ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέα ενδο-ιμπεριαλιστική γκρίνια λόγω των γαλλικών ρίψεων όπλων

Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προσπαθούν να μαζέψουν τα πράγματα σχετικά με τη ρίψη όπλων στους αντικαθεστωτικούς
Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προσπαθούν να μαζέψουν τα πράγματα σχετικά με τη ρίψη όπλων στους αντικαθεστωτικούς
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέα «τρικυμία» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία έκανε ρίψεις φορτίων με όπλα στις περιοχές των Δυτικών Ορεων, που ελέγχονται από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η επέμβαση σε βάρος της βορειοαφρικανικής χώρας τόσο αναδύονται εκ νέου στην επιφάνεια οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που αποτέλεσαν και βασικό παράγοντα στην έναρξή της. Τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν τη γαλλική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με τη Λιβύη» και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί.

Παρ' όλα αυτά, το άσχημο κλίμα αποτυπώθηκε γλαφυρά σε δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος, προφανώς, είναι αυτός που δέχεται πιέσεις και επικρίσεις από άλλα μέλη της συμμαχίας. Ερωτώμενος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απάντησε λακωνικά ότι το ΝΑΤΟ «δεν είχε γνώση και δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη διαδικασία». Οσο για το αν η ρίψη των φορτίων αυτών παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Ράσμουσεν απέφυγε να πάρει ο ίδιος θέση, αλλά παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο που έχει αποφασιστεί.

Την έντονη δυσαρέσκειά της έσπευσε να εκφράσει η Αφρικανική Ενωση, η οποία άρχισε την καθιερωμένη σύνοδο κορυφής της. Εκπρόσωπός της, υποστήριξε ότι η γαλλική πρωτοβουλία «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί εντείνει τον κίνδυνο γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, κίνδυνο διχοτόμησης της χώρας ή ακόμη και μετατροπής της σε μια νέα Σομαλία, όπου όλοι θα βρίσκονται ανεξέλεγκτοι με όπλα στο χέρι, κάτι που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για όλες τις γειτονικές χώρες».

Δυσφορία εξέφρασε και το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή οι αποφάσεις του ΟΗΕ». Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί επικριτικά συγκεκριμένα για τη Γαλλία. Για «ωμή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ανεβάζοντας τους τόνους.

Την ίδια στιγμή, και ενώ εντείνεται η γκρίνια με αφορμή και τη γαλλική πρωτοβουλία, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου συνεχίζει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προκαλεί. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αφού απαξίωσε να απαντήσει στο γιατί αρχικώς διέψευσε ότι διατυπώθηκε αίτημα για παροχή οπλισμού, δήλωνε με έντονο ύφος ότι «οι ανάγκες σε όπλα και χρήματα» των αντικαθεστωτικών παραμένουν πολύ μεγάλες και θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν από τους «συμμάχους». Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας - η αστική τάξη της οποίας είναι πάντα πρόθυμη σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση - Κάρελ Σβάρτσμπεργκ επισκέφτηκε τη Βεγγάζη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Τα εντάλματα πυροδοτούν εμφύλια ένταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα του Λιβάνου βρίσκονται από χτες το πρωί τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι το 2005. Ο γιος του, Σάαντ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της μεγαλύτερης σουνιτικής παράταξης «Μέλλον», μίλησε για «ιστορική μέρα» και κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση «ν' ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές, και στα τέσσερα εντάλματα φιγουράρουν τα ονόματα στελεχών του στρατιωτικού και του πολιτικού βραχίονα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει το δικαστήριο και την όλη διαδικασία «συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ» και έχει αρνηθεί να συνεργαστεί. Αλλωστε, το αίτημά της να υπάρξει κυβερνητική απόφαση καταγγελίας της συνεργασίας με το διεθνές δικαστήριο, όταν ήταν ο Σάαντ Χαρίρι επικεφαλής μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ήταν αυτό που λειτούργησε ως αφορμή και προκάλεσε τη διάλυση της κυβέρνησης.

Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε μόλις πριν από δύο βδομάδες μετά από μήνες ακυβερνησίας. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέλη της «Χεζμπολάχ», ή μέλη συνεργαζόμενων με αυτήν πολιτικών οργανώσεων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χτες το απόγευμα για να καταλήξει στο τι στάση θα τηρήσει απέναντι στα εντάλματα και στο διεθνές δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εξέδωσε, προς το παρόν, μια ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση στην οποία ισορροπεί ανάμεσα «στην αναγκαιότητα εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και στη διασφάλιση της σταθερότητάς της».

Το πλέον αναμενόμενο είναι ότι ούτε η κυβέρνηση, υπό την επιρροή της «Χεζμπολάχ», θα δεχτεί τα εντάλματα γεγονός που, εκφράζονται φόβοι ότι, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο έντασης στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του Λιβάνου, δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του το Φλεβάρη του 2005, μαζί με άλλους 21 ανθρώπους. Η επίθεση δρομολόγησε σειρά δραματικών πολιτικών εξελίξεων. Ο Λίβανος είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να συστήσει το συγκεκριμένο δικαστήριο, όταν κυβερνητική πλειοψηφία ήταν οι, πέριξ, του Χαρίρι.

ΗΠΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Και επισήμως διάλογος με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»

ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυτό που όλοι υποψιάζονταν εδώ και καιρό γνωστοποιήθηκε και επισήμως χθες, αποδεικνύοντας απτώς ότι στην ιμπεριαλιστική πολιτική σύμμαχοι και εχθροί εναλλάσσονται ανάλογα με τα συμφέροντα. Ετσι, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αρχίσει «περιορισμένου τύπου» επαφές με την ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί πλέον σε σημαντικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων μετά την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία. Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που δήλωναν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με όλους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι και μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον είχε επαφές με μέλη της οργάνωσης, εφόσον αυτά είχαν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, οπότε ουσιαστικά ο δίαυλος επικοινωνίας με τους, κατά τα άλλα, «εχθρούς», δε διεκόπη ποτέ!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εντείνουν τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα υποστηρίζοντας ότι βάλλουν εναντίον ομάδων Ταλιμπάν. Σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και ανακοινώθηκαν χτες, οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι υλοποίησαν στοχευμένη επιχείρηση στην πόλη Γκαρντέζ, με θύμα έναν από τους υποτιθέμενους οργανωτές της επίθεσης στο «Ιντερκοντινένταλ» της Καμπούλ το βράδυ της Τρίτης, ο οποίος φέρεται να ανήκει στο δίκτυο Χάκανι της «αλ Κάιντα». Ο Ισμαΐλ Τζαν και «αρκετοί μαχητές του δικτύου σκοτώθηκαν κατά τη ΝΑΤΟική επιχείρηση», όπως ανακοινώθηκε.

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Σαμσί, στα νοτιοδυτικά της χώρας για την απογείωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη βάση Σαμσί στο Μπαλουχιστάν. Μία κίνηση που ερμηνεύεται στο πλαίσιο της αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί ενάντια στην κυβέρνηση, μετά και την επίθεση των ΗΠΑ για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς ενημέρωση και αδειοδότηση από το Ισλαμαμπάντ, ενώ στην πραγματικότητα, η συνεργασία της ηγεσίας του Πακιστάν με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξακολουθεί να υφίσταται, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ