ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλους τους ναυτεργάτες

Από τους αγώνες των ναυτεργατών
Από τους αγώνες των ναυτεργατών
Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ με την οποία, απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τις ταξικές δυνάμεις που συγκροτούν τη συμμαχία του ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ σε σύγκρουση και ανατροπή με την πολιτική του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων στην πολιτική ζωή και στο ναυτεργατικό κίνημα. Παρέμβαση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά και το ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ προχτές Παρασκευή, αποφάσισε τελικά να μην γίνει η απεργία που είχε ομόφωνα οριστεί για το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΟΝ αναφέρει:

«Ζούμε πολύ σοβαρές εξελίξεις που ανεβάζουν την ευθύνη και την απαιτητικότητα όλων μας. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων για να γίνουν οι εργαζόμενοι, οι ναυτεργάτες πολύ φτηνοί και να αυξήσουν τα πλούτη τους οι εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Σκοπός του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλων των δυνάμεων που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα είναι να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό έχουμε υποχρέωση να αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να απαντήσουμε οργανωμένα, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τους αγώνες μας.

Η καπιταλιστική κρίση δεν γεννήθηκε από την αδιαφάνεια, τη ρεμούλα, το χρέος και τα ελλείμματα. Η κρίση είναι γέννημα του συστήματος που στηρίζεται στην ατομική, καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στην αναρχία και στην ανισόμετρη ανάπτυξη κλάδων και τομέων της οικονομίας.

Η κρίση πυροδοτείται από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν την περίοδο ανόδου της οικονομίας από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και δεν μπορούν σήμερα να βρούνε διέξοδο που θα εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό κέρδους, όπως επιθυμούν οι καπιταλιστές.

Οι εφοπλιστές την προηγούμενη περίοδο έβγαλαν τεράστια κέρδη, συγκέντρωσαν τεράστια κεφάλαια από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, αξιοποιώντας την πολύχρονη άνοδο της ναυλαγοράς. Ακόμα και στις συνθήκες της κρίσης το εφοπλιστικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στις διεθνείς μεταφορές βγάζει υψηλά κέρδη και κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με το κτίσιμο νέων πλοίων σε Ασιατικά Ναυπηγεία, με αγορά πλοίων από δεύτερο χέρι, με επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Κάλεσμα αγώνα

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα και μαζικά να διεκδικήσουμε:

Την κρίση και το χρέος να τα πληρώσει η πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη.

Τα χρέος το δημιούργησε η πολιτική που χρηματοδοτεί χρόνια τους μεγάλους επιχειρηματίες με δισεκατομμύρια ευρώ, τους παρέχει προκλητικές φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, (συμπεριλαμβανομένου του NAT), διαθέτει τεράστια κονδύλια για τις επιθετικές, ιμπεριαλιστικές ανάγκες του NATO.

Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές για τη χρεοκοπία της χώρας. Η πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος χρεοκοπεί το λαό, τον καταδικάζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δανειοδότηση της Ελλάδας και την ελεγχόμενη (επιλεκτική) χρεοκοπία έχουν μια κοινή κατεύθυνση:

  • Την διασφάλιση των κερδών των τραπεζιτών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, την επιβολή σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Προσέξτε πολύ!

  • Στο στόχαστρο της επίθεσης είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων και ο διωγμός των ναυτεργατών από τα πλοία.
  • Η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η χρησιμοποίηση ατομικών συμφωνιών, η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, του εφάπαξ, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Απαντάμε αποφασιστικά με ένταση της ταξικής πάλης

Αξιοποιούμε την πλούσια πείρα από τους συγκλονιστικούς αγώνες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, την πείρα από τις απεργίες στις 15 Ιούνη και 28-29-30 Ιούνη που δέσαμε τα καράβια ξεπερνώντας - κι αυτή τη φορά - τους εκβιασμούς, τις απειλές, τη συκοφαντία των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Βγάζουμε συμπεράσματα από τη στάση κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εχθρική απέναντι στους ναυτεργάτες γιατί υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, γενικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γίνεται ακόμα πιο επιθετική και επικίνδυνη.

Η ΝΔ λυσσομανά για τη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, συκοφαντεί τους αγώνες μας με το σαθρό ισχυρισμό της ζημιάς κατά του Τουρισμού, την ώρα που οι ναυτεργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, ο εργαζόμενος λαός στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική και αδυνατούν να κάνουν ακόμα και λίγες μέρες διακοπές.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ξερνάει χολή, μίσος κατά των εργατικών αγώνων και θρασύτητα διά στόματος Καρατζαφέρη, αναφέρει προς την κυβέρνηση: "Σκεφτείτε τι σας λέω, γιατί η πλατεία ήταν ανοργάνωτη, είχε έντονο αυθόρμητο. Να φοβάστε το οργανωμένο και το εσκεμμένο και αυτό που γίνεται στα λιμάνια!".

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί συγχύσεις, χωρίζει το χρέος σε νόμιμο και παράνομο διευκολύνοντας την κυβερνητική επίθεση κατά των εργαζομένων, στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση που πρωτοστατεί στην αντεργατική επίθεση. Χαρακτήρισε "εξαλλοσύνες" τους αγώνες των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ.

Οι υπηρέτες του κεφαλαίου, οι υπηρέτες των εφοπλιστών, επιβάλλεται να πληρώσουν πολύ ακριβά, με βαρύ πολιτικό τίμημα, να αποδυναμωθούν. Σήμερα είναι ανάγκη να τραβήξουμε μπροστά, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης, να δώσουμε μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ που αδιάκοπα, αποφασιστικά, με συνέπεια παλεύει μαζί με τους ναυτεργάτες για κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα. Σήμερα, είναι ανάγκη να δώσουμε δύναμη στο ΠΑΜΕ, στις δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, στο ταξικό κίνημα που συγκρούεται με τις δυνάμεις του κεφαλαίου στα καράβια, στα εργοστάσια, οργανώνοντας την πάλη με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Πολύτιμο εργαλείο η εργατική αλληλεγγύη

Η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο πλευρό των ναυτεργατών, η συμμετοχή τους στην περιφρούρηση των απεργιών, είναι κατάκτηση που δείχνει πόσο πολύτιμο εργαλείο είναι η εργατική αλληλεγγύη.

Η 48ωρη απεργία, 28-29 Ιούνη, των σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με τη συμμετοχή των σωματείων Μαγείρων και Ηλεκτρολόγων, είναι σοβαρό βήμα μπροστά και απάντηση στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, απάντηση στην πλειοψηφία της ΠΝΟ που σε μια κρίσιμη περίοδο, την περίοδο της ολομέτωπης επίθεσης, ήρθε για άλλη μια φορά σε αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα των ναυτεργατών, συμβάλλοντας στη στήριξη της εφοπλιστικής επιθετικότητας και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Τώρα! Με όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση των ναυτεργατών στα καράβια, για το συντονισμό της πάλης όλων των ειδικοτήτων, για κοινούς αγώνες εν ενεργεία, συνταξιούχων.

  • Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση, για να αποτραπεί η διάλυση του NAT και να καταβάλουν τις οφειλές οι εφοπλιστές.
  • Για να ακυρώσουμε τη μείωση των συντάξεων, να αποτρέψουμε μείωση της επικουρικής σύνταξης ,την κατάργηση του εφάπαξ.
  • Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά και την προστασία των ανέργων.

Ο καπιταλισμός, το σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία των δυνάμεων του κεφαλαίου, στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνος, πιο βάρβαρος. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Σημαδεύεται από την ανεργία, την ανασφάλεια, την φτώχεια, την αδυναμία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Η λύση είναι η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, η κοινωνική συμμαχία των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, η συγκρότηση μια ισχυρής λαϊκής συμμαχίας που θα δίνει τη μάχη για κάθε πρόβλημα και θα διεκδικεί την εξουσία, την λαϊκή εξουσία ώστε ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, τα μέσα παραγωγής, τα καράβια, να γίνουν λαϊκή, κοινωνική ιδιοκτησία και η οικονομία, η ναυτιλία να οργανωθούν με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η προοπτική δίνει δύναμη στους καθημερινούς αγώνες, αυτή η λύση μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά και τα άλλα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες.

Στηρίζουμε τη θέση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις, απαντάμε αποφασιστικά στα απεργοσπαστικά σχέδια, στις απειλές και στους εκβιασμούς.

Οι ναυτεργάτες έχουν το δίκιο με το μέρος τους, η δύναμη των ταξικών αγώνων είναι μεγάλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ