ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
Επανέρχονται οι σχεδιασμοί για τις «ιερές μπίζνες»

Eurokinissi

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να γίνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις με παράκαμψη ακόμη και αυτής της σημερινής ανεπαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και η δέσμευση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα προχωρήσει στην επίσπευση «επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν», έχει αποθρασύνει το μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βρετανικού οίκου «Minoan Group», που βλέπει τις δηλώσεις αυτές ως ευκαιρία για να αναβιώσουν οι «ιερές μπίζνες» με τη μονή Τοπλού στο νομό Λασιθίου Κρήτης, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και παρά τις κινητοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια των κατοίκων των περιοχών Σητείας και Παλαιοκάστρου, που αντιδρούν στα σχέδια αυτά.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το σημείωμα του προέδρου της Christopher W. Egleton στην εξαμηνιαία της έκθεση, δηλώνει ότι σχεδιάζει να καταθέσει εντός των επόμενων δέκα ημερών νέο επενδυτικό σχέδιο μέσω της διαδικασίας Fast Track. Ο πρόεδρος της εταιρείας, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, τις οποίες κρίνει θετικές για το μέλλον του έργου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο νέος υπουργός έχει προαναγγείλει την υιοθέτηση διαδικασιών - εξπρές για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην εξαμηνιαία της έκθεση με ημερομηνία 26 Ιούνη 2011, προτίθεται να καταθέσει εκ νέου φάκελο στo Invest in Greece, που θα περιλαμβάνει το νέο μάστερ πλαν για την επένδυση μέσα σ' αυτήν την ανεκτίμητη από πλευράς φυσικής ομορφιάς περιοχή που περιλαμβάνει και αρκετές προστατευόμενες εκτάσεις, όπως το φοινικόδασος του Βάι. Προκειμένου, μάλιστα, να αποσπάσει την περιβαλλοντική έγκριση, κάνει λόγο για την ανάπτυξη ενός μικρότερου από το αρχικό και περιβαλλοντικά βιώσιμου έργου...

Θυμίζουμε ότι το «πράσινο φως» για την επένδυση είχαν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, στις 6/7/1998, της σύμβασης παραχώρησης χρήσεως γης και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με ΚΥΑ στις 6/11/06), ενώ είχαν συμφωνήσει και τοπικοί παράγοντες του ΣΥΝ. Στην έκταση 26.914 στρεμμάτων (που εξασφάλισε η «Minoan Group» πριν από 12 χρόνια περίπου από το ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ»), σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, προβλέπεται να γίνουν 5 πολυτελή ξενοδοχεία με δυναμικότητα 2.500 κλινών, «χωριά» παραθεριστικών κατοικιών (474 βίλες και 495 διαμερίσματα), τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης και μαζικών φορέων όλων των νομών του νησιού, ζήτησε την ακύρωση όχι μόνο της ΜΠΕ, αλλά συνολικά της επένδυσης και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου της Μονής Τοπλού προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, την προώθηση εναλλακτικών μορφών εσωτερικού τουρισμού.



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ