ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Απεργιακή αντίδραση στην αντεργατική λαίλαπα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Την αντίθεσή τους στην εντεινόμενη επίθεση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι που απήργησαν χτες από τις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έκαναν στάσεις εργασίας. Στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια όπου μίλησε ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ από τον ΟΤΕ. Επισήμανε ότι σήμερα «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα, η ΕΕ με στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ και των άλλων πρόθυμων ξεπουλάνε στα μονοπώλια ό,τι έχει απομείνει από τις επιχειρήσεις στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας» και πρόσθεσε πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποτελεί στρατηγική επιλογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν όχι μόνο για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ακολούθησε πορεία μέσω Σταδίου προς τη Βουλή. Οι απεργοί που συμμετείχαν στα μπλοκ των ταξικών συνδικάτων με συνθήματα όπως «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή, όλοι με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή», «Μας τρομοκρατούν με στάση πληρωμών, τώρα είναι ώρα των ανατροπών» καλούσαν τους υπόλοιπους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το φόβο και να οργανώσουν τη δράση τους σε ταξική κατεύθυνση. Η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια με τις ντουντούκες να καλούν σε ένταση της μάχης για την απεργία στις 15 Ιούνη και την κλιμάκωση της πάλης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού φρόντισαν από την πρώτη στιγμή που κηρύχθηκε η χτεσινή κινητοποίηση να την υπονομεύσουν. Οχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία της, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στη ΔΕΗ, στελέχη από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ λέγανε στους εργαζόμενους ότι δεν είναι αναγκαίο να απεργήσουν χτες! Στη Δυτική Μακεδονία, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, υπήρξαν συνδικαλιστές από αυτούς τους χώρους που πήγαν κανονικά για δουλειά.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε μπροστά στα γραφεία της ΕΥΑΘ (στην Εγνατία). Στο χαιρετισμό του ο Κ. Αρχοντόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, ανέφερε ότι το 1,5 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν το 2010 από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, ενσωματώθηκε στα κέρδη της ΕΥΑΘ και στις 30 Ιούνη θα διανεμηθούν ως μέρισμα στους μετόχους - επενδυτές. Ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΥΑΘ, κατήγγειλε τα ΜΜΕ ως μηχανισμούς χειραγώγησης και τον προδοτικό ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας προανήγγειλε και ο Κ. Ηλιού από την ΕΛΒΟ. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Δελής. Κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, με στόχο ο πλούτος της χώρας να γίνει λαϊκή περιουσία, να πεταχθούν τα μονοπώλια έξω από κλάδους που αφορούν την ικανοποίηση βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη της χώρας. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Στο Ηράκλειο, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν την απεργιακή μάχη με αποφασιστικότητα στον ΟΤΕ, πρωτοστατώντας στην περιφρούρηση από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο της Τεχνικής Υπηρεσίας ΟΤΕ Ηρακλείου και «Cosmote», στην περιοχή της Θερίσου. Κανένας εργαζόμενος δεν πήγε για δουλειά, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στην απεργία να ήταν καθολική. Στη συνέχεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με άλλους εργαζόμενους βρέθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της «Cosmote» στο Ηράκλειο, αναρτώντας ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Τηλεπικοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Εκεί οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, δεν πήγαν για δουλειά, συμμετέχοντας πολλοί και στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο στις 11 το πρωί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΑΘ
Αναζητά το καλύτερο ξεπούλημα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Tη στρατηγική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης - όπως και της προηγούμενης - να παραδώσει στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να παραμείνει η ΕΥΑΘ κατά 100% στο Δημόσιο.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί δεν ήξερε το ακριβές περιεχόμενό της, και είπε ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής συμβούλου που θα αξιολογήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της εταιρείας. Ενώ έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση δεν «ξεχνά τις βασικές της θέσεις» ότι το νερό είναι φυσικό δημόσιο αγαθό. Ισχυρίστηκε δε ότι «όταν έρθει η ώρα της δημόσιας διαβούλευσης, θα υπάρξει ένα δημιουργικό πεδίο διατύπωσης για τις τελικές επιλογές», δηλαδή για το πώς θα ξεπουληθεί καλύτερα η ΕΥΑΘ.

Η κυβέρνηση, είπε στην παρέμβασή του ο Αγγ. Τζέκης, προσπαθεί να δημαγωγήσει με τα περί διαβούλευσης τη στιγμή που ο ειδικός σύμβουλος που οργανώνει το ξεπούλημα είναι γνωστός, και υπογράμμισε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση προβλέπει πως η ΕΥΑΘ πρέπει να ξεπουληθεί στο 100%. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι διαφωνούσε με τη ιδιωτικοποίηση της ΝΔ, ενώ ενδεικτικό της δημαγωγίας είναι ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και δήλωνε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ...

Το ΚΚΕ, τόνισε, καλεί το λαό να δώσει αγώνα προκειμένου να παραμείνει η ΕΥΑΘ κάτω από απόλυτο δημόσιο έλεγχο, ενταγμένη σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
Θετικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τις ταξικές δυνάμεις που για πρώτη φορά κατέβασαν ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκλογές που πάντως χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη μείωση της συμμετοχής και από τη μεγάλη πτώση των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ενώ μικρή πτώση σημείωσε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 764 για την ανάδειξη ΔΣ και 751 για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (από 927 και στα δύο το 2009). Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων για το ΔΣ πήρε 90 ψήφους και μία έδρα. Η ΠΑΣΚΕ 282 ψήφους και τέσσερις έδρες (από πέντε). Η ΔΑΚΕ 168 ψήφους και δύο έδρες (από τρεις). Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) 80 ψήφους και μία έδρα (το ίδιο). Οι «Ανεξάρτητοι» 109 ψήφους και μία έδρα (και αυτοί κατέβηκαν για πρώτη φορά).

Χαρακτηριστικό της πτώσης σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είναι τα συγκριτικά αποτελέσματα για τους αντιπροσώπους. Η ΠΑΣΚΕ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 506 ψήφους και τώρα πήρε 281 και έβγαλε 13 αντιπροσώπους. Η ΔΑΚΕ από 293 ψήφους κατέβηκε στις 164 και έβγαλε επτά αντιπροσώπους και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» από 99 ψήφους πήγε στις 93 και έβγαλε τέσσερις αντιπροσώπους.

Τέλος, οι ταξικές δυνάμεις πήραν 87 ψήφους και έβγαλαν τέσσερις αντιπροσώπους και οι «Ανεξάρτητοι» 96 ψήφους και δύο αντιπροσώπους (δεν είχε άλλους υποψηφίους).

Περιοδεία σήμερα

Περιοδεία στην ΕΥΑΘ θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί, κλιμάκιο των εκλεγμένων κομμουνιστών συμβούλων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ΕΑΒ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή 10 Ιούνη την ΕΑΒ. Στις 9.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εστιατόριο της ΕΑΒ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τη διοίκηση της ΕΑΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ