Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11000

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
20ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η
Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή»

Μικρό αφιέρωμα στον διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου)

Η Ρούμελη, που αποτέλεσε έναν από τους βασικούς χώρους δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του καπετάνιου Αρη Βελουχιώτη, η περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας των λαογέννητων θεσμών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η Ρούμελη όπου έδρασαν οι ηρωικές Μεραρχίες του ΔΣΕ, η 1η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) και η 2η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), θα έχει την τιμητική της το Διήμερο 9 και 10 Ιούλη. Εκεί θα γίνει φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή».

Με αφορμή το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, στις σημερινές σελίδες της Ιστορίας παρουσιάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό του καπετάν Διαμαντή και εκτενή αποσπάσματα από το ημερολόγιό του, που καλύπτουν τους τελευταίους δυόμισι μήνες της ζωής του. Ο Διαμαντής σκοτώθηκε στις 21 Ιούλη 1949, στα Μάρμαρα της Φθιώτιδας. Το ημερολόγιό του είναι μια ανεκτίμητη γραφτή μαρτυρία. Ενα κείμενο σπάνιο, περιεκτικό και μεστό, με καταπληκτική ακρίβεια καταγραφής γεγονότων, προσώπων, καταστάσεων, αλλά και με «λακωνική» γραφή.


ΣΕΛ.  11   -   16


ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ετοιμάζεται για αγοραία «αξιοποίηση»

Πώς ο δικομματισμός προετοίμασε το έδαφος για το «ενδιαφέρον» των ιδιωτών προς το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Φόρος τιμής στον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα

Στον πολυσήμαντο καλλιτέχνη είναι αφιερωμένη η φετινή καλοκαιρινή εκθεσιακή περίοδος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


ΣΕΛ.  6
Αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις

Η θρυλική κουβανέζικη ορχήστρα «Buena Vista Social Club» επιστρέφει στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες, ενώ, ένα γαϊτανάκι ήχων και φωνών ξετυλίγεται στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα πολλά πρόσωπα των πρωτεϊνών

ΣΕΛ.  7
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» το 27,4% των δασών!

Πάνω από 21.000 στρέμματα σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη κινδυνεύουν να χάσουν το δημόσιο και δασικό τους χαρακτήρα.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ