Συνολικά 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν (ένας Ολλανδός, ένας Σουηδός, δύο Ουκρανοί και οι υπόλοιποι Ρώσοι) και 8 διασώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο αγόρι, από το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας όταν αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρείας «RusAir» επιχείρησε να προσγειωθεί, αλλά στη συνέχεια συνετρίβη και έπιασε φωτιά. Το αεροσκάφος «Tupolev 134» πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στο Πετροζαβόντσκ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, όταν επιχείρησε να προσγειωθεί σε αυτοκινητόδρομο περίπου ένα χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο του Πετροζαβόντσκ.
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είχαν εξακριβωθεί, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε πως πιθανόν να οφείλεται σε λάθος του πιλότου, αλλά και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Νωρίτερα χτες, ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ερευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ δήλωσε ότι το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης του αεροσκάφους, ενώ σημείωσε πως οι προβολείς της πίστας δεν λειτουργούσαν. Ο Ιβανόφ ωστόσο δήλωσε πως το αεροσκάφος χτύπησε τα ηλεκτροφόρα καλώδια κατά την προσπάθεια προσγείωσης με αποτέλεσμα να σβήσουν οι προβολείς της πίστας.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού μεγαθηρίου της «Gazprom», η φετινή χρονιά θα είναι επιτυχημένη για το συγκεκριμένο μονοπώλιο, αφού τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις του ρωσικού φυσικού αερίου προς το εξωτερικό θα ξεπεράσουν τους υψηλούς δείκτες του 2008, όταν η «Gazprom» εισέπραξε 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, μόνο τους τελευταίες πέντε μήνες, το συνολικό κέρδος από την εξαγωγή του φυσικού αερίου στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 36,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την «κάμψη» που είχαν παρουσιάσει τα κέρδη της τα τελευταία δύο χρόνια.
Παρ' όλες τις εκτιμήσεις της διοίκησης της «Gazprom», είναι φανερό πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και από τον ανταγωνισμό με τους προμηθευτές του υγροποιημένου αερίου, οι οποίοι μπορούν να στριμώξουν το ρωσικό μονοπώλιο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Επιπλέον το τελευταίο διάστημα γίνεται φανερό πως η εταιρεία βάλλεται από τους «εταίρους» της, τόσο στο «ανατολικό μέτωπο», όπου η Κίνα διεκδικεί χαμηλές τιμές, όσο και «δυτικά», όπου η Ουκρανία ζητά γενική επαναδιαπραγμάτευση για τις τιμές του φυσικού αερίου και τη χρήση των εδαφών της, ενώ η ΕΕ βάζει εμπόδια στη διείσδυση του ρωσικού μονοπωλίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Οπως ανέφερε ο Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, η ευρωπαϊκή επιτροπή μπλόκαρε την αγορά από την «Gazprom» του 50% της Central European Gas Hub, θέτοντας όρους που η ρωσική πλευρά τούς χαρακτηρίζει «απαράδεκτους».
Την ίδια ώρα η εταιρεία, που έχει χαρακτηριστεί και ως ο «πολιορκητικός κριός» της Ρωσίας, δε δείχνει να παραιτείται από τους στόχους της. Σε συνέντευξη Τύπου το παραπάνω στέλεχος της «Gazprom» δήλωσε πως η εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και ήδη διεξάγει συνομιλίες με τους Γερμανούς «εταίρους» της, καθώς και με άλλες εταιρείες στην Ανατολική Ευρώπη.
Να σημειωθεί πως ανάλογη είναι η κερδοφορία της «Gazprom» και στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου για το Ρώσο καταναλωτή αυξήθηκαν μέσα σ' ένα χρόνο περίπου κατά 25%, προς όφελος, βέβαια, της «ανταγωνιστικότητας» του ρωσικού κεφαλαίου και των ιδιοκτητών της «Gazprom».