ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Μαρτυρίες για διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Στην επιτροπή της Βουλής κατέθεσε χτες ο Β. Βασιλάκος, διευθυντής Εξοπλισμών επί Ε. Μεϊμαράκη και Ε. Βενιζέλου

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι «μέλι» για τις πολυεθνικές του χώρου, που δαπανούν τεράστια ποσά σε μίζες για να κάνουν μπίζνες με την εκάστοτε κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι «μέλι» για τις πολυεθνικές του χώρου, που δαπανούν τεράστια ποσά σε μίζες για να κάνουν μπίζνες με την εκάστοτε κυβέρνηση
Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο των τεσσάρων υποβρυχίων που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό, ανέδειξε χτες καταθέτοντας στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής που ασχολείται με το θέμα ο Β. Βασιλάκος, διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας επί υπουργίας Ε. Μεϊμαράκη και Ε. Βενιζέλου, οπότε και παραιτήθηκε.

Στην κατάθεσή του, εκτίμησε ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τις απαράδεκτες συμβατικές προβλέψεις, την υπερτιμολόγηση και την κακή εκτέλεση των συμβάσεων και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί κυβερνήσεων της ΝΔ ευθύνονται για την καταβολή πληρωμών ενώ οι συμβάσεις εκτελούνταν πλημμελώς ή καθόλου». Τόνισε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες αυτές προξένησαν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον η οποία μάλιστα θα μπορούσε και πρέπει να ποσοτικοποιηθεί».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «το πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά με σχεδόν αντικειμενικό τρόπο» και ότι η προμήθεια των υποβρυχίων «είναι μία δυσώδης υπόθεση με πολλές παραμέτρους, η οποία δυστυχώς αντί να διαλευκανθεί προσέκρουσε σε συμπληγάδες των μικροκομματικών επιδιώξεων». Ο Β. Βασιλάκος ανέφερε ότι οι γερμανικές εταιρείες που είχαν εμπλοκή στην προμήθεια και την κατασκευή των υποβρυχίων διατηρούσαν «τουλάχιστον μέχρι το 2010 τις ίδιες επαφές με τους ίδιους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στις αρχικές προμήθειες του 2000 και του 2002».

Ζήτησε από την Επιτροπή να καλέσει για κατάθεση επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξοπλισμών καθώς και δημοσιογράφους «του αμυντικού ρεπορτάζ για να διερευνήσει το πώς οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημόσιων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους». Οπως κατέθεσε, η βασική ευθύνη για την υπόθεση πέφτει στις αρχικές συμβάσεις του 2000 επί Α. Τσοχατζόπουλου και του 2002 επί Γ. Παπαντωνίου, ενώ είπε ότι είχε ζητήσει από τον Ε. Μεϊμαράκη να καταγγείλει τις συμβάσεις.

Σχετικά με τα περίφημα «Αντισταθμιστικά Οφέλη», είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι πως δεν έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους και θα πρέπει να ελεγχθούν τόσο για τη σκοπιμότητά τους, όσο και για την αποτελεσματικότητά τους. Ανέφερε δε ότι ο μόνος έλεγχος που γινόταν στα Αντισταθμιστικά ήταν στο εάν τα παραστατικά ήταν τυπικά εντάξει και δεν υπήρχαν επιτροπές που να παραλάμβαναν στα διάφορα έργα.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νουθεσίες στην κυβέρνηση για το «μεσοπρόθεσμο»

Να ακυρώσει το «μεσοπρόθεσμο», αφού αυτό έφερε τη χρεοκοπία κοντύτερα, ζήτησε χτες απ' την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σιγοντάροντας την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση του χρέους, ενώ στόχος του είναι η προώθηση αντιδραστικών αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου.

Αποσιωπώντας ότι το «μεσοπρόθεσμο» - και πριν απ' αυτό, το μνημόνιο - πηγάζει από την ευρωενωσιακή φιλομονοπωλιακή στρατηγική, επεξεργασμένη μάλιστα πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης, προκειμένου να εξωραϊστεί ο ρόλος της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, η Ρ. Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, έκανε λόγο χτες (ρ/σ «Κόκκινο») για «έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και ευρωπαϊκή», αναμασώντας τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, μεταφορά μεγάλου μέρους στην ΕΚΤ, διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του» κ.λπ. Περισσότερο σαφής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, που ζήτησε (ρ/σ «Ράδιο 9») ακόμα πιο ισχυρή ΕΕ, επικρίνοντας τις ηγεσίες της ευρωζώνης που δεν είδαν εγκαίρως την δήθεν ανάγκη για «κοινή οικονομική πολιτική, ισχυρή τράπεζα και ισχυρή ενιαία πολιτική εξουσία».

Ο Δ. Παπαδημούλης αξίωσε και «μια λογική αναδιάρθρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διατυπώνοντας τον καημό να «μπορέσει η οικονομία να έρθει και πάλι στην τροχιά της ανάπτυξης». Τέλος, το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της που είχαν σαν αποτέλεσμα τη «μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες».

ΛΑ.Ο.Σ.
Φταίνε η Γερμανία και οι μετανάστες

Την «λειψή» ηγεσία της ΕΕ υπέδειξε σαν αιτία της κρίσης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, συνδράμοντας κι αυτός απ' την πλευρά του την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Μιλώντας στο EXTRA 3, ξιφούλκησε για την «επιλεκτική χρεοκοπία», λέγοντας ότι «σημαίνει άνοδο του χρέους, πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης της αγοράς από τις τράπεζες, αδυναμία ρευστότητας σε μετρητά, αδυναμία πληρωμής των δανείων και των πιστωτικών καρτών, πτώση του χρηματιστηρίου, απανωτά λουκέτα, βαθιά ανεργία».

Ο Γ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στη Γερμανία ότι με τη στάση της «θα διαλύσει την Ευρώπη και θα "τσαλακώσει" το κοινό μας νόμισμα (...) με λυπεί το γεγονός πως στην σημερινή Ευρώπη δεν υπάρχουν ηγέτες με ειδικό βάρος». Ζήτησε «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», με ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος του λαού, όπως και μέτρα κατά των μεταναστών, ιδανικά «εξιλαστήρια θύματα». Οπως είπε: «Να σταματήσουμε αυτή την πρωτοφανή αιμορραγία των χρημάτων που βγαίνουν από την πατρίδα μας, περίπου 12 δισ. ευρώ από τα 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία και την εγκληματικότητα». Ο ίδιος, επανέφερε την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση και προέβλεψε ότι «οι εκλογές θα έρθουν και θα επιβάλλουν αυτή τη θέληση του ελληνικού λαού».

ΔΗΜ.ΑΡ.
Καταλογίζει «ανεπάρκειες» στην ΕΕ

Τις προτάσεις του κόμματός του, οι οποίες δε διαφοροποιούνται από άλλες όμορων πολιτικών σχηματισμών και αστικών κομμάτων για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, παρουσίασε μιλώντας χτες στην Κοζάνη ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης. Πρότεινε μεταξύ άλλων, έκδοση ευρωομόλογου, δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος. Στην παραπάνω κατεύθυνση, η ΔΗΜ.ΑΡ. με ανακοίνωσή της ζητά «μία Σύνοδο Κορυφής που θα αναλάβει πρωτοβουλίες και όχι μια ακόμα σύνοδο που θα ακολουθεί τις εξελίξεις» και αθωωτικά για το καπιταλιστικό σύστημα αποδίδει την κρίση στο «δισταγμό των συντηρητικών ηγετών της ΕΕ, με τις εξαιρετικά αργές και ανεπαρκείς αντιδράσεις τους».

ΔΗΣΥ
Ζητάει «εθνική» διαπραγμάτευση

Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στα παζάρια με την ΕΕ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη. Σε χτεσινή συνέντευξή της (στο «Real Fm») η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπου η κυβέρνηση «έχει υποχρέωση να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα της διαπραγμάτευσης και να συνεννοηθούμε για το πώς θα προχωρήσουμε». Προσέδωσε, μάλιστα, εθνικό χαρακτήρα στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι «έχουμε φύγει πλέον, η μπάλα δεν είναι στο γήπεδο της μίας κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, είναι εθνικό θέμα και πρέπει να γίνει τώρα».

Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Διαψεύδει την ίδρυση κόμματος

Διέψευσε χτες ο Μ. Θεοδωράκης δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Κίνησή του βρίσκεται σε επαφές με τους ανεξαρτητοποιημένους από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βουλευτές, αλλά και νυν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ακόμα και με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την ίδρυση νέου κόμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Μ. Θεοδωράκης διαμηνύει πως «για τέτοιου είδους θέματα, όπως τη δημιουργία κόμματος, τη συμμετοχή της ΚΑΠ σε Μέτωπο κ.λπ., την απόφαση θα την πάρουν όλα τα μέλη των Σπιθών, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον ίδιο», και θεωρεί πως τέτοια δημοσιεύματα «μόνο σκοπό έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση και ψευδείς εντυπώσεις».

Αντιπολεμική συναυλία στο Ιλιον

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» (ανοιχτό θέατρο - συντριβάνι), διοργανώνει εκδήλωση που περιλαμβάνει αντιπολεμική συναυλία με θέμα «66 χρόνια Χιροσίμα-Ναγκασάκι - πυρηνική ενέργεια χθες και σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ