ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ
«Ευέλικτες» το 40% των νέων συμβάσεων

Ολα τα βάρη της καπιταλιστικής τους κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων ρίχνουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες

Ραγδαία επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και την πολιτική στήριξη που πρόσφερε στους εργοδότες η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα 2010 - πρώτο πεντάμηνο του 2011, 50.894 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε διάφορες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Πλέον, μόλις το 60% των συμβάσεων που υπογράφτηκαν μέσα στο 2011 είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ η τάση είναι να μειώνεται αυτό το ποσοστό (το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9%).

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι αποκαλυπτικά: Το τοπίο που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους είναι «μαύρο», ενώ οι μεγαλοεργοδότες «τρίβουν» κυριολεκτικά τα χέρια τους, ρίχνοντας όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης τους στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών που στη διάρκεια του 2011 μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 165,58%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυτές που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με «συμφωνία» του εργαζόμενου αυξήθηκαν κατά 667,67% και κατά 5.071,70% αυξήθηκαν αυτές που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010. Στις νέες προσλήψεις το 2011 υπάρχει κατά 27,67% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αντίθετα έχει αυξηθεί κατά 11,00% η εκ περιτροπής απασχόληση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 31,1% το πρώτο πεντάμηνο του 2011, δηλαδή διπλασιάστηκε ο αριθμός τους. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,7% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011.

Οι ελαστικές μορφές είναι σωστό «χρυσωρυχείο» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού προσαρμόζουν πλήρως στις ανάγκες τους την εργατική δύναμη. Το εκβιαστικό δίλημμα που θέτουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους «ελαστικές μορφές ή απολύσεις» είναι εντελώς ψευδεπίγραφο, αφού χρειάζονται τους εργαζόμενους, αλλά τους θέλουν πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, που είναι άναρχη κι απρόβλεπτη. Αλλωστε τις περισσότερες φορές προσφεύγουν τόσο σε απολύσεις όσο και σε ελαστικές μορφές ταυτόχρονα. Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009. Ηδη τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 24.641 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Τριήμερη μάχη με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Στους καταπέλτες αναμετρήθηκαν με τους εφοπλιστές
Στους καταπέλτες αναμετρήθηκαν με τους εφοπλιστές
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και το δίκιο του αγώνα τους, χτες οι ναυτεργάτες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη και της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχτεί στα λιμάνια της Αττικής, για να αποκρούσουν την εντεινόμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει και στον κλάδο τους οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Στο πλευρό των ναυτεργατών επί τρεις μέρες παρέμεναν με αποφασιστικότητα εργάτες της στεριάς και η νεολαία, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ξανά την ακατανίκητη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης.

Η χτεσινή απεργία ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής που δημιούργησε η 48ωρη απεργία, την οποία κήρυξαν, στις 28 και 29 Ιούνη, στο λιμάνι του Πειραιά τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπως και η Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Πλοίων (ΠΕΗΗΕΝ), ενώ στη δεύτερη μέρα της 48ωρης στην απεργιακή μάχη εντάχθηκε η Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Αυτή η δυναμική ήταν που ανάγκασε τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ να αποφασίσουν τη χτεσινή 24ωρη απεργία και αφού βέβαια πρώτα είχαν απορρίψει ασυζητητί τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 48ωρη.

Νέες αντεργατικές φουρτούνες

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, οι ναυτεργάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως προβλέπεται στο αναδιατυπωμένο άρθρο 44, τη μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του ΝΑΤ για το 2011, «και από το έτος 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος».

Οσον αφορά τις συντάξεις των ναυτεργατών, στην αρχική διατύπωση αναφερόταν μείωση κατά 6% με αναδρομική ισχύ. Στην αναδιατύπωση, «βγαίνει» η αναδρομική ισχύς, όμως δεν αναφέρεται ποσοστό μείωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και παραπάνω. Επιπλέον προβλέπεται ότι από την 1-7-2011 οι συντάξεις του ΝΑΤ αναπροσαρμόζονται, έτσι ώστε να προκύπτει «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», όταν στο ΝΑΤ έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003 και το έχουν πνίξει στα ελλείμματα τα «φέσια» των εφοπλιστών. Ενώ για την ...«αναπροσαρμογή των συντάξεων ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα χρηματοδότησης του ΝΑΤ, θα εκδοθεί κοινή απόφαση». Αν υπολογιστούν «τα δεδομένα χρηματοδότησης» του Ταμείου, εύκολα προκύπτει ότι η «αναπροσαρμογή» θα μεταφραστεί σε κατακρεούργηση των συντάξεων των ναυτικών.

Με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, που χαιρετίζουν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, τη νεολαία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση των απεργιών, αναφέρουν το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ των εφοπλιστών όπως του Αλαφούζου, καταθέτουν στους ναυτεργάτες τα «έργα» της «Αυτόνομης Παρέμβασης» της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αν. Νταλακογιώργος, που ενώ στο ΕΚΠ και στην ΠΝΟ είχε προτείνει 48ωρη, στην Ενωση Ναυτών με πρότασή του έγινε 24ωρη στις 29 του μήνα και καλούν τους ναυτεργάτες «στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του κεφαλαίου» να απαντήσουν δυναμώνοντας το μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Τέλος, απαιτούν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, την Τρίτη 5 Ιούλη, για να πάρει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΘ
Εστησαν μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το χώρο που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, με τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την είσοδο του κτιρίου του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τελικά η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε. Ανάμεσα στα θέματα της χτεσινής συνέλευσης ήταν και η διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Σημειώνουμε ότι μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2011, η ΕΥΑΘ ΑΕ, παρουσίασε αύξηση 17,91% των κερδών μετά φόρων. Το φιλέτο αυτό προωθεί ταχύτατα για πλήρη ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση. Σήμερα ανήκει σε ιδιώτες το 25% και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει τουλάχιστον άλλο ένα 40% στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Απέναντί της όμως βρίσκει τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και ευρύτερα τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης που δηλώνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τον αγώνα για να ακυρώσει τις επιλογές της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό και όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να επιστρέψει η ΕΥΑΘ κατά 100% στο Δημόσιο. Να κλιμακώσει τον αγώνα για τη δημιουργία αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Οπως σημειώνει, η ΕΥΑΘ, όσο και οι άλλες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, εντασσόμενες στο φορέα αυτό, θα μπορούν να προσφέρουν φτηνές και καλής ποιότητας υπηρεσίες προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ICAP
Τροποποιεί τις συμβάσεις στο χειρότερο

Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εταιρείας ICAP που υποχρεώνει τους εργαζόμενους - τους οποίους «ενοικιάζει» στην Εθνική Τράπεζα - σε μειώσεις στο ωράριο εργασίας και τους μισθούς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Σήμερα το Σωματείο μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα συναντηθεί για αυτό το λόγο με την εργοδοσία της εταιρείας. Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μέρες απεργίας, ότι υποχρεούνται να «τροποποιήσουν τη σύμβασή τους» στα εξής: μείωση του ωραρίου από οκτώ σε επτά ώρες τη μέρα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους (περίπου 10-12% μείωση το μήνα). Και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι απειλούνται ότι αν δε συμφωνήσουν θα απολυθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ