ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιπαραθέσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Δεν καταφεύγει για δανεισμό στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, τελικά, η κυβέρνηση, υπό την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων

Από πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Από πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
KΑΪΡΟ.--

Διάσταση απόψεων καταγράφεται πλέον επισήμως ανάμεσα στη μεταβατική πολιτική ηγεσία της χώρας και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στο πότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Ισαμ Σάραφ, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαχία αλ Γκαμάλ, έχουν ταχθεί υπέρ της μετάθεσης των εκλογών για το Δεκέμβρη, ανταποκρινόμενοι στη διαρκή πίεση κοινής γνώμης και αρκετών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονταν υπό παρανομία ή υπό διωγμό κατά την προεδρία Μουμπάρακ, να τους δοθεί περισσότερος χρόνος να οργανωθούν και να ενημερώσουν για τις θέσεις τους τον αιγυπτιακό λαό.

Το σκεπτικό όλων όσοι ζητούν αναβολή των εκλογών είναι ότι οι μόνοι που θα είναι ωφελημένοι είναι το κόμμα που δημιούργησαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», καθώς και το κόμμα του Μουμπάρακ. Χθες, για πρώτη φορά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εκφράστηκε επισήμως για το ζήτημα, τασσόμενο υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών κανονικά το Σεπτέμβρη όπως έχει προγραμματιστεί.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε με ένταση το πολιτικό κλίμα, που παραμένει οξυμένο και λόγω των παλινωδιών ως προς την παραπομπή του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ και των συνεργατών του στη Δικαιοσύνη. Την Κυριακή, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο όπου επρόκειτο να συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι, για τις κατηγορίες της δολοφονίας διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Αιτία της έντασης ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων της καταστολής εκείνων των ημερών και των αστυνομικών, η νέα αναβολή της δίκης του αλ Αντλι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας, δήλωνε, με νόημα, ότι δεν έχει κανένα επίσημο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι όντως ο Χ. Μουμπάρακ πάσχει από καλπάζοντα καρκίνο που καθιστά δύσκολη την εμφάνισή του στο δικαστήριο, όπως υποστήριξε, πριν μερικές μέρες, ο συνήγορός του.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ρουάντου επιβεβαίωσε ότι τελικά η Αίγυπτος δε θα καταφύγει στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για δανεισμό. Επισήμως, η υπαναχώρηση οφείλεται στην αναθεώρηση προς τα κάτω (από το 11% στο 8,5%) της πρόβλεψης για το έλλειμμα στο ΑΕΠ φέτος. Ανεπισήμως, όμως, η υπαναχώρηση οφείλεται, όπως διέρρεαν πολιτικοί κύκλοι, στη διαρκή πίεση της κοινής γνώμης και του κινήματος που ανέτρεψε του Μουμπάρακ, το οποίο, στην πλειοψηφία του, διαφωνεί με τις πολιτικές του ΔΝΤ.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – ΑΡΜΕΝΙΑ
Κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης

Η νέα πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών των προέδρων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυξάνουν το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης.

Μιλώντας στις 26 Ιουνίου στη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα των Ενοπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητά του. «Είμαι απολύτως σίγουρος πως η εδαφική μας ακεραιότητα θα αποκατασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Οπως σημείωσε ο Αλίεφ, η κατοχή του 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και δεν μπορεί να διαρκέσει αιώνια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει να αυξάνει τη στρατιωτική δύναμή του. «Εάν το 2003 οι στρατιωτικές δαπάνες μας ανέρχονταν σε 160 εκατομμύρια δολάρια, το 2010 έφτασαν τα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τη φετινή χρονιά ο δείκτης αυτός ξεπέρασε τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αλίεφ, σημειώνοντας πως οι σημερινές στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν κατά 50% ξεπερνάνε ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό της Αρμενίας. Οι στρατιωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του Αζερμπαϊτζάν μέχρι εκείνη τη στιγμή που η Αρμενία θα απελευθερώσει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και θα υπογραφεί ειρηνική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ι. Αλίεφ.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει την ερχόμενη Πέμπτη νέα μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πλήξουν ακόμα περισσότερο δικαιώματα και κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των Μέσων Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με τρεις κλίμακες που θα επιτρέπουν στα κρατικά ταμεία να επιβάλλουν φορολογία 20%, 30% και 40% στο εισόδημα, περικοπές σε δαπάνες για την υγεία και τη χορήγηση φαρμάκων, το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων, μείωση κατά τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, αναμένονται για να πέσει «στάχτη στα μάτια του κόσμου» περικοπές κατά 30% στις απολαβές των βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, αλλά και ταυτόχρονα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα από το 2025, καθώς και βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013. Το σχέδιο περικοπών προβλέπει επίσης, από το 2012, όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση πόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ