ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
Κυβερνητική πολιτική... κίνδυνος για τις παραστάσεις

Αλληλέγγυο το ΣΕΗ στα αιτήματα των εργαζομένων στις κρατικές σκηνές

Στον «αέρα» βρίσκονται οι φεστιβαλικές - και όχι μόνο - παραστάσεις των δύο κρατικών θεάτρων, καθώς το ΥΠΠΟ-Τ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των εργαζομένων, να μην υπαχθούν ΚΘΒΕ και Εθνικό Θέατρο, στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και να μην περικοπούν οι εκτός έδρας αποζημιώσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, στη συνεδρίασή του (23/6) αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στις 27/6 (8 - 11μ.μ.), διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων.

«Μετά από την ενημέρωση που είχαμε» - αναφέρει η ανακοίνωση - «σχετικά με τη διαβούλευση των διοικήσεων των κρατικών θεάτρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώσαμε ότι δεν προέκυψε κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να δημιουργεί ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των κρατικών θεάτρων. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα. Να εξαιρεθούν ολοκληρωτικά τα κρατικά θέατρα από το Ν. 3899/10 (να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ). Εφαρμογή των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων. Οποια λύση δοθεί να αφορά το σύνολο του προσωπικού (καλλιτεχνικό, τεχνικό, διοικητικό στα κρατικά θέατρα). Η δέσμευσή μας ήταν είναι και παραμένει ότι: προχωρούμε σε ματαιώσεις παραστάσεων στην Επίδαυρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιφυλασσόμενοι και για τη χειμερινή περίοδο».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με ανακοίνωσή του στηρίζει τα αιτημάτων των εργαζομένων «για προστασία του κοινωνικού χαρακτήρα των κρατικών θεάτρων, εναντίωση στην προωθούμενη εμπορευματική τους λειτουργία, αύξηση της χρηματοδότησής τους και απρόσκοπτη καλλιτεχνική τους δράση. Τώρα απαιτείται κοινό μέτωπο ηθοποιών και εργαζομένων των κρατικών σκηνών για: Να απαλλαγούν τα κρατικά θέατρα από το καθεστώς των ΔΕΚΟ και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα που επιβάλλει μια τέτοια λειτουργία. Να εφαρμοστούν πλήρως οι ΣΣΕ των εργαζομένων και των ηθοποιών. Να μη γίνει καμία περικοπή των εκτός έδρας αποζημιώσεων. Να καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα, οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις. Να μην υπάρξει καμία περικοπή θέσεων εργασίας του προσωπικού και των καλλιτεχνών του θεάτρου. Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των θεάτρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σωματείο μας θα σταθεί δίπλα σας σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσετε».

«Μικρά Διονύσια»

Το ΚΘΒΕ γιορτάζει τα 50χρονά του με την παράσταση «Μικρά Διονύσια», σε σύνθεση κειμένων Κ. Χ. Μύρη. Ενα θεατρικό «ψηφιδωτό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη, αποτελούμενο από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος που έχει παρουσιάσει το ΚΘΒΕ στη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του.

Αν όλα πάνε καλά, αν δηλαδή το ΥΠΠΟ-Τ δεχτεί τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Επίδαυρο (8 - 9/07). Ακολουθούν οι εξής προγραμματισμένες παραστάσεις: Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14 - 15/7), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (21 - 22/7), Αρχαίο Θέατρο Κούριου στην Λεμεσό Κύπρου (29 - 30/7), Αρχαίο Θέατρο Δίου (27/8) και Ηρώδειο (7/9). Η καλοκαιρινή περιοδεία θα ολοκληρωθεί με 11 παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (21/9-2/10/11).

Σκηνικά: Λίλη Πεζανού. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.

Επιλογές
Πανδαισία παραδοσιακών χορών

«Δω στα Γιαννοχορταρούδια τι τρανός χορός θα γένει», τιτλοφορείται το τριήμερο, που πραγματοποιεί το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης (25-27/6, 8 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πετρούπολης. Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στη μνήμη του χοροδιδασκάλου Χρήστου Περπατάρη. Με ομάδες που ξεπερνούν τα 1.000 μέλη, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου συμμετέχει πάνω από 35 χρόνια σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Με συνέπεια, ευθύνη, αγάπη για την ελληνική παράδοση, παρουσιάζει πολλά χοροτράγουδα, από όλη την Ελλάδα, με τις φορεσιές του κάθε τόπου και παραδοσιακή ορχήστρα.

Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει χορούς από την Θράκη ως την Κρήτη κι από τη Μ. Ασία ως το Ιόνιο. Συμμετέχουν τα συγκροτήματα των τοπικών συλλόγων: Κρητών «Η Μεγαλόνησος», Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός», Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, Μυτιληναίων «Ο Θεόφιλος», Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων «Ο Αχελώος» και ο σύλλογος «Τερψιχόρη». Είσοδος ελεύθερη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μελωδική παρέα

Από το Θέατρο Λυκαβηττού ξεκινούν στις 27/6 (9.30μμ) τις συναυλίες τους οι Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης. Για πρώτη φορά μαζί, προσκαλούν σ' ένα δυνατό πρόγραμμα με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες, συγκίνηση, αυτοσχεδιασμό, αλλά και σεβαστική αγάπη στη μουσική, στο τραγούδι, στο κοινό. Η επιθυμία για συνεργασία των Δ. Μητροπάνου και Γ. Κότσιρα εκφράστηκε και δισκογραφικά, στο ντουέτο που ο Γ. Κότσιρας έγραψε για τον Δ. Μητροπάνο. Με τον Δ. Μπάση και οι δύο έχουν πολλές επιτυχημένες στιγμές. Ετσι και οι τρεις φέτος πετυχαίνουν την ...απαρτία. Ο Δ. Μητροπάνος, που σε κάθε εμφάνισή του βιώνει συγκινητική αποθέωση από το κοινό, ερμηνεύει τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών. Ο Γ. Κότσιρας ακροβατεί από το κλασικό λαϊκό τραγούδι στις σύγχρονες συνθέσεις. Ο Δ. Μπάσης τολμά την αναμέτρηση με τραγούδια που σφράγισαν «μύθοι» του παρελθόντος. Τους συνοδεύει εννεαμελής ορχήστρα, σε διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ζήτρος»: Πλάτων «Τιμαίος» (πρόλογος Κωνσταντίνου Ζήτρου, εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια Θεόδωρου Μαυρόπουλου. Το συγκεκριμένο πλατωνικό έργο είναι ένας φιλοσοφικός διάλογος περί σύστασης του σύμπαντος, της «ψυχής» του ανθρώπου και του κόσμου, με «πρωταγωνιστή» τον Τιμαίο το Λοκρό, γραμμένος στη δωρική διάλεκτο. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο για τους πλατωνικούς «νεολογισμούς» σ' αυτό το έργο και βιβλιογραφία). Διόδωρος Σικελιώτης «Βιβλία Ε' - ΣΤ'- Ι'» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου. Ο τόμος, ο τρίτος της δεκάτομης «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του Διόδωρου Σικελιώτη, αφορά στη νησιωτική γεωγραφία και τους λαούς της Δύσης, τη Ρόδο και την Κρήτη, σε μυθικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα του Τρωικού πολέμου, των Μηδικών Πολέμων και των ελληνοπερσικών στον 5ο π.Χ. αιώνα).

-- «Οδός Πανός»: Σωτήρης Παστάκας - Γιάννης Η. Παππάς «Ανθολογία Ιταλικής Ποίησης (Ταξίδι στην όμορφη χώρα)». (Οι Σ. Παστάκας και Γ. Παππάς, μετέφρασαν και περιλαμβάνουν στο βιβλίο - 463 σελίδες - ποιήματα 28 σημαντικών ποιητών του 19ου και 20ού αιώνα, παραθέτοντας και στοιχεία για τη ζωή και το έργο των ανθολογούμενων ποιητών).

-- «Εστία»: Μαρία Φαφαλιού «Οι σελίδες της Δάφνης (1940-1941)» (το βιβλίο, με μορφή ημερολογίου μιας μικρής, εμπλουτισμένο με φωτογραφίες, πίνακες, σκίτσα και δημοσιεύματα, ιστορεί την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα, το Αλβανικό Μέτωπο, τη γερμανική κατοχή και τις απαρχές της Αντίστασης).

-- «Καστανιώτης»: Αλκη Ζέη «Σπανιόλικα παπούτσια (και άλλες ιστορίες)» (σύντομα αυτοβιογραφικά κείμενα της πολυγραφότατης πεζογράφου, που αποτυπώνουν μνήμες της από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι Δ. Σωτηρίου, Γ. Σεβαστίκογλου, Ν. Καββαδίας, Κ. Κουν, Γ. Τσαρούχης κ.ά.).

-- «Δεσμός»(ελληνικός εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στο Παρίσι):«Η αρχαία Ελλάδα - Η μνήμη οδηγός για το μέλλον (Εισαγωγή Ζαν Πιερ Βερνλάν)» (μετάφραση Αναστασίας Καραστάθη - Αναστασίας Κεφαλά, επιμέλεια Μαρίας Δαράκη. Το βιβλίο περιέχει τα πρακτικά συνεδρίου που έγινε στο Παρίσι, με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό). Τόνυ ντε Μπαλκανό «Ρόκο - Ρόκο (Μικρές ιστορίες σε μεγάλες πόλεις)» (κείμενα - μνήμες του μετανάστη, στις δεκαετίες 1950, 1960, 1970, στο Παρίσι, Λευτέρη Βρυωνάκη, ο οποίος ως Τόνυ ντε Μπαλκανό τραγουδούσε στους κύκλους της Εντίθ Πιαφ και του Ζορζ Μουστακί. Διάθεση των βιβλίων στην Ελλάδα: Μαυροκορδάτου 9, Αθήνα, 210.383.0491).

-- «Πατάκης»: Ερση Σωτηροπούλου «Η φάρσα» (σατιρικό μυθιστόρημα για τις σχέσεις των δύο φύλλων. Εισαγωγή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη).

-- «Γαβριηλίδης»: «Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς και το τέλος μιας εποχής (Μεταφραστικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις από τον Τζίμη Παπανικολόπουλο)» (το βιβλίο αφορά στη μετάφραση και ερμηνεία των ποιημάτων και επιγραμμάτων του Ελληνα ποιητή Παλλαδά, στα τέλη των ελληνιστικών χρόνων. Δεύτερη έκδοση, αναθεωρημένη). Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου «Η Ευριδίκη με το τσιγάρο στο μπαλκόνι» (διηγήματα).

-- «Polaris»: Αλαν Γουάισμαν «Η Γη μετά από εμάς...» (μετάφραση Χρήστου Μελισσάρη. Δοκίμιο, ελκυστικά γραμμένο, για τις ανθρωπογενείς, ίσως μη αναστρέψιμες πια, καταστροφές του πλανήτη μας και για το τι και πώς θα απομείνει σ' αυτόν αν δεν σταματήσει η καταστροφή του).

Πέθανε, από καρκίνο, ο 51χρονος περφόρμερ και ηθοποιός Κώστας Ζαχαράκης. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Εκανε σεμινάρια στο Actors' Studio. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το ΚΘΒΕ και πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Συνεργάστηκε σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες με τους: Μ. Φαραντούρη, Ε. Πασπαλά, Σ. Γιαννάτου, Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Σπάθα, Ν. Αντύπα.

Το ΚΘΒΕ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του ηθοποιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ