ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ημερήσιο δελτίο αντιλαϊκών ανατροπών

Απάντηση με τα συλλαλητήρια των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ στις 20 Ιούλη 2011

Με εντατικοποίηση των μέτρων που επιφέρουν βασικές ανατροπές στις παροχές Υγείας και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προχωρά η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Ιούλη, όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Την επόμενη βδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, θα ανακοινωθούν μέτρα για το φάρμακο με κύριο τη θετική λίστα - δηλαδή νέους περιορισμούς για την πρόσβαση των αρρώστων - και την παρουσίαση των κλειστών νοσηλίων ανά κατηγορία ασθενειών (DRGs), που θα βάλει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι όλα αυτά, για να στείλει η κυβέρνηση «ένα μήνυμα εκτός συνόρων στις Βρυξέλλες ότι οι Ελληνες είναι σοβαροί άνθρωποι και όταν λένε κάτι το κάνουν» κατά την έκφραση του υπουργού. Δηλαδή, την υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να την παρουσιάσει ως ...λαϊκή συγκατάθεση!

Τελικές προετοιμασίες

Απ' την άλλη μεριά, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι σχεδιασμοί του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 20 Ιούλη 2011 κατά των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης στην Υγεία, αλλά και της διεκδίκησης σύγχρονων αποκλειστικά δημόσιων υπηρεσιών Υγείας για όλους.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 7 μ.μ., και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, ώρα 7.30 μ.μ. Για την προετοιμασία του Παννατικού συλλαλητηρίου στην Ομόνοια γίνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία, καθώς και τοπικές συγκεντρώσεις, ενώ αύριο στη Θεσσαλονίκη δίνεται συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 12 το μεσημέρι.

Στις 19 Ιούλη 2011 θα γίνουν οι παρακάτω τοπικές συγκεντρώσεις στην Αττική: Δυτικές Συνοικίες, νοσοκομείο Λοιμωδών, ώρα 7.30 μ.μ. Περιστέρι, Κέντρο Υγείας και ΙΚΑ, ώρα 7.30 μ.μ. Κεντρικός Τομέας, «Αιγινήτειο» - «Αρεταίειο», ώρα 11 π.μ. Βόρειες Συνοικίες, ΚΑΤ και «Αγία Ολγα», ώρα 10 π.μ. Πειραιάς, Κρατικό Νίκαιας και «Τζάνειο», ώρα 8 π.μ. Επίσης, η ΟΓΕ θα κάνει εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας, ώρα 7 μμ.

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Επίσης, στην Ομόνοια καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), έχει προσυγκέντρωση στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, ώρα 6 μ.μ. Απόφαση για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Αθήνας στις 20 Ιούλη πήρε η Γενική Συνέλευση των γιατρών και των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Προσυγκεντρώσεις για το Συλλαλητήριο στην Ομόνοια θα γίνουν στις 6 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς κατασκευών, επισιτισμού - ξενοδοχείων Αττικής Εμπορίου, ιδιωτικών υπαλλήλων, λογιστών, μεταφορών, καθαριστών - καθαριστριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, χρηματοπιστωτικού, καλλιτεχνών, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού Τομέα, Μεσογείων, Λαυρεωτικής.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ: Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνίες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Δυτικού, Βόρειου Τομέα και Θριάσιου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ: Νοτίου Τομέα, Πειραιά, Συνταξιούχοι.

ΧΑΥΤΕΙΑ: Μέτωπο αγώνα σπουδαστών, εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρώσεις στην επαρχία

Συγκεντρώσεις για τις 20.7.2011 ορίστηκαν και στις παρακάτω πόλεις:

Ξάνθη, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αλεξανδρούπολη, 8 μ.μ., Φάρος. Καβάλα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Φλώρινα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κατερίνη, 8 μ.μ., Σιντριβάνι (πλατάνι). Σέρρες, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Πικετοφορία στη Λευκάδα και πλατιά εξόρμηση στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και στο ΙΚΑ της Κέρκυρας. Πάτρα, 8 μ.μ., πλ. Τριών Συμμάχων. Καλαμάτα, 8 μ.μ., στο λιμάνι. Πύργος, στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και στις 8 το βράδυ στην πλ. ΟΤΕ. Τρίπολη, 8 μ.μ., στην πλ. Αγ. Βασιλείου. Κόρινθος, 8 μ.μ., Περιβολάκια. Σπάρτη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ναύπλιο, 8 μ.μ., πλ. Καποδιστρίου. Κεφαλονιά, στις 7 π.μ., συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αργοστολίου και στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΚΙ. Ζάκυνθος, 8 μ.μ., ΕΚ Ζακύνθου. Ιθάκη στις 8 π.μ., συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ και στις 8 μ.μ., πάλι στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε Ικαρία και στους Φούρνους αποφάσισε το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία. Αλιβέρι, πλατεία Πολυτεχνείου, 7.30 μ.μ. Στη Χίο θα γίνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο (8 πμ - 2 μμ) και κατάληψη των ταμείων

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ. στον ΟΤΕ και στο Αγρίνιο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Μπαράζ συγχωνεύσεων

Συμβολικός αποκλεισμός στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από εργαζόμενους του Νοσοκομείου Φιλιατών και κατοίκους

Η κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων

Eurokinissi

Η κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων
Σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα προχώρησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι και κάτοικοι από το Νοσοκομείο Φιλιατών διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη συγχώνευση του νοσοκομείου και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε βάρος ασθενών και εργαζομένων. Το νοσοκομείο Φιλιατών, σε μια περιοχή με αυξημένη τουριστική κίνηση όπου λόγω και των οδικών αξόνων (Ιόνια και Εγνατία Οδός) και του λιμανιού οι υγειονομικές ανάγκες είναι αντικειμενικά διευρυμένες, συγχωνεύεται με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα. Οδηγείται στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αφού συρρικνώνονται 10 κλινικές με την αντίστοιχη μείωση σε προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής συρρίκνωσης των δομών δημόσιας πρόνοιας, από τη μια, και παράδοσης, από την άλλη, κρίσιμων τομέων σε ιδιώτες, είναι να μην περιλαμβάνεται και η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην οποία κάνουν αιμοκάθαρση 35 μόνιμοι ασθενείς ενώ φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ασθενών και από άλλες περιοχές. Σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν και για την τύχη των ΤΕΠ και την επέκταση του νοσοκομείου οι εργασίες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί. Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του οποίου παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, επισημαίνει ότι «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας με τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων και το κλείσιμο κλινών σε αυτά, αποτελούν μόνο ένα μέρος της σχεδιασμένης επίθεσης που από καιρό εξελίσσεται στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας. Αντανακλούν και στις δομές Υγείας του νομού μας. Πρέπει να εξετάζονται συνολικά και όχι μόνο αποσπασματικά. Δεν αρκεί να στεκόμαστε μόνο σε κάθε μέτρο αφήνοντας στο απυρόβλητο όλα τα άλλα που εξελίσσονται παράλληλα, στα πλαίσια μιας ενιαίας στρατηγικής που υλοποιείται στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Γιατί όταν υπάρχει ενιαία στρατηγική επίθεσης πρέπει αντίστοιχα να διαμορφώνεται και ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να προσανατολιζόμαστε σε αποσπασματικούς και αμυντικούς αγώνες αντί να έχουμε επιθετική στρατηγική συνολικής τους αντιμετώπισης». Κινητοποίηση για το ζήτημα αυτό πραγματοποιεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας την Τετάρτη 20 Ιούλη και ώρα 8 π.μ. Συνέντευξη Τύπου για τη σχεδιασμένη επίθεση και στο χώρο της Υγείας δόθηκε χτες από τη ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» κλείνουν 13 κλινικές και 87 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε από κλιμάκιο του ΚΚΕ και στην Πρέβεζα, αφού οι κλίνες στο νοσοκομείο της πόλης μειώνονται από 110 σε 90. Επιπλέον, η νεφρολογική κλινική λειτουργεί με παθολόγους λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συνέντευξη Τύπου για τα χαράτσια

Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν, τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 12 μ.μ., το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό αγωνιστικό Μέτωπο), η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων), η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) με θέμα: «Η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών απέναντι στα χαράτσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, Αθήνα).

Η κοινή συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 12 μ.μ., μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://www.pamehellas.gr/).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ