ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρές δυσκολίες από τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Eurokinissi

Οι μεγάλες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό, αλλά και τα προβλήματα των υπαλλήλων της, θα προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες και τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Στη σχετική Ερώτηση τονίζεται ότι το «προσωπικό θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά για να καλυφθούν τα 4.300 οργανικά κενά της υπηρεσίας, τα οποία όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων». Παράλληλα, αναφέρεται πως «σημαντικές περικοπές υπάρχουν στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σχέση με το 2009». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα από τα οποία φορούν φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελαστικά, υδροφόρα οχήματα εκτός λειτουργίας, προμήθειες ελαστικών σε διαδικασίες ακύρωσης, μειωμένες δαπάνες για τη συντήρηση οχημάτων, γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενώ τα οχήματα δεν ελέγχονται από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία».

Σύμφωνα, δε, με πρόσφατες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων της Πυροσβεστικής, μόλις 8 από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι μάχιμα, ενώ δεν έχει μισθωθεί κανένα ελικόπτερο από τα 12 που μισθώνονταν κάθε χρόνο και τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είναι ασυντήρητα εδώ και μήνες. Εξάλλου η τεχνική - εφοδιαστική υποστήριξη των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής έχει ανατεθεί στο ΝΑΤΟικό οργανισμό ΝΑΜSA με την ένταξή τους σε υφιστάμενη σύμβαση για τα ίδιου τύπου ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε άλλη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνεται πως «διανύουμε ήδη το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν έχουν λάβει τη μισθοδοσία του Μαΐου. Σύμφωνα δε με διαταγή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε όλους τους συμβασιούχους πυροσβέστες θα χορηγηθούν ένα ζευγάρι άρβυλα, ένα ζευγάρι γάντια και μία θερινή μπλούζα».

Βίαιη μεταφορά κατηγορουμένων προκαλεί αντιδράσεις

Με βίαιο και άγριο τρόπο μεταφέρθηκαν χτες, από τους κουκουλοφόρους των ΕΚΑΜ, τρεις νεαροί - μέλη (όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει με κείμενά τους στο διαδίκτυο) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» από τα κρατητήρια της Ευελπίδων, σε αίθουσα όπου θα διεξαγόταν η δίκη. Οι τρεις ήταν μεταξύ 16 ατόμων, που είχαν συλληφθεί το 2007, σε κατάληψη ραδιοσταθμού για να διαβάσουν κείμενο υποστήριξης.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι για να μεταφερθούν κυριολεκτικά λίγο πιο κει, στην αίθουσα που θα δικάζονταν, σπρώχτηκαν βίαια στην κλούβα... Με σπρωξιές, λαβές, τραβήγματα, σφιξίματα, κλοτσιές και φωνές των κουκουλοφόρων της Αστυνομίας, υπό το βλέμμα γονέων και ατόμων που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στους νεαρούς και φώναζαν συνθήματα, σύρθηκαν κυριολεκτικά, στην αίθουσα, δεμένοι πισθάγκωνα. Ο ένας μάλιστα πρησμένος, κατακόκκινος, με τα αίματα να τρέχουν από το μέτωπό του. Οπως είπε γονιός στο δικαστήριο, σπρώχτηκε από τους ΕΚΑΜίτες σε τοίχο...

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες γονιών των συγκατηγορουμένων τους, φωνές διαμαρτυρίας του κόσμου που είχε έρθει για συμπαράσταση, ενώ οι ΕΚΑΜίτες συνέχιζαν να ουρλιάζουν. Με φόβο τελικά για να μη συμβούν και άλλα έκτροπα και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το δικαστήριο διέταξε να λύσουν τα χέρια των κατηγορουμένων και να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από την αίθουσα.

Οι συνήγοροι έκαναν καταγγελία και ζήτησαν ποινική δίωξη των ΕΚΑΜιτών για σωματικές βλάβες σε κρατούμενο πισθάγκωνα. Σχηματίστηκε δικογραφία και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Τέλος, ανησυχίες εκφράζονταν χτες από τους γονείς τους γιατί είχαν αργήσει να μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για ΔΣΕ και Αρη Βελουχιώτη

Το πρωί της Κυριακής 19 Ιούνη 2011, στο Μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων (κοντά στις Μελάτες) και στη Μεσούντα Αρτας, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Αρτας και Πρέβεζας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και για τον Αρη Βελουχιώτη.

Για τις εκδηλώσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις πούλμαν από Αρτα - Πρέβεζα και από Αθήνα (τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραφεία του ΚΚΕ στην Αρτα: 26810.73251 και γραφεία ΚΚΕ στην Πρέβεζα: 26820.72200). Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα διοργανώνουν διήμερη εκδρομή (τηλ. 210.8831.368 και 210.8222.952).

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της, τους αγωνιστές της Αντίστασης, τους φίλους και απογόνους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις στη Μεσούντα, δηλώνοντας συμμετοχή στην εκδρομή που διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς προσκαλεί τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης σε ανοιχτή απολογιστική συνέλευση, που πραγματοποιείται, την Τετάρτη 15 Ιούνη, ώρα 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Κύπρου 59 και Ηλιουπόλεως 100.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Φθιώτιδας, το Παράρτημα Δομοκού και η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 12.6.2011 και ώρα 11.30 το πρωί, στο Κούρνοβο, εκδήλωση τιμής για τους 106 αγωνιστές κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεγάρων διοργανώνει, αύριο Κυριακή 12 Ιούνη 2011 και ώρα 11 το πρωί, στον τόπο της Θυσίας, στο «Ρέμα της Μπύρας», την καθιερωμένη εκδήλωση για να τιμηθούν οι 10 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 17 Μάη, αλλά και οι άλλοι αγωνιστές πατριώτες Μεγαρίτες που εκτελέστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες από τα στρατεύματα κατοχής.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις - «Συνάντηση» στη Νάουσα

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει - και φέτος - την Κυριακή 26 Ιούνη στη Νάουσα (Πάρκο Αγίου Νικολάου), την ετήσια εκδήλωση - συνάντηση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, των απογόνων και των φίλων. Η εκδήλωση, φέτος, είναι αφιερωμένη στα 70χρονα του ΕΑΜ.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν, το Σάββατο 25 Ιούνη, που θα ξεκινήσουν από πλατεία Κάνιγγος. Καλούνται να συμμετέχουν μαζικά, οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, οι Επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, φίλοι και απόγονοι. Για συμμετοχή και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108831368 και 2108821698.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Σε ιδιώτες και ο πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος»

Το αληθινό της πρόσωπο απέναντι στο λαό της Κοκκινιάς δείχνει όλο και πιο καθαρά η νέα δημοτική αρχή του Γ. Ιωακειμίδη (ΠΑΣΟΚ).

Χτες, προχώρησε στη δημοπρασία και στην εκχώρηση σε ιδιώτη του πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια). Το χώρο που με αγώνες πριν από δύο περίπου δεκαετίες ο λαός της Κοκκινιάς κατάφερε να παραχωρηθεί η χρήση του από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο. Σήμερα, η νέα δημοτική αρχή εκχωρεί το κυλικείο, τα 2 πέτρινα κτίσματα και όλον μπροστά τον υπαίθριο χώρο (0,5 στρέμματα) σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση. Και βέβαια οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες για να κάθονται στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ελεύθερα μπορούσαν μέχρι χτες, τώρα θα πρέπει να πληρώνουν. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας - Ρέντη» καλεί τους εργαζόμενους, κατοίκους, δημότες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ελεύθερα τους χώρους αυτούς να περιφρουρήσουν αυτήν την κατάκτηση.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας, μετά την κατάθεσή του στον Γ' Ειδικό Ανακριτή, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου. Κατηγορείται για υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθηση, για απλή συνεργία σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς επίσης και για παράβαση καθήκοντος. Ο Μ. Λεμούσιας αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα αντιλαϊκά κυβερνητικά προγράμματα, τόνισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε χτες στη Βουλή με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των υπαλλήλων της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή και τον Δ. Αγκαβανάκη.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εστίασαν στην αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και μαζικοποίηση δυναμικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την ανατροπή της πολιτικής της, στην προοπτική γενικότερων φιλολαϊκών κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τα οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά προβλήματά τους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γενικότερη, ακραία αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ