ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρυλική μουσική συντροφιά

Η διάσημη κουβανέζικη ορχήστρα «Buena Vista Social Club» επιστρέφει στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Bartosz Madejski

Τους γνωρίσαμε σαν τη θρυλική συντροφιά των «περήφανων ηλικιωμένων» πρεσβευτών της γνήσιας κουβανέζικης μουσικής. Ο λόγος για την ορχήστρα - φαινόμενο «Buena Vista Social Club», που ενισχυμένη με την «αφρόκρεμα» των νέων Κουβανών μουσικών - με 13 μουσικούς επί σκηνής - επιστρέφει στη χώρα μας για τρεις μοναδικές συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της και έπειτα από 22 sold out συναυλίες στη Μ. Βρετανία, η ορχήστρα καταφθάνει στην Ελλάδα με άκρως χορευτικές διαθέσεις. Το ραντεβού της με το ελληνικό κοινό είναι στις 4 Ιουλίου, στο Θέατρο Λυκαβηττού, στις 6 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών) και στις 8 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης (Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις). Στη σύνθεσή της τα αυθεντικά μέλη: Jesus «Aguaje» Ramos, Barbarito Torres, Guajiro Mirabal και οι νέοι Κουβανοί μουσικοί: Pedro Pablo, Rolando Luna, Papi Oviedo, Idania Valdes, Carlos Calunga, Filiberto Sanchez, La Noche, Angel Terry, Luis Alemany, Guajirito Mirabal.

Ως γνωστό, το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1997 από τον μουσικό και προσωπικό φίλο του Βιμ Βέντερς, Ρέι Κούντερ, που ένωσε κορυφαίους Κουβανούς μουσικούς στη θρυλική συντροφιά. Το άλμπουμ «Buena Vista Social Club», έγινε παγκόσμια επιτυχία, πουλώντας παραπάνω από 10.000.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα, κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy (1998). Το 2003 βρέθηκε στο Νο 260 της λίστας, των 500 σημαντικότερων άλμπουμ όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling stone», ενώ ο διεθνής Τύπος έκανε πλέον λόγο για το «φαινόμενο της κουβανέζικης μουσικής». Το 1998, το συγκρότημα εμφανίστηκε στο «Carnegie Hall» της Ν. Υόρκης, απ' όπου δημιουργήθηκε το φημισμένο ντοκιμαντέρ, με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, του Βιμ Βέντερς, που κέρδισε υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ντοκιμαντέρ στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου.

Η μεγάλη επιτυχία, τόσο του άλμπουμ όσο και της ταινίας, προκάλεσαν την αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική αλλά και γενικότερα τη «λάτιν». «Οι "Buena Vista" επανέφεραν στη μόδα τη μουσική παράδοση της Κούβας. Παίζουμε με αυθεντικά όργανα. Μας ικανοποιεί η επιτυχία, αλλά πάνω απ' όλα αισθανόμαστε εργάτες της κουβανέζικης κουλτούρας», έλεγαν στην εμφάνισή τους πριν από χρόνια στη χώρα μας μέλη της σπουδαίας ορχήστρας. Τα χρόνια πέρασαν, οι Κομπάι Σεγκούντο, Ρούμπεν Γκονζάλες, Ιμπραήμ Φερέρ, Π. Ντ. Γκονζάλεθ και άλλοι μεγάλοι μουσικοί της, έφυγαν από τη ζωή, όμως η θρυλική κολεκτίβα συνεχίζει να συναρπάζει. Με τους παλιότερους όπως ο τρομπετίστας Manuel «Guajiro» Mirabal, o Barbarito Torres στο ισπανικό λαούτο και ο τρομπονίστας και αρχιμουσικός Jesus «Aguaje» Ramos και με την προσθήκη νέων μελών όπως ο τραγουδιστής Carlos Calunga, ο βιρτουόζος πιανίστας Rolando Luna και περιστασιακά η εξαιρετική σόλο τραγουδίστρια Omara Portuondo, ως μέλη μιας ορχήστρας 13 μελών, που συνεχίζουν να πραγματοποιούν παγκόσμιες sold out περιοδείες, αναπαράγοντας με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της Κούβας.


Στον κήπο του Μουσείου...

Αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Φλαμένκο με την Ανδαλουσιανή τραγουδίστρια Carmen Molina de Brito
Φλαμένκο με την Ανδαλουσιανή τραγουδίστρια Carmen Molina de Brito
Ενα μουσικό γαϊτανάκι υπέροχων ήχων και φωνών ξετυλίγεται στο δροσερό και φιλόξενο κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Διογένους 1-3, 210-3250198), στην πλατεία των Αέρηδων, στην Πλάκα... Ο χώρος με τα πεύκα, το πηγάδι και τα παγκάκια, γίνεται μια «όαση» μουσικής φιλοξενώντας έως τις 12 Ιουλίου διαλεχτές συναυλίες καλλιτεχνών από την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Ομάν και τη χώρα μας.

Το «ταξίδι» συνεχίζεται με «Τάνγκο, σάμπα ...μπόσα νόβα» (5/7). Η Martha Moreleon και το κουιντέτο «Cara Latino» (πέντε μουσικοί από τη Λατινική Αμερική) τραγουδούν την αγάπη, τον έρωτα, τη λύπη και τη χαρά, μέσα από τραγούδια από την Κούβα, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία... Παίζουν: Roman Gomez (πιάνο, κιθάρα), Herman Mayr (φωνή, κιθάρα, μπάσσο), Javier Rico (κρουστά), Demian Gomez (κρουστά).

Παραδοσιακούς σκοπούς της Μ. Ασίας, αστικά τραγούδια της Σμύρνης, αλλά και ρεμπέτικα που έγιναν δημοφιλή μέσα από τις φωνές της Ρόζας Εσκενάζυ και της Ρίτας Αμπατζή, θα παρουσιάσει το συγκρότημα «Δήθεν» στις 7/7. Ενα σεργιάνι από τους Βιβή Βουτσελά (τραγούδι - κρουστά), Γιάννη Κ. (κιθάρα - λαούτο - τραγούδι), Νίκο Μουργελά (κανονάκι - μπαγλαμάς), Γιώργο Παππά (ούτι - σάζι), Δημήτρη Καζάνη (βιολί), Κώστα Κοπανιτσάνο (κλαρίνο), Παναγιώτη Κωτσοβίλη (μπουζούκι).

Martha Moreleon
Martha Moreleon
Ακολουθεί (8/7) παράσταση φλαμένκο, με την Ισπανίδα τραγουδίστρια Carmen Molina de Brito και το ελληνοϊσπανικό συγκρότημα «Ronda al Alba». Η Carmen Molina de Brito ξεκίνησε να τραγουδά από επτά χρόνων penas flamencas στην πόλη Huelva της Ανδαλουσίας όπου μεγάλωσε. Εχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους εκφραστές του είδους, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ, αλλά και σε ντοκιμαντέρ - με δημοφιλέστερο το «Flamenco Flameco» του Carlos Saura - αποδεικνύοντας τη δυναμική που κρύβει η φωνή της.

Διπλή είναι η μουσική πρόσκληση στις 11/7. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος δεξιοτέχνες μουσικοί από το Ομάν θα παρουσιάσουν παραδοσιακές μουσικές της Ανατολής. Ενα «ταξίδι» με αραβικά μακάμ, ταξίμια κι αμανέδες, με ούτι, κανονάκι, βιολί. Στο δεύτερο μέρος, τρεις Ελληνες μουσικοί της νέας γενιάς ερμηνεύουν τραγούδια και μελωδίες από την ελληνική παράδοση, από την παράδοση της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και προσωπικές τους συνθέσεις σε παραδοσιακές φόρμες. Συμμετέχουν: Μάρθα Μαυροειδή (τραγούδι, λαύτα), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα).

«Λισαβόνα μέσω Αθήνας», είναι η «διαδρομή» στις 12/7. Η μπάντα του Andre Maia αναδεικνύει εκείνη την εκδοχή του φάδο, που συνδυάζει τους αφρικανικούς ρυθμούς των σκλάβων, με την παραδοσιακή πορτογαλική μουσική και τα τραγούδια των Πορτογάλων ναυτικών με την έντονη αραβική επιρροή που ασκήθηκε στη χώρα μέχρι και τον 15ο αιώνα. Χρησιμοποιώντας το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, όργανα προερχόμενα από τη μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το μπαγιάν, αποδίδεται ο ήχος του φάδο μέσα από μια πρωτότυπη μουσική γέφυρα που ενώνει Ανατολή και Δύση. Παίζουν: Andre Maia (τραγούδι - κρουστά), Εφη Ζαϊτίδου (κανονάκι - κρουστά), Σοφία Μουλακάκη (μπαγιάν), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα - λαούτο - κρουστά).

Τιμή εισιτηρίου για όλες τις παραστάσεις: 10 ευρώ. Για την παράσταση φλαμένκο (8/7): 15 ευρώ. Πληροφορίες, κρατήσεις : www.ticketservices.gr, τηλ.: 210 7234567.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ