ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχαίρει για το ρόλο της στο ΝΑΤΟ

«Οργανισμό ασφάλειας» χαρακτήρισε τη λυκοσυμμαχία ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή

Για την εξειδίκευση της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που συζητήθηκε και καταλήχθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αρμόδιο υπουργός Ε. Βενιζέλος. Η νέα δομή κατά τον υπουργό, είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και προωθεί την ενιαία δομή διοίκησης των δυνάμεών του πέρα από τα εθνικά σύνορα των χωρών - μελών στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού χώρου.

Οι βασικές αλλαγές που αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ, είναι οι εξής:

  • Καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (CC Air) και αντικαθίσταται από ένα Χερσαίο Στρατηγείο, επίσης στη Σμύρνη, που μεταφέρεται από την Ισπανία.
  • Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στη Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
  • Στον αεροπορικό τομέα, παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Οπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, το ΝΑΤΟ αποκτά νέα χαρακτηριστικά και εναρμονίζεται με τις αλλαγές που έγιναν παγκόσμια τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως ανέφερε, έχει πολιτικοστρατιωτικά χαρακτηριστικά και είναι ένας «οργανισμός ασφάλειας» και όχι μόνο άμυνας, που σκοπό έχει να προλαμβάνει αλλά και να αντιμετωπίζει κρίσεις ανά τον κόσμο. Επιβεβαίωσε δηλαδή το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει «προληπτικές» επεμβάσεις όπου γης, με το πρόσχημα ότι απειλείται η σταθερότητα μιας χώρας από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Κατά τον υπουργό λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει αποφασιστεί η μείωση του κόστους λειτουργίας του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι μόνο πέντε χώρες της συμμαχίας (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες. Με βάση τη νέα δομή, είπε, πλέον τα στατικά επιτελεία δεν έχουν μεγάλη σημασία και θα συγκροτούνται κατά περίπτωση όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την προβολή της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα, Τετάρτη

  • Στις 8 μ.μ., περιοδεία - ομιλία στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Ανέστη Πετρίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., σύσκεψη ΕΒΕ στην Τριανδρία.
  • Η ΝΕ Λακωνίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τα ολέθρια αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη φτωχομεσαία αγροτιά και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ., στη Σκάλα, στο καφενείο «Ο Κυριακάκος». Θα μιλήσει ο Δ. Κολοβός στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
  • Με το ίδιο θέμα διοργανώνει εκδήλωση και η ΝΕ Μεσσηνίας, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Φουρναράκια στα Φιλιατρά. Θα μιλήσουν η Κ. Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ και ο Ν. Διασάκος, Γραμματέας της ΑΕ Φιλιατρών.
  • Η ΝΕ Ζακύνθου διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων», στις 8 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο Ζακύνθου (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου). Θα μιλήσει ο Γ. Κορφιάτης, μέλος της ΝΕ Ζακύνθου και περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων νήσων.

Αύριο Πέμπτη

  • Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο Χορτιάτη με ομιλητή τον Γιάννη Δελλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην Πυλαία με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., σύσκεψη στο δημαρχείο Κασσάνδρας με ομιλητή τον Δημήτρη Ζαχαριάδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 17 Ιούνη

  • Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην Πυλαία με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 18 Ιούνη

  • Πολιτική συγκέντρωση στα Παλαιά Ρούματα Χανίων, διοργανώνει η ΝΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις. Η Πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο του Κατζάκη, με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Στις 20 Ιούνη (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα

Πλημμυρισμένη από τραγούδια του αγώνα, που περιγράφουν την ηθική ανωτερότητα του αγωνιζόμενου λαού, τραγούδια που γράφτηκαν για την πρωτόγνωρη αντοχή των κομμουνιστών και του λαού στις φυλακές, στις εξορίες, στις διώξεις του αστικού κράτους θα είναι η μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, στις 20 Ιούνη (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Στη συναυλία που είναι αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι θα συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Σύλβια Καπερνάρου, Γιάννης Κούτρας, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Ειρήνη Σακκαλή. Θα απαγγείλει ο ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης.

Θα παίξουν οι μουσικοί: Κώστας Εγγλέζος (πιάνο), Μιχάλης Τσερμπής (κιθάρα), Πάνος Τσίτσικας (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο), Δημήτρης Γιαννούχος (ντραμς), Μάκης Κρέτσης (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα). Ενορχηστρώσεις - διεύθυνση ορχήστρας: Φίλιππος Παχνιστής. Προσκλήσεις διακινούνται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία

Περιοδεία σε Φλώρινα και Κοζάνη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιούνη ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη θα περιοδεύσει:

  • Στις 7.30 π.μ., στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ.
  • Στις 11.30 π.μ., στον ΑΗΣ Μελίτης.
  • Στις 2 μ.μ., στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο.
  • Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει στην αίθουσα του Δημαρχείου Σερβίων.
  • Στις 9 μ.μ., θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Βελβεντού.

Την Παρασκευή 17 Ιούνη:

  • Στις 7.30 π.μ., θα περιοδεύσει στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
  • Στις 11 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
  • Στις 12.30 μ.μ., θα επισκεφθεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.
  • Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Αιανής.
Η νέα Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Συνεδρίασε χτες η νέα Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), για πρώτη φορά μετά το 16ο Συνέδριό της. Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναδείχτηκε ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Γενική γραμματέας, η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδροι ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου αγωνιστή της ειρήνης, και ο Νίκος Ζώκας. Οργανωτικός γραμματέας η Ελένη Παπαδοπούλου και οικονομικοί υπεύθυνοι η Αγγελική Σαμούρη και ο Γιάννης Αντωνίου. Μέλη της Γραμματείας αναδείχτηκαν οι Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Νίκος Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Μαργανέλης και Ευγενία Παναγιωτοπούλου.

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Γρ. Πετρόπουλο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Πετρόπουλου, οργανωτικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ μέχρι το θάνατό του, καλεί στο πολιτικό μνημόσυνο για τα 3 χρόνια από τον απρόσμενο θάνατό του, την Τετάρτη 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, Ελληνες μετανάστες, σε πολιτική συγκέντρωση, τη Δευτέρα 20 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο κέντρο «Καλημέρα» στην Κοπεγχάγη, με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση υπέρ του λαού». Θα μιλήσει ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της ΝΕ Σκανδιναβίας του Κόμματος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τραμπουκισμοί σε γραφεία του Κόμματος

Τραμπούκικη επίθεση στα γραφεία τους καταγγέλλουν οι ΚΟΒ Ανθούπολης και Κηπούπολης της Αχτίδας Περιστερίου του ΚΚΕ. Τα ξημερώματα της Κυριακής, άγνωστοι ξέσπασαν τον αντικομμουνισμό τους στην ταμπέλα του κτιρίου, υπέγραψαν με κεφαλαία γράμματα «Χ.Α.» (Χρυσή Αυγή) και με το σήμα τους (σταυρός μέσα σε κύκλο) προσπάθησαν να κρύψουν το σφυροδρέπανο. Με ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις καλούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δώσουν μαζική και δυναμική απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους, συμμετέχοντας μαζικά στη σημερινή απεργία με το ΠΑΜΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα

Τα έργα των κλασικών Μαρξ - Ενγκελς «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο», Κ. Μαρξ, «Κριτική της πολιτικής οικονομίας», Κ. Μαρξ, «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική», Φρ. Ενγκελς, παρουσιάζει η «Σύγχρονη Εποχή», την Τετάρτη 22 Ιούνη, στις 8 μ.μ.. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου στην Πάτρα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ