ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Αλλη μια σκανδαλώδης απόφαση

Παραχώρησε δωρεάν κτίριο στο Ολυμπιακό Χωριό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να στεγάσει το αστυνομικό τμήμα της περιοχής

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί να ξεπαγώσει το κατασκευαστικό και τα άλλα προγράμματα του ΟΕΚ για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί να ξεπαγώσει το κατασκευαστικό και τα άλλα προγράμματα του ΟΕΚ για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους
Μία ακόμη σκανδαλώδης απόφαση, προστίθεται σε όσες έχει ήδη πάρει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, ο ΟΕΚ παραχώρησε κτίριο, 840 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να στεγάσει το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η απόφαση αυτή μάλιστα έρχεται σε μια περίοδο που μια σειρά από προγράμματα του ΟΕΚ - και το κατασκευαστικό - παραμένουν «παγωμένα», συνεχίζοντας έτσι την οικονομική του αφαίμαξη.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον Οργανισμό να κατασκευάσει κτίριο για λογαριασμό του και με τις προδιαγραφές που απαιτούνται. «Η συμφωνία», συνεχίζει η Ομοσπονδία, «ήταν να αποδοθούν στον Οργανισμό οι δαπάνες κατασκευής και ανάλογα και η αξία του οικοπέδου. Ετσι κατασκευάστηκε ειδικό κτίριο 840 τ.μ. που στον Οργανισμό στοίχισε 1,350 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε αδυναμία να καταβάλει το ανάλογο ποσό και ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση».

Οικονομικός στραγγαλισμός

Και συνεχίζει: «Η Διοίκηση του Οργανισμού και το αρμόδιο Υπουργείο είναι ηθικοί αυτουργοί της οικονομικής αφαίμαξης του Οργανισμού. Σε μια περίοδο όπου τα προγράμματα του Οργανισμού, δανειοδοτικά, επιδότηση ενοικίου, κατασκευαστικό, είναι παγωμένα πάνω από ένα χρόνο και οι υπό κατασκευή οικισμοί του Οργανισμού πανελλαδικά καρκινοβατούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, παραχωρούν ένα κτίριο που στοίχισε εκατομμύρια στον Οργανισμό. Φαίνεται ότι αυτός ο Οργανισμός δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα σκάνδαλα και τις ρεμούλες. Αντί να λειτουργεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δικαιούχων, λειτουργεί για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και τους "ημετέρους"».

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Εργασίας και την πάρεδρο του Οργανισμού, να μη νομιμοποιήσουν την παρανομία. Να μην επιτρέψουν να χάσουν οι δικαιούχοι εκατοντάδες εκατομμύρια που καταβάλλουν για να αποκτήσουν κάποτε ένα κεραμίδι για την οικογένειά τους. Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους δικαιούχους μέσα από τα συνδικάτα τους να αντιδράσουν για να μην εφαρμοστεί αυτή η κατάπτυστη απόφαση.

Και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, απαιτεί:

  • Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες
  • Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους.
  • Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων και η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια.
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
«Οχι» στο ξεπούλημα των ΕΑΣ

Γενικό ξεκαθάρισμα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στον Υμηττό, πραγματοποίησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Μετάλλου. Το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», με ανακοίνωσή του απαιτεί: «Οχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών και στις απολύσεις - όχι στο ξεπούλημα των ΕΑΣ και την ανεργία για τους εργαζόμενους».

Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνθηκαν πλατιά στους εργαζόμενους των ΕΑΣ, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, σε σύσκεψη που είχε με μαζικούς φορείς του Αιγίου. Εκεί, έγινε ξεκάθαρο πως θα κλείσουν τρία εργοστάσια των ΕΑΣ (Υμηττός, Μάνδρα, Ελευσίνα) και θα παραμείνουν μόνο τα εργοστάσια σε Λαύριο και Αίγιο, ενώ οι εργαζόμενοι που θα «περισσέψουν» από αυτή τη δραστική συρρίκνωση, αν δε μεταταχθούν, θα υπαχθούν σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας». Στην ίδια σύσκεψη έγινε λόγος για ιδιωτικοποίηση του 66% των ΕΑΣ. Στην ουσία, η κυβέρνηση προχωρά στην εκκαθάριση των ΕΑΣ, πριν την ιδιωτικοποίηση.

Στο μεταξύ, χτες, στη διάρκεια σύσκεψης όλων των Σωματείων των ΕΑΣ, που βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συντονισμό διεκδικώντας μια εταιρεία 100% δημόσια με παραγωγική δραστηριότητα. «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε όλες τις ΔΕΚΟ», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας στην ανακοίνωσή του, «σαμποτάρουν την ενιαία δράση όλων των εταιρειών που ξεπουλιούνται».

Και επισημαίνει: «Συνειδητά τερματίζουν τη ζωή μιας εταιρείας που μπορεί να στηρίξει την εθνική άμυνα και την οικονομία και να δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ετοιμάζονται για εκατοντάδες απολύσεις στα ΕΑΣ».

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό:

«Με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε το ξεπούλημα και τις απολύσεις. Οχι στους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Να επιβάλουμε μέτωπο με όλο το ταξικό κίνημα, με όλες τις ΔΕΚΟ, με όλο το λαό».

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβάλλει άδειες με την απειλή της απόλυσης

Καλυμμένη εκ περιτροπής εργασία επιχειρεί να επιβάλει στους εργατοτεχνίτες στις αρχαιολογικές εργασίες η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να αποδεχθούν 8ήμερη άδεια άνευ αποδοχών. Μάλιστα, σε ρόλο «εργοδότη» εμφανίσθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου του Μετρό που ανέλαβε να «ενημερώσει» τους εργαζόμενους και τους απειλούσε πως αν δεν αποδεχθούν την 8ήμερη άδεια θα απολυθούν. Είναι το ίδιο σωματείο που πριν από ένα χρόνο συμφώνησε στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους στις σήραγγες του Μετρό. Και τότε, όπως και τώρα, πρόβαλλε τον μπαμπούλα των απολύσεων προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν εκχώρηση των δικαιωμάτων τους και ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Στο ίδιο αυτό διάστημα βεβαίως οι απολύσεις συνεχίζονται.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η υποχρεωτική 8ήμερη άδεια αποτελεί καλυμμένη μορφή εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «προκαλεί ερωτηματικά η τακτική της κοινοπραξίας, και του σωματείου του Μετρό που την στηρίζει, από τη μία να αναγκάζει την προηγούμενη Παρασκευή 26 συναδέλφους να αποδεχθούν οκταήμερη άδεια χωρίς αποδοχές και από την άλλη, το πρωί της ίδιας μέρας, να προχωρά σε τουλάχιστον 4 νέες προσλήψεις».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει ότι «το ΔΣ του συγκεκριμένου σωματείου όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα αποτελεί μέρος του αυταρχικού μηχανισμού της εργοδοσίας του Μετρό και άριστο συνεργάτη της κυβέρνησης, αφού πρόθυμα ανταποκρίνεται στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων που ψήφισε». Και καλεί σε οργάνωση της πάλης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ανεργία, που απειλεί ολόκληρη την εργατική τάξη, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με στημένες διαβουλεύσεις, ούτε με διαρκείς υποχωρήσεις από την πλευρά των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΕΓΕΚ» - ΤΕΜΠΗ
Για δεύτερη βδομάδα σε επίσχεση εργασίας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στην «ΑΕΓΕΚ», που κατασκευάζει την σήραγγα Τ2, στα Τέμπη, διεκδικώντας την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται (μισθοί Μάρτη, Απρίλη, Μάη, Ιούνη, υπερωρίες και ρεπό). Συνεχίζοντας την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν από την περασμένη βδομάδα και με άλλες πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις, διαμηνύουν στην εργοδοσία ότι εάν δεν τους πληρώσει όλες τις οφειλές τους, δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Χτες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία τελικά αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της εργοδοτικής πλευράς για την ερχόμενη Τρίτη.

Οπως υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην «ΑΕΓΕΚ», η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους του εργοταξίου, που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Κατήγγειλαν, επίσης, για μια ακόμα φορά την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν τους πληρώνει, αλλά προσπαθεί να «σπάσει» τον αγώνα τους με τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, που πρωτοστατούν στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων, καλούν τα σωματεία του νομού και τους άλλους κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

  • Την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους πέτυχαν οι περίπου 25 εργαζόμενοι που δουλεύουν στον εργολάβο Αθ. Μηλιτσόπουλο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για πάνω από 1,5 μήνα και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων έχει βρεθεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αύριο η σύσκεψη για την απεργία

Οργανωτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη 14 Ιούλη στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (ρυμουλκά), ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ