργάτες σε γενική συνέλευση την Κυριακή 12 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, η ακολουθούμενη αντεργατική πολιτική, το ζήτημα των ΣΣΕ και η προετοιμασία και οργάνωση του κλάδου για τη συμμετοχή στην απεργία στις 15 Ιούνη.

Για την προετοιμασία της απεργίας η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει τη Δευτέρα 13 Ιούνη σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πανναυτεργατική απεργία στις 15 Ιούνη

Με πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 15 Ιούνη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που για την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου, σαρώνει το σύνολο των δικαιωμάτων τους και μπαίνουν στη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους της στεριάς να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Την απόφαση για την απεργία αναγκάστηκε να πάρει χτες το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κάτω από την παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αλλά και τις ίδιες τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών όπως αυτές εκφράστηκαν με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα με χαρακτηριστικότερη τη μάχη ενάντια σε ανασφάλιστα πλοία - γαλέρες της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Η 24ωρη απεργία θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της 14ης Ιούνη.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) καλούν ναυτεργάτες, συνταξιούχους, νεολαία να συμμετέχουν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιφρούρηση της απεργίας και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ απευθύνουν στους ναυτεργάτες κάλεσμα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα «να απαντήσουμε στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΔΝΤ με πανελλαδική, πανεργατική απεργία τη μέρα συζήτησης των αντεργατικών μέτρων στη Βουλή».

ΠΑΣΚΕ «εναντίον»... ΠΑΣΚΕ;

Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι) στο ξενοδοχείο της πολυεθνικής «Λίδρα Μάριοτ» αυτές τις μέρες περιοδεύει επισήμως μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου και διαλαλεί - στην προσπάθειά της να πείσει και τους εργαζόμενους - ότι δε «συμμετέχουμε» στην απεργία στις 15 Ιούνη, γιατί την κάνει η «ξεπουλημένη ΓΣΕΕ».

Αν δεν ήταν γνωστός ο ρόλος τους μέσα στο ξενοδοχείο θα μπορούσε πιθανά η στάση τους να εκληφθεί και ως ...αυτοκριτική. Και όταν λέμε γνωστός ο ρόλος τους εξηγούμε: Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου στο «Λίδρα Μάριοτ», με πρόεδρο το σημερινό πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό είχε υπογράψει σύμβαση με την οποία προβλέπεται ότι η εργοδοσία μπορεί να αξιοποιεί εξτρά εργαζόμενους - δηλαδή εργαζόμενους με σύμβαση μιας μέρας (!) - μέχρι 10% επί του συνόλου του προσωπικού και όχι για πάνω από 20 μέρες το μήνα. Αυτή η πλειοψηφία κάθε φορά που το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί σε απεργίες, δηλώνει ενάντια σε αποφάσεις «εξωθεσμικών» και υπερασπιζόμενη τη ΓΣΕΕ. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος, αφού η ΓΣΕΕ είναι «ξεπουλημένη»; Προσπαθούν να μεταμορφωθούν για ν' αποφύγουν την οργή των εργαζομένων, για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την αντεργατική πολιτική.

Αυταπάτες δεν έχουμε και κυρίως αυταπάτες δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι. Δε θέλουν η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων να βρει το δρόμο της, να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα με το ταξικό κίνημα που θα αμφισβητεί το σύστημα. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση - και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο - θα πληγούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, δηλαδή των εργοδοτών τους. Γι' αυτό καλούν σε απεργοσπασία. Δε θέλουν να κινηθεί φύλλο, προκειμένου οι μεγαλοξενοδόχοι απρόσκοπτα να ξεζουμίσουν την εργατική δύναμη για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.


Γ. Δ.

Πορεία στην Πολίχνη

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα νέα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο Πολίχνης.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων

Τα διόδια των Μαλγάρων ανοίγουν σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει κάθε πτυχή της ζωής του εργαζόμενου λαού.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει πανεξόρμηση για την επιτυχία της απεργίας στις 15 του Ιούνη και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ