ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συνεχίζουν σε φάση κερδοφορίας

Με ασφαλές καταφύγιο τον πακτωλό από το κρατικό χρήμα και τις εγγυήσεις, το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, κόντρα στην καπιταλιστική κρίση και τα επισφαλή δάνεια της πελατείας του, συνεχίζει και για φέτος σε φάση κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη της Αlpha Bank για το α' τρίμηνο του 2011 διαμορφώνονται σε ακόμη 10,5 εκατ. ευρώ, ποσό που να σημειωθεί ότι εμφανίζεται κάθετα συμπιεσμένο μετά και τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν αθετήσεις επιχειρήσεων και άλλων δανειοληπτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι νέες καθυστερήσεις στα δάνεια (α' τρίμηνο 2011) διαμορφώνονται στα 381 εκατ. ευρώ.

  • Την έξοδο από το χρηματιστήριο της Αθήνας για την Εμπορική Τράπεζα ετοιμάζει η μητρική εταιρεία, το γαλλικό μονοπώλιο Κρεντί Αγκρικόλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, απευθύνει «δημόσια πρόταση» για την εξαγορά του ποσοστού περίπου 4% που έχει απομείνει στα χέρια άλλων «επενδυτών».

Στα 10 εκατ. ευρώ με αύξηση 25% εμφανίζονται τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το α' τρίμηνο του 2011. Πεδίο ζωτικής σημασίας για τους ντόπιους τραπεζίτες αποδείχνεται η επιχειρηματική τους δράση στην ευρύτερη περιοχή. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος απέσπασε από θυγατρικές στο εξωτερικό 19 εκατ. ευρώ έναντι χασούρας ύψους 9 εκατ. ευρώ που εμφανίζει στην Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση 5% στα 309 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρά την πτώση των πωλήσεων στο εσωτερικό και τα μειωμένα περιθώρια διύλισης, σύμφωνα με τη διοίκησή τους. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 119 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 165 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώθηκε πτώση του όγκου πωλήσεων στο εσωτερικό κατά 16%, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κυρίως βενζινών. Αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου στην ΠΓΔΜ.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
«Κίνδυνοι» εξάπλωσης της κρίσης

Αβεβαιότητες και κινδύνους για την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης βλέπει το ΔΝΤ εστιάζοντας στα συσσωρευμένα κρατικά χρέη «περιφερειακών» κρατών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ελλάδας.

Στην εξαμηνιαία έκθεση ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εκτιμά ότι η ΕΕ έχει «λιγοστό χρόνο» προκειμένου να επιλύσει τόσο το «συνολικό πρόβλημα»» του χρέους όσο και την «αστάθεια» του τραπεζικού συστήματος απέναντι στις «εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών» αλλά και της «κοινής γνώμης».

Οι «ανησυχίες» τους για την Ελλάδα έχουν να κάνουν με τη απαρέγκλιτη εφαρμογή της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, για το «βαθμό αποφασιστικότητας», και πολιτικής συναίνεσης» που τους είναι απαραίτητος, προκειμένου να διασφαλιστεί η «δημοσιονομική προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση». Εκτιμούν ακόμη ότι σε περίπτωση «σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου οι κραδασμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν και πέρα από την την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι οι χώρες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη «τακτοποίησης» της δημοσιονομικής τους κατάστασης και τονίζουν ότι «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά».

Για το 2011 εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό 4,3% έναντι αύξησης 2% στην ευρωζώνη και 2,5% στις ΗΠΑ.

ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Πέντε επιχειρήσεις ελέγχουν το 50%

Eρευνα της ICAP

Μόλις πέντε μονοπώλια καρπώνονται το 50% της αγοράς αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων. Αυτό προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση και η μονοπώληση καλά κρατεί, με ένα μεγάλο αριθμό μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις από την άλλη μεριά να προσπαθούν να επιβιώσουν με τους όρους του σκληρού ανταγωνισμού που επιβάλλουν μια χούφτα μονοπώλια.

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλλαντικών αυξήθηκε οριακά την πενταετία 2005-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό το 0,76%. Το 2009 αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το 2008, χρονιά κατά την οποία είχε υποχωρήσει κατά 1% σε σύγκριση με το 2007. Το ίδιο διάστημα, 2005-2009, η αγορά κρεατοσκευασμάτων παρουσίασε αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,11% με πιο έντονους ρυθμούς αύξησης το 2008 κατά 4,9% και το 2009 κατά 5,5%. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αλλαντικών και κονσερβών κρέατος κατέχει η κατηγορία «πάριζα - μορταδέλα» με ποσοστό 27%, ακολουθούν οι κατηγορίες «ζαμπόν» και «αλλαντικά πουλερικών». Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς κρεατοσκευασμάτων εξακολουθεί να καλύπτεται από παρασκευάσματα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος και κυρίως από προϊόντα όπως σουβλάκι, γύρος και μπιφτέκι.

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της πρώτης ύλης επηρεάζει άμεσα το σχετικό κλάδο, όπως είναι αναμενόμενο. Ο κύριος όγκος του κρέατος είναι εισαγόμενος, ενώ μεγάλες μονάδες έχουν συστήσει δικές τους κτηνοτροφικές μονάδες για να πετυχαίνουν μικρότερο κόστος.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παραμύθι οι συσκευές «εξοικονόμησης ενέργειας»

Επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραπλάνηση

Πρόστιμα συνολικού ύψους 59.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε επτά επιχειρήσεις που παραπλανούσαν τους καταναλωτές ότι διαθέτουν ηλεκτρικές συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για προϊόντα που προωθούνται μέσω μέσων μαζικής ενημέρωσης, διαδικτύου ή διαφημιστικών φυλλαδίων ότι με τη χρήση τους οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών μέχρι και 45%. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παραπλανητικοί καθώς, όπως επισημαίνεται, οι συσκευές αυτές καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται από τη ΔΕΗ η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων. Οι εταιρείες και τα αντίστοιχα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι οι εξής:

  • «MAX Security» Κ. Λεβέντης - Α. Διαμαντένια ΟΕ, πρόστιμο 15.000 ευρώ.
  • Βέλλιος Αθ. - Φωτίου Μαρ. ΟΕ («Alpha Team OE»), πρόστιμο 12.000 ευρώ.
  • Κοκκάλας Ευστράτιος, πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • «Marex Solutions AE», πρόστιμο 7.000 ευρώ.
  • «Teleprime AE», πρόστιμο 7.000 ευρώ.
  • «New Technologies» Ευστάθιος Τατόλας, πρόστιμο 4.000 ευρώ.
  • «Viper Energy», Διονύσιος Μήλεσης, πρόστιμο 4.000 ευρώ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ημερίδα για την Ενέργεια και την πρόταση του ΚΚΕ

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ενέργεια - Η ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης - Η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει αύριο, Κυριακή 19 του Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δ. Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς και γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Εισήγηση θα γίνει από τον Μ. Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας. Για τις εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μιλήσει ο Β. Γούργαρης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους θα μιλήσει ο Π. Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.

ΕΒΕΑ
Ζητάει εκλογές

«Εμπαιγμό προς την κοινωνία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Η μετάθεση των ίδιων προσώπων που απέτυχαν στο προηγούμενο έργο τους σε διαφορετικούς υπουργικούς θώκους δεν μπορεί να θεωρηθεί διορθωτική κίνηση», σχολίασε, εκτιμώντας ότι η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής από στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας. Ο Κ. Μίχαλος ζητάει τη διενέργεια εκλογών για να γίνει «νέα αρχή» με «ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την πολιτική βούληση να προωθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής για τη διέξοδο από την κρίση», που σύμφωνα με τους εμποροβιομήχανους περνάει μέσα από την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ώστε να πετύχουμε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του χρέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ