ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική μάχη η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος

Στα όργανα και στις ΚΟΒ της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης έγκαιρα συζητήθηκε η ανάγκη σε αυτή την οικονομική εξόρμηση η οικονομική δουλειά που γίνεται να αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά και να αντιστοιχηθεί με τη θετική πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Οργάνωση σε πολλούς τόπους δουλειάς, σε συνοικίες στις μεγάλες πόλεις και τα κεφαλοχώρια. Από τη μεγάλη πλειοψηφία των κομματικών μελών, με αίσθημα ευθύνης, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα το Κόμμα να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ανεμπόδιστα αυτή την πλατιά πολιτική δραστηριότητα, αλλά και να τσακίσει στην πράξη την επίθεση που δέχεται από τον αντίπαλο με άξονα τα οικονομικά του.

Αρχικά οι περισσότερες οργανώσεις αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ στο νησί. Είναι γεγονός ότι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, τα κλειστά μαγαζιά και η χρεοκοπία των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, το γρήγορο ξεκλήρισμα των αγροτών συνθέτουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας του λαού της Κρήτης.

Από την πείρα τους, πολλές ΚΟΒ έχουν κατανοήσει ότι δεν φτάνει πια ο παλιός τρόπος δουλειάς, που κατά κανόνα αξιοποιούσαμε για την κάλυψη του πλάνου. Δεν φτάνει δηλαδή να απευθυνόμαστε σε έναν κοντινό κύκλο οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, γιατί τώρα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα ενίσχυσης όπως στο παρελθόν.

Συζητήσαμε και βάζουμε στη ζωή συγκεκριμένα μέτρα οργάνωσης της δουλειάς, με στόχο να αποκτήσουμε σταθερή οικονομική σχέση με τους εργαζόμενους που αναγνωρίζουν το ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν έχουν πειστεί συνολικά από τις θέσεις του και βρίσκονται στον περίγυρο των ΚΟΒ. Η δουλειά με χαρτί και μολύβι, που έγινε σε αρκετές οργανώσεις σε Χανιά, Ηράκλειο και Σητεία, αποδείχνει ότι υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες, που μας δίνει το μεγάλο κύρος που έχει αποκτήσει το Κόμμα μας στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νησιού μας. Ηδη, υπάρχει μια σημαντική μαγιά κόσμου που συζητήθηκε και με αυταπάρνηση δέχτηκε να συμβάλει με μηνιαία συνδρομή στο Κόμμα από το υστέρημά του. Προφανώς για την Οργάνωση, το στοίχημα είναι αυτός ο τρόπος δουλειάς να γενικευτεί και αγκαλιάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των κομματικών μελών.

Επίσης γνωρίζουμε ότι αποφασιστική σημασία στην επίτευξη του πλάνου παίζει ο σταθερός και δημιουργικός έλεγχος της δουλειάς. Ηδη η πραγματοποίηση δύο κλεισιμάτων τη βδομάδα, με συγκεκριμένους στόχους στις Οργανώσεις και έλεγχο των ποιοτικών δεικτών, έχει βοηθήσει στην άνοδο της δουλειάς.

Αξιοποιούμε επίσης και τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη πρωτοβουλία του λαϊκού γλεντιού που βοηθάει στην κάλυψη του πλάνου των Οργανώσεων. Ηδη έχει διοργανωθεί στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία και θα προχωρήσουμε και στους άλλους νομούς. Η προετοιμασία, εξ ολοκλήρου, γίνεται με την ανιδιοτελή προσφορά και το μεράκι κομματικών μελών, ΚΝιτών και οπαδών και το αποτέλεσμα ικανοποιεί απόλυτα τον κόσμο. Συμβάλλουν εκτός από την οικονομική ενίσχυση και στην ενίσχυση των δεσμών της Κομματικής Οργάνωσης με ένα πλατύ κύκλο φίλων και οπαδών.

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στην ύπαιθρο, ιδίως σε περιοχές όπου οι δεσμοί με τον κόσμο είναι πιο χαλαροί. Σε μερικές ΚΟΒ, όπου ενισχύσαμε τη δράση τους με περιοδείες και ομιλίες στελεχών, είχαμε σημαντική άνοδο και της οικονομικής δουλειάς, αφού ο κόσμος πραγματικά «στήνει αυτί» να ακούσει τι λέει το Κόμμα.

Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε ώθηση στην πολιτική εξόρμηση μαζικά, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ σε συγκεκριμένους τόπους δουλειάς που δώσαμε αποφασιστικές μάχες στις πρόσφατες απεργίες, σε εργατοσυνοικίες, όπου έχει μπει στόχος για συγκρότηση λαϊκών επιτροπών, σε κεφαλοχώρια της υπαίθρου, που δώσαμε τη μάχη για να ενισχυθεί το εισόδημα των φτωχών αγροτών.

Ταυτόχρονα, ήδη προωθούμε άμιλλα των Κομματικών Οργανώσεων, για τα περισσότερα κόκκινα μεροκάματα εργαζομένων συντρόφων και χρέωσης περισσοτέρων οπαδών με κουπόνι.

Τις μέρες που απομένουν δεν υπάρχουν περιθώρια αναβλητικότητας και εφησυχασμού. Ολοι, μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος πρέπει να ριχτούν στη μάχη, εντείνοντας τη δράση τους για την επιτυχία της πολιτικής μάχης της οικονομικής εξόρμησης.

Η μάχη σίγουρα είναι σκληρή, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερκαλύψουμε το πλάνο μας για ακόμα μια φορά.


Στέλιος ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στήριξη στο ΠΑΣΟΚ για το τσάκισμα του λαού

Προκλητική η ομιλία του Γ. Παπανδρέου το πρωί της Παρασκευής

Από το βράδυ της Πέμπτης και έως το Σάββατο γινόταν στην Αθήνα, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με τη συμμετοχή 300 εκπροσώπων απ' όλο τον κόσμο. Στα θέματα της ατζέντας, εκτός από το ζήτημα της Ελλάδας και τη στήριξη στον πόλεμο που διευθύνει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του λαού, αναμενόταν να εξετάσουν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, στη Β. Αφρική και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, μετά το ατύχημα της Φουκοσίμα.

Πρόκειται για ωμή πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα να διαλαλούν οι σοσιαλδημοκράτες για «ελευθερία και δικαιώματα για όλους» στον αραβικό κόσμο, όταν οι ηγέτες στα κράτη που βρέθηκαν στο επίκεντρο μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων (Αίγυπτος, Τυνησία) ήταν μέχρι πρότινος μέλη της Διεθνούς των Σοσιαλδημοκρατών και στενοί εταίροι των κομμάτων - μελών της. Υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον και για το Παλαιστινιακό, ενώ η όλη διαδικασία παραπέμπει σε ανάληψη δράσης από την πλευρά της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και συμβολής στην ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Αφρικάνικης Ηπείρου.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Σύνοδο, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα σαν «ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό». Εντόπισε την καρδιά της κρίσης «στο ζήτημα της δημοκρατίας» και όχι, βέβαια, στα υπερκέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, ανάμεσά τους και οι σοσιαλδημοκράτες, και προσπάθησε να καπηλευτεί τις εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους (...) για το όραμα που έχουν πολλοί για πιο δημοκρατικές κοινωνίες».

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, που εκβιάζει το λαό, ενισχύει την καταστολή, διαπίστωσε προκλητικά ότι «οι κυβερνήσεις σήμερα, ουσιαστικά, επενδύουν στην πολιτική του φόβου, ενώ έχουμε τόσο πολύ δυναμικό για να αλλάξουμε τα πράγματα» και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αναρωτήθηκε με θράσος: «Η ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στην έλλειψη εργατικού δικαίου, συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων των γυναικών; Θα βασίζεται σε φθηνό εργατικό δυναμικό (...); `Η θα βασίζεται σε ένα μορφωμένο εργατικό δυναμικό, στη συμμετοχή, στην εξωστρέφεια, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα και στην κοινωνική συνοχή;».

Για τις αραβικές χώρες, τέλος, είπε ότι «θα τους στηρίξουμε, για να δώσουν τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό αυτών των κοινωνιών» και πρόσθεσε ότι «νέα πολιτικά κόμματα χρειάζεται να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τη μάζωξη των σοσιαλδημοκρατών στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Και μόνο το γεγονός ότι τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου και της ΕΕ πανηγυρίζουν στον "Αστέρα" για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι αρκετό για να εγκαταλείψει τα κόμματά τους κάθε εργαζόμενος που τους ακολουθεί. Η σοσιαλδημοκρατία είναι διεθνώς ένα πτώμα, που έχει το θράσος να εμφανίζεται και ως ανανέωση.

Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα του παρελθόντος αποτελεί ύβρη", αφορά το λαό και τους αγώνες του και όχι τη σωρεία των αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γι' αυτήν τη βαρβαρότητα ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι περήφανοι, ενώ για τους λαϊκούς αγώνες ντρέπονται. Αυτά είναι τα αστικά κόμματα».

Πατριδογνωμόνιο
Πατριδίλα!..

Πατριδίλα! Αυτό είναι η κολόνια, το άρωμα, ο φερετζές του φασίστα. Που δεν σηκώνει, δε φέρει, δεν τιμά τη σημαία της πατρίδας. Την κραδαίνει ως ρόπαλο. Και σκούζει σαν πορτιέρης σε ύποπτο κέντρο συναλλαγών, που απλώς έχει τα χρώματά της σε θολό λογότυπο.

Πατριδίλα! Αυτό είναι το επικοινωνιακό κάδρο των κληρονόμων της εξουσιαστικής εταιρείας Ελλάδα ΑΕ, που τραβάει τάχα μου την προσοχή απ' το θέμα και το περιεχόμενο του έργου - πίνακα. Είναι η καλά μελετημένη από ειδικούς εικόνα για μάζα ηλιθίων, που θέλει το Καστελόριζο φόντο για την «πρόσκληση» του ΔΝΤ και τη «φιλοξενία» του με τα ...κλειδιά στο χέρι.

Πατριδίλα! Αυτό μυρίζει όταν οι νταβραντισμένοι από την καταπίεση, την πλύση εγκεφάλου, την απελπισία της έλλειψης πολιτικής και κοινωνικής παιδείας, φέρουν τη στολή ως κουκούλα στο όνομα ενός λαού που δεν τον αναγνωρίζουν για να του ανήκουν και να τον υπερασπιστούν.

Πατριδίλα! Αυτή είναι η μυρουδιά της υποκρισίας. Η αποφορά. Απ' όλες τις δημόσιες εικόνες, η θλιβερότερη είναι των υποκριτών εκείνων που υπερασπίζονται το τιμολόγιο με το λεξιλόγιο της τιμής. Είναι η μουντζούρα που αφήνει πίσω της η λογιστική του χαμαιλεοντισμού και ο πολιτισμός - χαρτοπετσέτα.

Πατριδίλα! Είναι η βοθρώδης αντίληψη ότι όλοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι εκτός απ' τ' αφεντικά. Και τότε τα ταυτίζεις με την πατρίδα για να 'χουν κι άλλοθι οι πραιτοριανοί, τα τσιράκια, οι σύγχρονοι δωσίλογοι.

Πατριδίλα! Είναι η σαπισμένη ανάσα των ιδιοτελών που επιζούν και κυβερνούν εις υγείαν των κορόιδων κλέβοντας στο ζύγι το φαΐ και επιτιμώντας τους πελάτες γιατί δεν κάνουν ακόμα υγιεινότερη δίαιτα.

Πατριδίλα! Δεν είναι μόνον οσμή σεσηπότων φίλων, φυλών της νομής της εξουσίας και φύλλων αγρίως υλοτομημένων δέντρων. Δεν είναι μόνον η εικόνα των νάρκισσων που νομίζουν ότι οι φτυσιές στα μούτρα τους είναι κόμποι ιδρώτα τίμιας αγωνίας για την τιμή των CDS.

Πατριδίλα είναι μια στάση ζωή και η ιδεολογία μιας τάξης που θεωρεί ότι φτιάχτηκε απ' άλλο υλικό απ' ό,τι η μάζα και η πλέμπα, η φτιαγμένη - όπως λένε - από κρέας και ξίγκι.

Είναι η σύγχρονη μορφή των κάπηλων που προσπαθούν να πείσουν ότι η πατρίδα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας χωράφι, αν δεν βγει στον πλειστηριασμό της παραγωγής σύγχρονων δούλων εγκαίρως, δεν θα έχουν αυτοί λόγο ύπαρξης και υποτελή λαό να κάνουν την γκουβερνάντα.

Στα μοντέρνα ράφια των μιντιακών εντυπώσεων, η Πατριδίλα κυκλοφορεί σε πολλές συσκευασίες. Από ονόματα - σήματα να 'χουν να φάνε κι οι επόμενες γενιές. Ξέρετε. Αυτές οι εκπαιδευμένες να μαθαίνουν το λαό και τον τόπο τους μέσα από υπέροχα επιτραπέζια παιχνίδια σαν τη «μονόπολη».

Μην ανησυχείτε όμως. Η Πατριδίλα δεν είναι, ούτε και πρόκειται να γίνει ποτέ προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Γιατί οι λαοί που έχουν πατρίδα, τη φέρουν εντός ψυχής και νοός, την πληρώνουν με αίμα και δεν την κάνουν τατουάζ για να μην την ξεχνάνε στην επιδερμίδα της ιδεοληψίας τους. Πουφ! Ξεβρωμίζουμε σιγά σιγά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ