ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
«Πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες

Αγνωστο πότε θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής

Με διαδικασίες ...εξπρές «πέρασε» χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» που ψηφίστηκε επί της αρχής αποκλειστικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ξεκαθάρισε ότι δε θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία προώθησης του εν λόγω αντιλαϊκού προγράμματος.

Τοποθετούμενος ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οδηγεί σε συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών σημειώνοντας πως «πάνω από το 20% του ΑΕΠ είναι κοινωνικές μεταβιβάσεις που δεν είναι αποτελεσματικές, δεν είναι σωστά στοχευμένες». Παράλληλα, προδιέγραψε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αναφέροντας ότι «ο αριθμός τους έχει μειωθεί πάνω από 80.000 και η μείωση θα είναι 150.000 τα επόμενα 4 χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομίας δικαιολόγησε το κενό στα έσοδα ύψους 6,4 δισ., υποστηρίζοντας ότι οφείλονται στο ότι αφετηρία της οικονομικής πολιτικής ήταν η παραδοχή ελλείμματος 13,5% του ΑΕΠ όμως αυτό ήταν 15,5% και στο ότι η ύφεση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Επίσης, υποστήριξε ότι «τα 5,5 στα 8 εκατομμύρια φορολογουμένων είναι κάτω από το όριο. Στα 100 δισ. δηλωθέντων εισοδημάτων φορολογούνται μόνον τα 30 δισ. για να εισπράξουμε 9 δισ. ευρώ». Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις υποστήριξε πως αυτές είναι η συνεισφορά του ελληνικού κράτους στη μείωση του χρέους, αφού «στη νέα χρηματοδότηση της χώρας οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές θα διακρατήσουν εθελοντικά ελληνικά ομόλογα». Αυτά επισήμανε θα φέρουν το χρέος στα 350 δισ. και «θα είναι τεράστιο αλλά διαχειρίσιμο». Επίσης, ανέφερε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα σημάνουν «15.000 ευρώ λιγότερα χρέη για τον κάθε πολίτη».

Εκ μέρους της ΝΔ, οι βουλευτές εστίασαν στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να εστιάσουν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο βουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης απαίτησε χαρακτηριστικά να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ ο Γ. Τραγάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «υπηρεσιακή», ενώ πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι το μεσοπρόθεσμο το εισηγείται ένας υπουργός που δε γνωρίζει αν θα είναι αύριο στο υπουργείο του. Επίσης, ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης». Το νομοθέτημα καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πότε θα πάει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ακόμα άγνωστο, αφού η ημερήσια διάταξη στο Κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις Παπανδρέου γύρω από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» 920 εκατ. ευρώ στο 5μηνο

Σε συνθήκες κάθετης πτώσης των εμπορικών δοσοληψιών διογκώθηκαν με ρυθμό 26%

Η παραπέρα διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών αποτελεί ένα ακόμη σαφές σημάδι για την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης για τα μαζικά λουκέτα, για την οριστική έξοδο επιχειρήσεων από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», που αφορούν στο 5μηνο Γενάρη με Μάη 2011, το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο 26%, με τα συνολικά «φέσια» να ξεπερνούν τα 920 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 7,3 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Πρόκειται για νέο «ρεκόρ», που έρχεται να «δέσει» με τη βύθιση του ΑΕΠ, τη διαδικασία καταστροφής κεφαλαίων, με τα απούλητα παραγόμενα εμπορεύματα, τη διακοπή της «ομαλής» ροής κεφαλαίων. Τα σπασμένα μετακυλίονται πρώτα και κύρια στους αδύναμους κρίκους της «αγοράς», αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα νέα ανυπέρβλητα αδιέξοδα.

Στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2011:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν σε 820,3 εκατ. ευρώ (από 641,4 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2010) με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται σε 27,9% και αυτό παρά και την κάθετη πτώση των εμπορικών δοσοληψιών, όσο και των μέτρων ελέγχου και αποτροπής του φαινομένου από την πλευρά των τραπεζών. Σε αριθμό τεμαχίων ξεπέρασαν τις 80.000, εμφανίζοντας αύξηση 17,8%.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διογκώθηκαν σε 99,8 εκατ. ευρώ (από 89,5 εκατ. ευρώ) με ποσοστό αύξησης 11,5%.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) έφτασαν σε 920,1 εκατ. ευρώ (από 730,9 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 26%.

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ
Βλέπει «πολιτικό δράμα»

«Ταφόπλακα στις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Εκφράζοντας στην πραγματικότητα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι προχτές δεν εκφράστηκε σε ένα πολιτικό σχήμα η συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που καιρό τώρα ζητούν οι εμποροβιομήχανοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι αυτό που επιχειρούν είναι «να διασφαλίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν τις καρέκλες της εξουσίας», και κάνει λόγο για «πολιτικό δράμα»... Σε σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό σχολιάζει ότι «δεν χρειάζεται μόνο αλλαγή προσώπων, αλλά ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ «σφάζει» τους μισθούς των εργαζομένων

Το τσεκούρωμα των μισθών των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) αποφάσισε ομόφωνα η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών).

Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εφαρμόζει τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου σε βάρος των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση και στην ανεργία. Ανακοίνωσε χτες ότι: «αποφάσισε να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε οι αποδοχές των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις να εναρμονιστούν με εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Στη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνεται προκλητικά λόγος ότι με τον περιορισμό των αποδοχών των εργαζομένων θα επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ εκβιαστικά τίθεται και το επιχείρημα της οικονομικής επιβίωσης των ΑΣΟ. Κι αποτελεί προκλητική κοροϊδία το ότι η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε παράλληλα για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων πως θα μειωθούν κατά 10% οι - παχυλές - αποζημιώσεις των μελών του ΔΣ. Οι εργαζόμενοι στις ΑΣΟ καλούνται να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή την ολέθρια πολιτική και ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της σε κοινό μέτωπο αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας στους πληγέντες αγρότες

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Ν' αρχίσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχόπτωση σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ ώστε να αποζημιωθεί το σύνολο της παραγωγής που καταστράφηκε, απαιτεί από τον ΕΛΓΑ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο νέος νόμος - έκτρωμα του ΕΛΓΑ, που ισχύει από φέτος, λειτουργεί στην κατεύθυνση περικοπών των αποζημιώσεων και οι αγρότες που έπαθαν ζημιές θα αποζημιωθούν με ψίχουλα, πολύ λιγότερα, από την πραγματική αξία της ζημιάς.

Ζητά, επίσης, από τον ΕΛΓΑ να απαντήσει άμεσα ως προς το αίτημα της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Αγιάς για καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς στα μήλα από το φουζικλάδι που οφείλεται στις ισχυρές και παράκαιρες βροχοπτώσεις.

Και υπογραμμίζει: «Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα τους πληγέντες αγρότες, συνολικά τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να εντείνουμε την πάλη μας για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% για όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα και νόσους».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ημερίδα για την Ενέργεια και την πρόταση του ΚΚΕ

Ημερίδα, με θέμα «ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Η ΑΝΑΓΚΗ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ του ΚΚΕ», διοργανώνει την Κυριακή 19 του Ιούνη, στις 8 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δ. Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς και γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Εισήγηση θα γίνει από τον Μ. Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας. Για τις εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα μιλήσει ο Β. Γούργαρης, περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, θα μιλήσει ο Π. Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ