ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΚΑ - ΒΟΛΟΣ
Το σωματείο «καθαρίζει» για λογαριασμό της εργοδοσίας!

Η εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων διέγραψε από τα μητρώα του σωματείου τους τρεις συνδικαλιστές που είχε απολύσει η εταιρεία και αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει μετά από αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος και με τελεσίδικη δικαστική απόφαση

Με μια πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά ενέργειά της, η εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ διέγραψε από τα μητρώα του σωματείου τους τρεις συνδικαλιστές, που η εργοδοσία είχε απολύσει και αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει μετά από αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος και με την «εντολή» δικαστικής απόφασης!

Η ΜΕΤΚΑ, στις 12-2-2010, είχε προχωρήσει στην απόλυση των Κ. Βογιατζή, Α. Παυλίδη, Β. Καλατζή για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ακολούθησαν αγωνιστικές αντιδράσεις του ταξικού εργατικού κινήματος της Μαγνησίας που απαιτούσε την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ενώ η υπόθεση έφτασε τρεις φορές στα δικαστήρια. Με την τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου στις 31-5-2011, η εταιρεία υποχρεώνεται να τους επαναπροσλάβει, διότι, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, οι απολύσεις τους έγιναν «για λόγους εκδίκησης για τη νόμιμη συνδικαλιστική τους δράση». Τότε, να «καθαρίσει» για λογαριασμό της εργοδοσίας αναλαμβάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, η οποία, πέντε μέρες μετά τη γνωστοποίηση της τελικής δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους τρεις συνδικαλιστές, αποφασίζει τη διαγραφή τους!!

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» επισημαίνει ότι, κατά τη γνώμη της, η εργοδοσία, επειδή δεν μπορούσε, πλέον, να απολύσει τους τρεις επαναπροσληφθέντες, «έδωσε εντολή στους υπόδουλούς της "συνδικαλιστές" να τους διαγράψουν από το σωματείο για να μην αποτελούν εμπόδιο στα όποια αντεργατικά της σχέδια».

Η Πέμπτη Φάλαγγα

Και συνεχίζει: «Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που, επί δεκαετίες, εξέθρεψαν και εκτρέφουν και σήμερα οι κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (ακραίο παράδειγμα αποτελεί το σωματείο της ΜΕΤΚΑ), είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο κάθε εργάτης, η κάθε εργάτρια καλούνται να καταδικάσουν, μια για πάντα, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες δεν έχουν απλά παραιτηθεί από την υπόθεση της υπεράσπισης της εργατικής τάξης, αλλά, επιπλέον, έχουν χρεωθεί την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας. Είναι οι δυνάμεις αυτές που λειτουργούν ως "Πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, σπέρνοντας αυταπάτες, καλλιεργώντας το συμβιβασμό και την υποταγή. Εχουμε χρέος να απαλλαγούμε από τους αχυράνθρωπους και προδότες της τάξης μας. Να εμπιστευτούμε τις τύχες μας στις ταξικές δυνάμεις που καθημερινά συγκρούονται και παλεύουν για το δίκιο μας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με υποσημείωση, στην οποία αναφέρεται: «ΥΓ: Η ξεπουλημένη εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου της ΜΕΤΚΑ (Τσιτσικλής, Τσεργούλας, Βλαχογιάννης, Μπαλιάκος, Σταυρόπουλος) θα μείνουν στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος ως η πιο αισχρή, κατάπτυστη και υπόδουλη πλειοψηφία, η οποία εκτελούσε κατά γράμμα τις εντολές της εργοδοσίας. Στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στην εργατική τάξη θα παραμείνει για πάντα επικηρυγμένη στη συνείδησή της και παράδειγμα προς αποφυγή».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Χέρι-χέρι» κυβέρνηση και πολυεθνικές

ICON

«Χέρι-χέρι» προχωρούν η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι στην εφαρμογή του μνημονίου και του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» στην Υγεία όπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε χτες η εταιρεία Novartis, της οποίας ο αντιπρόεδρος Κ. Φρουζής είναι και Γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί 64 πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όπως αναφέρθηκε χτες, συντάσσονται με τον «εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» προς τους στόχους του μνημονίου, τους οποίους χαρακτήρισαν ως εφικτούς. Ετσι υιοθέτησαν τις περικοπές στα φάρμακα αλλά και «έδειξαν» τα άλλα «κέντρα κόστους» - όπως είναι η μισθοδοσία ή οι προμήθειες - απ' όπου πρέπει να γίνουν περικοπές καθώς τα φάρμακα είναι διατιμημένο είδος με κρατικές αποφάσεις. Δηλαδή οι πολυεθνικές, ως μέρος του κεφαλαίου, πιέζουν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τον εαυτό τους σε σχέση με άλλα τμήματα, όπως η ντόπια φαρμακοβιομηχανία.

Ομως μέσα απ' τα στοιχεία του «εξορθολογισμού των δαπανών» αποκαλύπτονται τα άγρια χαράτσια σε βάρος των ασθενών των λαϊκών στρωμάτων. Απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες προκύπτει ότι οι ασθενείς το 2011 και το 2012 θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 173 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής της αρνητικής λίστας. Δηλαδή για τα φάρμακα που ενώ συνταγογραφούνται, δεν καλύπτονται πια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν σε αυτά προστεθούν και 33 εκατ. ευρώ απ' τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τότε η συνολική δαπάνη της λαϊκής οικογένειας του λεγόμενου «εξορθολογισμού» στα φάρμακα, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ στη διετία.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ήδη σωρεύονται νέα χρέη των νοσοκομείων που για το 2010 και 2011 ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση. Και αυτή η εξέλιξη αντανακλά την υποχρημοτοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετάθεση της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Νέο δελτίο τιμών

Την ανακοστολόγηση 1.200 πρωτότυπων φαρμάκων, τη μείωση 3.500 που έχει λήξει η πατέντα τους και την ανακοστολόγηση 7.000 αντίγραφων φαρμάκων - δηλαδή αυτών που έχει λήξει η πατέντα τους - ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας.

Συμμέτοχος στη σκευωρία

«

Σκευωρία» και «τεχνητές ελλείψεις» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, το στέγνωμα των νοσοκομείων από υλικά. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι «θα βγει με χωνί στο δρόμο», γιατί δε γράφουν για τις ...τιμωρίες κάποιων παραβατών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο γράφων θα γίνει συμμέτοχος στη «σκευωρία» που κατήγγειλε με το χωνί της απίστευτης παραπλάνησης ο υπουργός Υγείας.

Στις αρχές του περασμένου Μάη αλλά και δύο μέρες πριν τις εξαγγελίες για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ο πατέρας του γράφοντος νοσηλεύτηκε στα νοσοκομεία της Αρτας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννινα. Τις μέρες της νοσηλείας στην Αρτα το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου είχε καταγγείλει δημόσια ότι έγιναν αναβολές χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών. Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώθηκαν τη μέρα που ο άρρωστος διακομίστηκε στα Γιάννινα. Η νοσηλεύτρια δεν είχε λευκοπλάστ για να στερεώσει την πεταλούδα στο χέρι του αρρώστου. Αναγκάστηκε να δανειστεί από άρρωστο που είχε δικό του λευκοπλάστ.

Φτάνοντας στην Αιμοτολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα Γιάννινα ο ασθενής ήταν τυχερός που μπήκε σε θάλαμο των πέντε αρρώστων καθώς στο διάδρομο υπήρχαν και πέντε κρεβάτια. Σ' αυτό το θάλαμο, μια μέρα ήρθαν να εκπαιδευτούν οχτώ σπουδαστές των ΤΕΙ. Η προϊσταμένη έδωσε εντολή να μπουν θερμόμετρα στους αρρώστους για να γίνει η εκπαίδευση. Μα δεν υπήρχαν θερμόμετρα. Τελικά ένας ειδικευόμενος γιατρός έφερε ένα θερμόμετρο, που το γυρνούσε από ασθενή σε ασθενή, με τους σπουδαστές στην αναμονή...

Τη δεύτερη φορά - στις 27 και 28 Μάη - ο ασθενής - που με δυσκολία στέκεται στα πόδια του - δεν ήταν τυχερός. Νοσηλεύτηκε στο διάδρομο, μαζί με άλλους τρεις ασθενείς. «Η πληρότητα της κλινικής είναι μόνιμα 125%», είπε στον γράφοντα ο αναπληρωτής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής, καθηγητής Ε. Μπριασούλης. Η νοσηλεύτρια που έκανε την εισαγωγή είπε ότι έχει μόνο ένα σεντόνι και «από πάνω θα σκεπαστεί με κουβέρτα». Ελειπε όμως το μαξιλάρι. «Θα είναι τυχερός αν βρεθεί από κάποιον ασθενή, που έχει φέρει δικό του μαξιλάρι απ' το σπίτι», είπε η νοσηλεύτρια. Και πράγματι μια συνοδός ασθενούς έφερε μαξιλάρι. «Δεν έχω μαξιλαροθήκη», είπε η νοσηλεύτρια. Ετσι ο ασθενής αναγκάστηκε να ακουμπά σε μια δική του πετσέτα.

Το βράδυ ο άρρωστος μάτωσε το σεντόνι του. Το αντικατέστησαν και αυτό με κουβέρτα. Οι νοσηλεύτριες δεν είχαν ούτε γάντια για να περιποιούνται τους ασθενείς, ούτε να δίνουν στους συνοδούς που περιποιούνταν γέροντες αρρώστους στο διάδρομο της κλινικής. Είναι σκηνές - σαν κι αυτές των σωματικών αναγκών - που δεν επιτρέπεται να γραφούν γιατί προσβάλλουν τον άνθρωπο. Οι νοσηλεύτριες δεν είχαν ούτε λευκοπλάστ. Ετσι χρησιμοποιούσαν τσιρότα χειρουργείου, θυμίζοντας μπογιατζήδες που τοποθετούν χαρτοταινίες στους τοίχους που ετοιμάζονται να τους βάψουν. «Ούτε σύριγγες έχουμε», ψέλλισε μια νοσοκόμα. «Θέλεις βιβλίο για τις ελλείψεις», έλεγε ο ειδικευόμενος γιατρός που περιέφερε το μοναδικό θερμόμετρο.

Γιατροί και νοσηλεύτριες έτρεχαν σαν άλογα, με τα κουδούνια για άμεση βοήθεια να χτυπάνε ασταμάτητα. Και να 'θελαν να βγουν με το χωνί να φωνάξουν για τις ελλείψεις δεν τους επέτρεπε το τρέξιμο για να προλάβουν τους ασθενείς...

...Τους ασθενείς οι οποίοι ή είχαν συνοδό συγγενή τους ή πλήρωναν αποκλειστικές νοσοκόμες με 77 ευρώ τη βραδιά...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ