ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ο τρελός της Αθήνας»

Ο θίασος «Βήματα», της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, παρουσιάζει και φέτος το έργο «Ο τρελός της Αθήνας», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου. Την Τετάρτη θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη (21.30). Θα ακολουθήσουν και άλλες παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίου: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (παιδικό, φοιτητικό).

Ο Γιάννης ο τρελός, στο διήγημα του Δημ. Καμπούρογλου, υπήρξε αληθινό πρόσωπο που έζησε την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Αθήνα. Το 1684 ξεσπά ο Βενετοτουρκικός Πόλεμος που συνδέεται με την αναζήτηση των Αθηναίων για ελευθερία και καταλήγει σε μια από τις μεγαλύτερες συμφορές της πόλης. Στις 9 Απριλίου 1688 οι Βενετοί εγκαταλείπουν την Αθήνα. Οι Αθηναίοι, προδομένοι από τους Βενετούς, αποφασίζουν να εκκενώσουν την πόλη φοβούμενοι την τουρκική εκδίκηση. Ο μόνος που δεν εγκαταλείπει την πόλη και περιπλανιέται στα ερείπιά της, παρέα με το σκύλο του, είναι ο Γιάννης ο Τρελός.

Ενα πρόσωπο που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγικότητα και με τη φαντασία του ζωντανεύει μνήμες από την ξεχασμένη Ελλάδα άλλων εποχών. Αναζητεί τις ρίζες του στα χαλάσματα των αρχαίων ναών και θεάτρων, ταξιδεύει στο χρόνο, στην Αθήνα της προσφυγιάς, του πολέμου και του σήμερα, αναπολεί αθηναϊκές καντάδες και ονειρεύεται γιορτές και ελευθερία.

Θεατρική διασκευή: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου.


Κυριακή 3/7
  • Γιάννης Κούτρας
    Γιάννης Κούτρας
    Ολοκληρώνεται το Rockwave Festival, στη Μαλακάσα. Εμφανίζονται: (Terra Stage): The Prodigy, Gogol Bordello, Kyuss Lives!, Monster Magnet, Marky Ramones Blitzkrieg. (Vibe Stage): Flogging Molly, Therapy?, Viza, Dept., 63HIGH.
  • «Yes we can't» τιτλοφορείται το έργο του διάσημου ανανεωτή του σύγχρονου χορού William Forsythe και των χορευτών της ομάδας του, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών (3-5/7, Πειραιώς 260).
  • Στα δύο εμβληματικά πεζά της Μέλπως Αξιώτη, «Δύσκολες νύχτες» και «Κάδμω», βασίζεται η παράσταση «Μέλπω Αξιώτη - Η μεταμόρφωση της Χρυσαλλίδας», που παρουσιάζεται (3-5/7, 9 μ.μ.), στην Πειραιώς 260, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Σύνθεση κειμένων: Νίκος Χατζόπουλος και Σοφία Σεϊρλή (ερμηνεία).
  • «Novitango» και Αndre Maia παρουσιάζουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας συνθέσεις του Πιατσόλα και άλλων Αργεντίνων συνθετών. Τραγούδι: Φένια Παπαδόδημα. Ακολουθεί συναυλία φάδος με την Paula Colaco και το συγκρότημά της.
  • «Αλαντίν» - Παιδική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Θέατρο Πέτρας (9 μ.μ.). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης. Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Ανδρη Θεοδότου κ.ά.
Δευτέρα 4/7
  • Η όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ παρουσιάζεται (σε συναυλιακή μορφή), στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση Ζερεμί Ρορέρ.
  • Η Eλένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας, παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου και των Βαλκανίων και δικές τους συνθέσεις.
  • «Ο Γύρος της Τζαζ σε 80 Λεπτά», στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (9 μ.μ.) από το «Voyage jazz Group». Ενα πρωτόγνωρο ταξίδι στο μαγικό κόσμο της τζαζ, για μικρούς και μεγάλους.
Τρίτη 5/7
  • Ρότζερ Γουότερς
    Ρότζερ Γουότερς
    «Από το Σταυρό του Νότου στα λιμάνια της Μεσογείου» τιτλοφορείται η συναυλία των Γιάννη Κούτρα και Μάριου Στρόφαλη, στο Κηποθέατρο Νίκαιας.
  • Στο Βεάκειο δίνουν συναυλία οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας, Ζηνοβία Αρβανιτίδη και Παναγιώτης Μάργαρης, για τους σκοπούς του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ».
  • Σουηδικό και ελληνικό μέταλ στην κοινή συναυλιακή βραδιά των «Judas Priest», «Whitesnake» και «Opeth» στην Πλατεία Νερού, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.
  • Η Νατάσσα Μποφίλιου δίνει συναυλία στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, Γκάζι).
Τετάρτη 6/7
  • Η όπερα του Μοντεβέρντι «Η στέψη της Ποππαίας» ανεβαίνει (9 μ.μ.), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε μουσική διεύθυνση Μ. Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία - κίνηση Απ. Παπαδαμάκη. Συμμετέχει το σύνολο μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra.
  • Συναυλία των Αμερικανών «Thirty Seconds to Mars» στην Πλατεία Νερού, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.
  • Αφιερωμένη στον Νίκο Γούναρη είναι η συναυλία (8.30 μ.μ.) των Δαυίδ Ναχμία (πιάνο) και Θάνου Πολύδωρα (τραγούδι), στο Κηποθέατρο Παπάγου.
Πέμπτη 7/7
  • Τον «Απηλπισμένο σύζυγο», μεταφορά του έργου του Μισιτζή στα καθ' ημάς, παρουσιάζει ο θίασος «Τέττιγες», στο Θέατρο Πέτρας (9 μ.μ.). Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός. Σκηνικά: Μπάμπης Δαραδήμος. Κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τζουβάρας, Δέσποινα Πόγκα, Λεωνίδας Βαρδαρός, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
  • Αποδομημένος «Αμλετ» από τον Ρώσο ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Νικολάι Κολιάντα και την ομάδα του (έδρα τους το Εκατερίνμπουργκ), στην Πειραιώς 260.
  • Κινηματογραφικά τραγούδια, που σφράγισαν ερμηνευτικά οι Βίκυ Μοσχολιού και Τζένη Καρέζη, παρουσιάζουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και Γιώτα Νέγκα, στο Badminton (7-9/7).
Παρασκευή 8/7
  • Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
    Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
    Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει (σήμερα και αύριο, 9 μ.μ.) στην Επίδαυρο, τα «Μικρά Διονύσια», σε σύνθεση κειμένων Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη. Παίζουν: Γ. Αρμένης, Λ. Γεωργακόπουλος, Γ. Καλατζόπουλος, Τ. Κουλίεβα, Φ. Μπαξεβάνη, Α. Σακελλαροπούλου, Κ. Σαντάς, Ν. Ψαρράς, κ.ά.
  • Τo ...τείχος (The Wall) των «Pink Floyd» χτίζεται και γκρεμίζεται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στη διάρκεια της συναυλίας του Ρότζερ Γουότερς. Ακολουθούν δύο συναυλίες του (9 και 12/7).
  • Απογειωτικές τριφωνίες από το «Τρίφωνο», σ' ένα μελωδικό αφιέρωμα - κατάθεση ψυχής, στον Νίκο Γκάτσο, στο Θέατρο Πέτρας (9.30 μ.μ.).
  • Bασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Το παρτάλι» είναι η παράσταση σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη και ερμηνεία Χρήστου Στέργιογλου (8-10/7, 9 μ.μ.), στην Πειραιώς 260.
Σάββατο 9/7
  • Βασισμένο στις σοφόκλειες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Τραχίνιαι» είναι το έργο «Γυναίκες» του σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ (9, 10/7, 9 μ.μ.), στο Ηρώδειο.

«Τρίφωνο»
«Τρίφωνο»

«Απηλπισμένος σύζυγος» από το θίασο «Τέττιγες»
«Απηλπισμένος σύζυγος» από το θίασο «Τέττιγες»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ