ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΕΑΣ χτες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Την ανάγκη μαζικής, ενιαίας αντίστασης των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και το συντονισμό τους με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια ξεπουλήματος τόσο της ΕΑΣ και της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και όλων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ενέργεια και μεταφορές), επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, η οποία και χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΑΣ. Και τονίζει: «Οχι στο ξεπούλημα και κλείσιμο των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ, της αμυντικής βιομηχανίας», καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για «να ανατραπεί συνολικά αυτή η πολιτική».

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες και χτες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην ξεπουληθούν τα ΕΑΣ και συνολικά η Αμυντική Βιομηχανία της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και τα 6 σωματεία εργαζομένων στα ΕΑΣ.

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Υμηττό, ταξικό χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, απηύθυνε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), εκ μέρους των εργαζομένων του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, σημείωσε την ανάγκη ταξικού συντονισμού των εργαζομένων για να αποκρουστεί η βάρβαρη, αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία.

Η Γραμματεία Μετάλλου, με την ανακοίνωσή της, τονίζει: «Οι τύχες των δικαιωμάτων μας βρίσκονται στη δημιουργία ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και της τρόικας. Ενάντια στην κερδοφορία των μονοπωλίων». Αναφερόμενη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, σημειώνει πως «αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, το συντονισμό. Γιατί διαφωνούν στα λόγια με το ξεπούλημα, αλλά έχουν εδώ και χρόνια συμφωνήσει με αυτήν την πολιτική. Βγάλτε συμπεράσματα, πάρτε διαζύγιο από όσους σας κοροϊδεύουν. Πάρτε τις τύχες στα χέρια σας, εμπιστευτείτε τις ταξικές δυνάμεις, αλλάξτε τους συσχετισμούς παντού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ»
Συνεχίζουν με συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη

Αμεση αγωνιστική απάντηση στη νέα επίθεση της εργοδοσίας η οποία επιχειρεί να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε 9 απολύσεις, δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτος» με τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Ιούνη. Απαιτούν η εργοδοσία να πάρει πίσω τα σχέδιά της και να ανακαλέσει τις απολύσεις των εννέα συναδέλφων τους.

Χτες, μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης (στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών - Λαμίας). Αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου ανέβηκε στα γραφεία και απαίτησε από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις και να μην προχωρήσει σε άλλες, ενώ δήλωσε ότι δεν μπαίνει σε καμία διαβούλευση για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα προχωρήσει στην εκ περιτροπής απασχόληση και ότι αν το σωματείο είχε δεχτεί την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με τη μείωση των μισθών τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα! Αρνητικά απάντησε στο αίτημα για την ανάκληση των απολύσεων, ενώ «δεσμεύτηκε» ότι μέχρι τον Αύγουστο δε θα κάνει άλλη απόλυση.

Επόμενο βήμα των εργαζομένων είναι η γενική συνέλευση που διοργανώνει το επιχειρησιακό σωματείο την Κυριακή 26 Ιούνη όπου και θα αποφασίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους στάση, προκειμένου να μην περάσουν η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Παραπλανητική πληροφόρηση προς τους δότες

Χωρίς καμιά επιστημονική βάση για τη σημασία της αποθήκευσης των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λώρου και με πλήρη απουσία ελέγχου λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες, που φυτρώνουν - και εξαφανίζονται - σαν τα μανιτάρια στη χώρα μας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Λευχαιμίας και Λεμφώματος (21-28 Ιούνη 2011). Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναπτυχθεί 100 ιδιωτικές τράπεζες, στην Ελλάδα το Φλεβάρη του 2010 είχαν καταγραφεί 11, έναντι 17 το 2007. Επίσης, παλιότερα είχαν υποβληθεί 50 αιτήσεις για ιδιωτικές τράπεζες. Την ίδια ώρα υπάρχουν μόνο δύο δημόσιες τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με πολλές δυσκολίες, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα για την προώθηση των εθελοντών δοτών. Στη δημόσια τράπεζα κατατίθενται βλαστοκύτταρα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει - αρκεί να υπάρχει συμβατότητα - ο οποιοσδήποτε ασθενής σε ολόκληρο τον κόσμο (και να γίνει η λεγόμενη αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων). Στην ιδιωτική τράπεζα αποθηκεύονται βλαστοκύτταρα για ιδία χρήση. «Τα βλαστοκύτταρα, υπογράμμισαν οι επιστήμονες, στην ιδιωτική τράπεζα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν απ' τον ίδιο τον ασθενή, γιατί το πιο πιθανό είναι να πάσχουν απ' την ίδια ασθένεια. Ακόμα και ένας που έχει αποθηκεύσει ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ιδιωτική τράπεζα, σε περίπτωση που χρειαστεί μεταμόσχευση θα καταφύγει σε δημόσια τράπεζα. Ετσι όμως στερεί τα "δικά του αιμοπετάλια" από κάποιον άλλο που είναι συμβατός με τα δικά του. Επομένως, είναι παραπλανητική η πληροφόρηση απ' τις ιδιωτικές τράπεζες αναφορικά με τη μελλοντική χρησιμότητα της αυτόλογης κατάθεσης».

Να σημειώσουμε ότι πριν από μια 5ετία η αποθήκευση ήταν πανάκριβη και έφτανε ακόμα και τις 3.000 ευρώ. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες, καθώς και ιδιωτικά μαιευτήρια στα πλαίσια των επιχειρηματικών διαγκωνισμών και για να έχουν πελάτες, είτε έχουν μειώσει τις τιμές είτε προσφέρουν δωρεάν την αποθήκευση. Ετσι προσδοκούν να αυξάνουν τα κέρδη τους από αυτή καθ' αυτή την αποθήκευση βλαστοκυττάρων ή να κερδίζουν πελατεία, κάνοντας δήθεν προσφορές. Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι το πόσο τραγικές είναι οι επιπτώσεις από το γεγονός ότι η επιστήμη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην υπηρεσία των πολυεθνικών και της αύξησης των κερδών τους.

Η μεταμόσχευση αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς με λευχαιμία και αρκετές φορές είναι η μοναδική θεραπεία γι' αυτούς. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 30% των ασθενών διαθέτουν συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι είτε η ανεύρεση κάποιου μη συγγενή δότη ο οποίος είναι συμβατός με τον ασθενή, είτε η ανεύρεση μοσχεύματος από αποθηκευμένο ομφαλιοπλακουντιακό αίμα από δημόσια τράπεζα.

Τα πράγματα, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, τόσο ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών όσο και ως προς την αποθήκευση ομφαλιοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Υπάρχουν μόνο 20.000, ενώ στην Κύπρο, με πληθυσμό 700.000, οι εθελοντές δότες είναι 110.000. Υπάρχει βραδύτητα στην εξέταση της συμβατότητας των δειγμάτων και στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις κατάλληλες ιστοσελίδες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η σχετικά συχνή άρνηση των εθελοντών δοτών να δεχτούν όταν αυτό τους ζητηθεί.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σύσκεψη για συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων

Σύσκεψη, με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων στην περιοχή της Καλλιθέας, διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 24 Ιούνη, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, μαζί με τους ανέργους που ήδη συμμετέχουν στην Επιτροπή. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συμβουλίου του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας (Πλάτωνος 24), στις 7 μ.μ.

Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου

Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και Ενσωμάτωση - Συμβολή στην Ιστορία του Εργατικού - Κομμουνιστικού Κινήματος του Μεσοπολέμου (1918-1936)» του Αναστάση Γκίκα, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο θερινό θέατρο του Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (πρώην Γαλλική Εταιρεία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ