ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά σύσκεψη για τα ΒΑΕ

Τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΫ

Πλατιά σύσκεψη ομοσπονδιών, συνδικάτων και εργαζομένων, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη), με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει από μόνη της στη διαμόρφωση «ενδεικτικής λίστας», την οποία και θα επεξεργαστεί δική της «ομάδα εμπειρογνωμόνων», παρακάμπτοντας ακόμη και το σχετικό πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής που είχε συστήσει γι' αυτό το σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκε ο προσχηματικός ρόλος των διάφορων επιτροπών που συστήνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, μόνο και μόνο για να αποτελέσουν το «φύλλο συκής» των όποιων πολιτικών αποφάσεων.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει: «Καμιά αυταπάτη, καμιά εμπιστοσύνη. Το έργο είναι στημένο. Προσπαθούν με δημοκρατικοφανές περιτύλιγμα να μας φορτώσουν 5-7 χρόνια στην πλάτη, να κάνουν ακόμη φθηνότερο το μεροκάματο. Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα, αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να δικαιολογήσουν αυτό που χρόνια σχεδίαζαν».


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απεργία με την κατάθεση του μισθολογίου

Η πλειοψηφία απέρριψε προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για απεργία στην Υγεία και για αγωνιστικές δράσεις ακύρωσης της βάρβαρης πολιτικής

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας με την κατάθεση του νέου μισθολογίου πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για την ακύρωση στην πράξη της αντεργατικής πολιτικής, όπως και για την κήρυξη απεργίας στο χώρο της Υγείας στις 21 Ιούλη. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) - απέρριψε με διάφορα προσχήματα τις προτάσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν την ανάγκη να αναπτυχθούν συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις που να ακυρώνουν στην πράξη τη βάρβαρη πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό να παρθούν συλλογικές αποφάσεις για να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, να μην πληρώνεται το 5ευρω στα δημόσια νοσοκομεία, να αντισταθούν στις υποχρεωτικές μετατάξεις και να εμποδίσουν την επιχειρηματική λειτουργία σχολικών μονάδων. Την πρόταση αυτή απέρριψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, δείχνοντας ότι παρά τις όποιες φραστικές διαφωνίες στηρίζει στην πράξη την πολιτική αυτή. Επίσης για την απεργία στην Υγεία η πλειοψηφία έριξε το μπαλάκι στις Ομοσπονδίες του χώρου.

Το Γενικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την εκτίμηση της πρόσφατης 48ωρης απεργίας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τη σημασία που είχε η ίδια η απεργία ως καθοριστική μορφή παρέμβασης του εργατικού και λαϊκού παράγοντα. Αποτέλεσε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της και ταυτόχρονα ανέδειξε ότι η πείρα που βγήκε από αυτή για τις ταξικές δυνάμεις θα αποτελέσει πολύτιμο όπλο στην αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης.


ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόγειες και ετερόκλητες συνδικαλιστικές συμμαχίες

Καταγγελία της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Γκλεζάκου

Την υποταγή της ετερόκλητης συνδικαλιστικής συμμαχίας στις υποδείξεις της εργοδοσίας, ώστε να μη δοθούν στη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) οι θέσεις που της ανήκουν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΑΣ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στο 16ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ, η ΔΑΣ αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη με 6 έδρες. Ακολούθησε η «Ενωτική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) με 5 έδρες και η ΑΣΚΥ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) με 2 έδρες. Η ΔΑΣ στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, που έγινε στις 23.5.2011, πρότεινε αντιπροσωπευτικό - λειτουργικό προεδρείο, με τη ΔΑΣ να έχει πρόεδρο, αναπληρωτή γραμματέα και ταμία, την «Ενωτική Κίνηση» να έχει γενικό γραμματέα και Β' αντιπρόεδρο και την ΑΣΚΥ τον Α' αντιπρόεδρο. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, κυρίως απ' την ΑΣΚΥ, η οποία αντιπρότεινε προγραμματικό προεδρείο απευθυνόμενη στη ΔΑΣ και την «Ενωτική Κίνηση». Μετά την άρνηση της ΑΣΚΥ, το προεδρείο συγκροτήθηκε στις 23.5.2011 από τους συνδυασμούς ΔΑΣ και «Ενωτική Κίνηση». Η δράση της ΟΣΝΙΕ, πριν και μετά, και κυρίως η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ ενοχλούσε και τους εργοδότες και τους παραταξιακούς μηχανισμούς. Οι παρατάξεις «Ενωτική Κίνηση» και ΑΣΚΥ, σε συνεννόηση μεταξύ τους, επανήλθαν για ανασύνθεση του προεδρείου, μια πρόταση που θα «μπλόκαρε» κάθε θετική εξέλιξη της ΟΣΝΙΕ. Ετσι τα 6 μέλη της ΔΑΣ υποχρεώθηκαν σε παραίτηση απ' τις θέσεις τους στις 7.6.2011.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ όπου εκκρεμούσε συζήτηση για τη θέση του προέδρου και του ταμία ο Βασίλης Γκλεζάκος, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ, έκανε δήλωση ανεξαρτητοποίησης και εκλέχτηκε πρόεδρος. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει: «Ο συνδυασμός μας που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ και που, παρά τη σχεδιασμένη και συνδυασμένη δράση της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και κάποιων διωγμένων απ' το ΠΑΜΕ και το συνδυασμό μας πρώην στελεχών μας που συνεργάστηκαν με την εργοδοσία και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ήρθε πρώτη δύναμη στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Η ετερόκλητη όμως συμμαχία που με υπόδειξη της εργοδοσίας έχει συγκροτηθεί αρνείται να δώσει στην παράταξή μας τις θέσεις που της αντιστοιχούν ως πρώτη δύναμη, δηλαδή τη θέση του προέδρου και του ταμία.

Ο συνδυασμός μας καταγγέλλει αυτήν τη μεθόδευση που στοχεύει η Ομοσπονδία να είναι αποκούμπι των εργοδοτών και της κυβέρνησης αντί των εργαζομένων του κλάδου. Στη μεθόδευση αυτή συμφώνησε και έβαλε πλάτη και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλεγμένος με το συνδυασμό μας ο Βασίλης Γκλεζάκος, για τον οποίο δηλώνουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με το συνδυασμό μας και το ΠΑΜΕ και τον οποίο καλούμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα στο συνδυασμό μας στον οποίο ανήκει και μέσω αυτού εκλέχτηκε.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου μας με πείσμα και αποφασιστικότητα να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το συνδυασμό μας, να στηρίξουν και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, ακυρώνοντας τα σχέδια εργοδοσίας, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και όσων για προσωπικές φιλοδοξίες και διευκολύνσεις πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του κλάδου μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ