ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΥΓΕΙΑ
Εφοδος ξένων εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία

Αποκαλυπτικά στοιχεία σε χτεσινή εκδήλωση της αγγλικής Πρεσβείας

Για έφοδο στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις συγχωνεύσεις της κυβέρνησης, ετοιμάζονται διεθνείς εταιρείες με στόχο την «αναδιοργάνωσή τους» και τη λειτουργία τους (σ.σ. των νοσοκομείων) ως «αυτόνομων» επιχειρήσεων, στις οποίες θα γίνονται επενδύσεις και θα έχουν σταθερό ετήσιο ρυθμό αποδόσεων.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις φάνηκαν καθαρά σε εκδήλωση της αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπου έγινε παρουσίαση της αγγλικής εταιρείας «Unipart Expert Practices» (UEP). Είναι μια εταιρεία που παρέχει «υπηρεσίες αναδιοργάνωσης δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών παγκοσμίως». Κεντρική επιλογή της UEP είναι η λεγόμενη δέσμευση των εργαζομένων σε διάφορα επίπεδα της παραγωγικής δραστηριότητας. Ετσι οι εργαζόμενοι θα έχουν μια «θετική συμπεριφορά», θα αποφασίζουν οι ίδιοι, καθώς «θα γνωρίζουν το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας» και δε θα χρειάζεται η παραπομπή ενός θέματος στους μάνατζερς για να αποφασίσουν εκείνοι.

Η UEP ήταν μια επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και παρήγαγε αυτοκίνητα, αλλά ιδιωτικοποιήθηκε την εποχή της Θάτσερ. Στη συνέχεια πέρασε στους εργαζόμενους με τη «μορφή συνεταιρισμού» και εκτός από τα αυτοκίνητα ασχολήθηκε και με άλλους τομείς, όπως η Υγεία. Με βάση τη φιλοσοφία της δέσμευσης, «η σύγκρουση βιομηχανίας με τα συνδικάτα εκριζώθηκε στη UEP», όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση. Δηλαδή, κάμφθηκε η αγωνιστική διεκδίκηση από τους εργαζόμενους και έτσι - όπως τονίστηκε - η «δέσμευση εκτός από τους εργαζόμενους πρέπει να αφορά τους μάνατζερς, ακόμα και τους πολιτικούς στα πλαίσια του συστήματος»(!)

Η UEP συνεργάστηκε με το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε ένα στέλεχος ενός νοσοκομείου 600 κλινών: «Εξοικονομούν» δύο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας το χρόνο από τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία και ένα εκατομμύριο από τη μείωση των απουσιών του προσωπικού. Το νοσοκομείο λειτουργεί πια αυτόνομα και από τις επενδύσεις έχει μέση ετήσια απόδοση 3,5%...

Για την Ελλάδα, η UEP προτείνει μια «δυναμική συνεργασίας με την "Grant Thornton" (ξένη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων) και την "Accuraite AE" (εταιρεία ιατρικών ελέγχων), ώστε το Εθνικό Σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά θέματα, που σχετίζονται με προμήθειες, logistics, κλινική διακυβέρνηση, στελέχωση, διοίκηση, πρόσβαση και ροή ασθενών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, ο οποίος είπε ότι η λύση για τα νοσοκομεία βρίσκεται στο πλάνο του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, που αντιστοιχεί για την Υγεία. Επίσης παρευρέθηκε και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος υπερθεμάτισε των αλλαγών, αναφέροντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Συγκέντρωση ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου

Την απόκρυψη όσων ευθύνονται για την εμπορευματοποίηση της Υγείας στηρίζει ο Δήμος Λιβαδειάς

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς πραγματοποίησε, χτες, η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου της Λιβαδειάς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων, πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής για την Υγεία, με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και το σφαγιασμό βασικών παροχών Υγείας στους εργαζόμενους, το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη μεταφορά τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς (ορθοπαιδικού, ουρολογικού και χειρουργικού) στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών καθώς και τη μεταφορά της έδρας του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (αναισθησιολόγος κάθε 15 μέρες) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, μιας και το συγκεκριμένο νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες κι άλλων περιοχών από Φθιώτιδα και Φωκίδα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος Λιβαδειάς, Νίκος Παπαγγελής (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος διάβασε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταγγέλλει το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, επισημαίνοντας την ανάγκη το νοσοκομείο «να αναβαθμιστεί»... Ο ίδιος, μετά το τέλος της ομιλίας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε μία «ανώδυνη» πορεία προς το νοσοκομείο, παρά την επίμονη προσπάθεια των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στη Λιβαδειά να γίνουν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ακουστεί η πολιτική πρόταση και θέση των κομμάτων για το θέμα.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής να μη δώσει το λόγο στα πολιτικά κόμματα, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να κρύψει τους πραγματικούς ενόχους και τις ευθύνες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες: «Γιατί απαγορεύουν τα κόμματα και τη συζήτηση της πολιτικής των κομμάτων ώστε να κρίνουν οι συμμετέχοντες; Γιατί παρεμποδίζουν την πολιτική διαπάλη διαφορετικών απόψεων και τσουβαλιάζουν όλους συλλήβδην στο όνομα της "μη υποβάθμισης του νοσοκομείου"; (...) Οι ευθύνες είναι φανερές», τονίζει η ΚΟ Λιβαδειάς, και προσθέτει: «Επεσαν οι μάσκες των δήθεν "ανεξάρτητων" συνδυασμών της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που λυσσαλέα αρνήθηκαν τις ομιλίες των πολιτικών κομμάτων στη συγκέντρωση. Αν η στάση τους δεν είναι εξόφληση "πολιτικών γραμματίων" τότε οι όρκοι τους για δημοκρατία και πλουραλισμό ακούγονται πολύ υποκριτικοί (...) Είναι καιρός πια ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του, ποιοι του χαϊδεύουν την πλάτη ανοίγοντας ταυτόχρονα το λάκκο του!».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Ζητούν σύγκληση της Επιτροπής για τη λίστα φαρμάκων

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί η τροπολογία για τη «ρύθμιση θεμάτων φαρμάκων» ζητούν απ' τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Κρεμαστινό οι βουλευτές του ΚΚΕ, και μέλη της ίδιας επιτροπής, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος και Σοφία Καλαντίδου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, διανεμήθηκε κείμενο υπουργικής τροπολογίας σχετικά με τη "ρύθμιση θεμάτων φαρμάκων". Το περιεχόμενό της σχετίζεται με τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία στη διαχρονική εφαρμογή της απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχε πάντα αρνητικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Θεωρούμε ότι μια τέτοια τροπολογία, πρέπει να συζητηθεί πρώτα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με την παρουσία του υπουργού Υγείας, για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής».

Παρατείνονται οι εκλογές

Παρατείνονται έως και το Σάββατο 18 Ιούνη οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Οι εκλογές διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, στο 2ο όροφο) από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Επίσης, η κάλπη θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιβριώτη» (Σολομωνίδου 68). Την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιούνη η κάλπη θα βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα απ' τις 5 μ.μ έως τις 8.30 μ.μ. και την Πέμπτη 16 Ιούνη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά απ' τις 10 π.μ. έως τις 8 το βράδυ.

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

Κάλεσμα στους ανάπηρους και γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 15 Ιούνη ενάντια στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Ταυτόχρονα, μια σειρά φορείς απ' το χώρο της Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, εργαζόμενοι, ΑμΕΑ, γονείς και κηδεμόνες διοργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 18 του μήνα 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλής ποιότητας Πρόνοια και Ειδική Αγωγή με εγγυημένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ΑμΕΑ και γονιών και κηδεμόνων, ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της βαρβαρότητας κ.λπ.

Διαδήλωσαν για τη ζωή τους

Με τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, οι τεχνολόγοι - ακτινολόγοι, οι γιατροί ακτινολόγοι και οι φυσικοί διαδήλωσαν και χτες ενάντια στην περικοπή των αδειών ακτινοπροστασίας. Κοντά τους βρέθηκε και χτες ένα μπλοκ με δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.

Σήμερα, οι υγειονομικοί του ΙΚΑ κάνουν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Περιοδεία στο «ΕΛΠΙΣ»

Περιοδεία στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» πραγματοποιεί σήμερα, στις 10 π.μ., κλιμάκιο της Αχτίδας Α' Περιφέρειας Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ