ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δεν τρομοκρατείται ο λαός

«Με καταστολή, εκβιασμούς και προβοκάτσιες δεν τρομοκρατείται ο λαός». Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την άγρια καταστολή, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα ως πρόβα τζενεράλε καταστολής του λαϊκού κινήματος, με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα σε ένστολους και κουκουλοφόρους αστυνομικούς, προβοκάτορες με ή χωρίς κουκούλα, «αναρχικούς» και ακροδεξιούς.

«Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό μπήκε σε εφαρμογή τη μέρα που η μόνη οργανωμένη διαδήλωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ, αποδεικνύει ποιον φοβάται η άρχουσα τάξη, το πολιτικό της προσωπικό και τα όργανα επιβολής της βάρβαρης "νομιμότητάς" της» αναφέρει η «Συσπείρωση». «Η συγκεκριμένη πρόβα τζενεράλε εφαρμόστηκε λίγες μέρες μετά τον προκλητικό εκβιασμό του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου: "μεσοπρόθεσμο ή τανκς", δηλώσεις που δεν καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση. Να ποιοι εγκαλούν στη "νομιμότητα" το ταξικό κίνημα, τους ναυτεργάτες και τα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, τους αγώνες της λαϊκής ανυπακοής και αντεπίθεσης! Μπροστά στο φόβο τους, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο! Καλά κάνουν και μας φοβούνται! Να ξέρουν όμως καλά ότι: Με καταστολή, εκβιασμούς και προβοκάτσιες δεν τρομοκρατείται ο λαός!»

Ακροδεξιοί οι πέντε «κουκουλοφόροι»

Την παρουσία φασιστοειδών όλο αυτό το διάστημα στην πλατεία Συντάγματος επιβεβαιώνει το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τις πρώτες συγκρούσεις εκείνης της μέρας (Τρίτη 28/6) στο χώρο. Επρόκειτο για συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων δήλωσε στα ΜΜΕ «εθνικιστής», αρθρογράφος περιοδικού («Απολλώνιο Φως») που προβάλλει το ναζισμό.

Παρά το σάλο που δημιούργησε η προβολή του βίντεο, η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε κουκουλώσει τα πράγματα, ανακοινώνοντας επίσημα ότι τα άτομα που απεικονίζονται στο βίντεο είναι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και την περασμένη Τρίτη είχαν εγκλωβιστεί για δυο ώρες σε στοά στην οδό Οθωνος μετά από επίθεση που είχαν δεχτεί και ότι οι ίδιοι τηλεφώνησαν στην Αμεση Δράση και διμοιρία της ΥΑΤ τους απεγκλώβισε οδηγώντας τους στο δεξί φυλάκιο της Βουλής!

Πριν από αυτή την ανακοίνωση είχε αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δύο από τους πέντε. Μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ είπε ότι πρόκειται για «συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με ανεξέλεγκτη, ακραία συμπεριφορά». Αργότερα, ο ένας από αυτούς, ο Απόστολος Σουκαράς, μίλησε ο ίδιος σε σταθμούς και υποστήριξε τα όσα μεταγενέστερα ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζήτησε χτες από τον ALTER να της διαβιβάσει το βίντεο, ενώ «κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων» ζήτησε - σύμφωνα με ανακοίνωση - ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης.

Το ερώτημα «γιατί αφήνονται να προκαλούν και να καταστρέφουν οι μόνιμοι ταραξίες», απευθύνει με χτεσινό δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Παράλληλα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι τα φλέγοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει, δεν επιλύονται με αστυνομικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις και εκατοντάδες συμπολίτες μας και συναδέλφους μας στα νοσοκομεία, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθούν με το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας με σοβαρότητα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χ. Φωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ερωτηθείς αν είχαν πολιτικές εντολές να επιτεθούν στους πολίτες οι αστυνομικοί, είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως οι αστυνομικοί λειτουργούν αυτοβούλως. «Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη», συμπλήρωσε.

Μπαράζ καταγγελιών

Στους 181 (εκ των οποίων 56 αστυνομικοί) ανέρχονται οι τραυματίες που διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ ή προσήλθαν στο ΕΣΥ μετά τα επεισόδια της Τετάρτης στο Σύνταγμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Δυο τραυματίες παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόβλημα εμφανίστηκε το απόγευμα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου εγκλωβισμένοι πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν μέσω των συρμών του Μετρό έως το σταθμό Μέγαρο Μουσικής και από εκεί τους παρελάμβαναν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ότι «τα ΜΑΤ και η αστυνομία μετέτρεψαν το σταθμό του Συντάγματος σε θάλαμο αερίων, τη στιγμή που στο ιατρείο περιθάλπονταν εκατοντάδες τραυματίες», κυκλοφόρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό. Aναφέρει ότι ακόμα και ένστολοι εργαζόμενοι του Μετρό δέχτηκαν άγρια επίθεση των ΜΑΤ εν ώρα εργασίας.

«Η υγεία των διαδηλωτών, και όχι μόνο, δέχτηκε μια αλόγιστη, αλλά σχεδιασμένη επίθεση. Στόχος η φίμωσή τους και ο εκφοβισμός της κοινωνίας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καταγγέλλοντας την αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση χημικών (η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα σχετικά). Ανάλογες καταγγελίες έκαναν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελπίς».

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ποινικές διώξεις στους συλληφθέντες

Ποινικές διώξεις σε βαθμό Κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκαν χτες στους 17 που συνελήφθησαν προχτές στο κέντρο της Αθήνας. Οι διώξεις ανά περίπτωση είναι για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση και εξύβριση, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με καλυμμένα και μη τα πρόσωπα. Ολοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, αρκετοί από αυτούς πρέπει να εξεταστούν από ιατροδικαστή, καθώς φέρνουν εμφανή τραύματα και αιματώματα. Να σημειωθεί ότι ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Οπως είπε ο συνήγορός του, κρατούνταν στη ΓΑΔΑ από τις 2 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, παρά την κατάστασή του και μόνο με μεγάλη πίεση του συνηγόρου, τελικά πήγε στο νοσοκομείο.

ΜΕΓΚΑλη κάλυψη

Εναναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ για να περάσουν την κυβερνητική γραμμή για το βίντεο - απόδειξη της συνεργασίας των δυνάμεων καταστολής με «κουκουλοφόρους», φασιστοειδή και κάθε λογής μηχανισμούς που επιστρατεύονται κάθε φορά. Συνομιλώντας με έναν από αυτούς που φυγαδεύτηκαν την Τρίτη από τους ΜΑΤάδες στο εσωτερικό της Βουλής βαστώντας τον «οπλισμό» τους, αυτοσχέδια λοστάρια, προσπάθησαν να τον βγάλουν «λάδι».

Αναμενόμενο από δαύτους. Η τρομοκράτηση του λαού και του λαϊκού κινήματος και ο κατασταλτικός αυταρχισμός πάνε παρέα με την άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για χάρη της πλουτοκρατίας. Αυτήν υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους...

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Καλούν σε υποταγή

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, οι κατά τα άλλα σιωπηλοί τουριστικοί φορείς για το «Μεσοπρόθεσμο» και τις καταλυτικές συνέπειές του στη χώρα και στο λαό, συνέστησαν χτες «αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και την εφαρμογή μιας πολιτικής που γεμίζει τις τσέπες των ισχυρότερων από αυτούς, όταν οι εργατικές οικογένειες υποφέρουν.

Ο Σύνδεσμος των Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA θεωρεί ότι με τα επεισόδια «πληγώθηκε βάναυσα η πρωτεύουσα, τραυματίστηκε ο ελληνικός τουρισμός στο σύνολό του». Με εισαγγελικό ύφος και αφού εκτίμησε ότι τα γεγονότα ανατρέπουν τις προσδοκίες, σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατό να μην τηρούνται οι νόμοι του κράτους, κόμματα και κοινωνικές ομάδες να κινούνται σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, σε βάρος των τουριστών που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, σε βάρος των επιχειρήσεών μας και τελικά σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας».

Εκτός «τόπου και χρόνου», ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζήτησε από όλους (κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικές ομάδες) «άμεση εφαρμογή μορατόριουμ για αποφυγή νέων επεισοδίων»!

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους «να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας τους, προκειμένου να μην υπονομεύεται ο τουρισμός».

Η πρόκληση της ανάδειξης του τουριστικού κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών σε «εθνική υπόθεση» συναγωνίζεται την πρόκληση της απαίτησης, ουσιαστικά, υποταγής σε μια πολιτική καταστροφική για το λαό, αλλά ευεργετική για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Από την άλλη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ζητούν αποζημιώσεις...

Καταπάτησαν το άσυλο

Ανακοίνωση - καταγγελία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Οι δυνάμεις καταστολής, προχτές, κατά τη διάρκεια της άγριας επίθεσης που εξαπέλυσαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις, εισέβαλαν στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, στην οδό Καλαμιώτου 2, καταπατώντας το άσυλο και έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στο κτίριο! Το γεγονός αυτό κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Για την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Το ΜΑΣ τονίζει πως «όσο θα εντείνεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά. Είναι δεδομένο ότι στο πανεπιστήμιο της αγοράς δε χωράει το άσυλο. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συσπειρωθούν στο ΜΑΣ, μαζί με τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, από τις δυνάμεις καταστολής και τις προβοκατόρικες ομάδες που δρουν χέρι χέρι, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου».

Και νέα προβοκάτσια

Προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ φαίνεται ότι κάποιοι επιχείρησαν να στήσουν και χτες το βράδυ στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση των αυτοαποκαλούμενων αγανακτισμένων. Στο οδόστρωμα επί της οδού Αμαλίας ομάδα που γυρόφερνε το χώρο με ντουντούκα διάβασε υποτιθέμενη δήλωση της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ότι το Κόμμα επιζητεί συστράτευση με τους αγανακτισμένους. Συνέχισαν υποστηρίζοντας ότι η λαϊκή συνέλευση στο κάτω κομμάτι της πλατείας (σημειωτέον ότι η συνέλευση μόλις είχε ξεκινήσει και πιθανά να μην είχε ιδέα γι' αυτά τα λεγόμενα) εξέτασε το αίτημα, το έθεσε σε ψηφοφορία και το απέρριψε τάχα με το σκεπτικό ότι ΠΑΜΕ και ΚΚΕ αποχώρησαν προχτές από το Σύνταγμα και δεν έμειναν να πάρουν μέρος στα επεισόδια.

Οι προβοκάτορες με τούτα τα τερατώδη ψεύδη προσπάθησαν να «φιτιλιάσουν» και άλλο το κλίμα, με αντικομμουνιστικά συνθήματα και βρισιές. Ωστόσο, δεν τους ακολούθησαν οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ