ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτικός αυταρχισμός σε βάρος των Ρώσων κομμουνιστών

Ενα από τα πανό που ανάρτησε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα, που ενόχλησε τις αρχές γιατί είχε το ερώτημα «Λοιπόν, Μοσχοβίτη, πώς ζεις επί καπιταλισμού;»
Ενα από τα πανό που ανάρτησε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα, που ενόχλησε τις αρχές γιατί είχε το ερώτημα «Λοιπόν, Μοσχοβίτη, πώς ζεις επί καπιταλισμού;»
Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) ανακοίνωσε πως κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για 6η συνεχόμενη φορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναγνώριση του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ»), που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ μαζί με μια σειρά άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, με στόχο την καταγραφή τους ως «πολιτικού κόμματος», ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καθόδου στις εκλογές.

Να σημειωθεί πως η προσπάθεια αυτή του ΚΕΚΡ συναντά τα τελευταία 2 χρόνια τη σθεναρή αντίσταση των ρωσικών αρχών, που, με διάφορα προσχήματα και καταστρατηγώντας τους δικούς τους αστικούς νόμους και το Σύνταγμα, αρνούνται στο ΚΕΚΡ το δικαίωμα της καθόδου στις εκλογές όλων των επιπέδων.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Μόσχας ξήλωσαν 6 μεγάλα γιγαντοπανό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στα οποία φαίνεται δεν άρεσε το ερώτημα που έθετε το ΚΚΡΟ στους εργαζόμενους και το οποίο ήταν το εξής: «Λοιπόν, Μοσχοβίτη, πώς ζεις επί καπιταλισμού;».

Επιπλέον, οι αρχές της πόλης του Νίζνι Νόβγκοροντ ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν μαζική συγκέντρωση του ΚΚΡΟ στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο. Να σημειωθεί πως στην πόλη αυτή το ΚΚΡΟ προτίθεται να πραγματοποιήσει στις 16-17 Ιούλη το ιδρυτικό συνέδριο μιας νέας κοινωνικο-πολιτικής οργάνωσης με τον τίτλο «Λαϊκή Πολιτοφυλακή», ως απάντηση στο «Λαϊκό Μέτωπο», που συγκροτεί το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», όπου ηγείται ο πρωθυπουργός Β. Πούτιν, για την κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Ο πρώτος λόγος στο κεφάλαιο

Συνάντηση με τους διευθυντές και τους επιχειρηματίες των 27 μεγαλύτερων κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών της Ρωσίας είχε στις 12 Ιούλη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία άγγιξε το θέμα των επόμενων προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως τα σενάρια ανάπτυξης της χώρας, όπου η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη, εξαρτάται από δύο ανθρώπους. Από τον ίδιο και από τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μεντβέντεφ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα επιλέξουν. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», οι απόψεις των επιχειρηματιών, σχετικά με το δίλημμα που τους έθεσε ο Μεντβέντεφ, διέφεραν. Κάποιοι υποστήριξαν πως με την τοποθέτησή του αυτή ο Μεντβέντεφ αντιπαρατέθηκε με τον Πούτιν, θεωρώντας πως ο καθένας παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια για την παραπέρα ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα, ένας από τους μετέχοντες στη συνάντηση δήλωσε στην εφημερίδα πως «ο Πρόεδρος με λεπτότητα και ξεκάθαρα μας έδωσε να καταλάβουμε, πως ήρθε η ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος να καθορίσει ποιον θέλει για επόμενο Πρόεδρο - τον Μεντβέντεφ ή τον Πούτιν, ποιον θα υποστηρίξει. Αυτό ήταν πολύ ξαφνικό».

Αλλοι μετέχοντες εκτίμησαν πως ο Πρόεδρος τους κάλεσε είτε να υποστηρίξουν το πρόγραμμά του, είτε να «παραμείνουν με τον Πούτιν». Ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες υποστήριζαν με βεβαιότητα πως ο Μεντβέντεφ τους κάλεσε να καθορίσουν το περιεχόμενο των επιλογών τους, και όχι το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου στις εκλογές του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ο ταξικός χαρακτήρας της «δημοκρατίας» στη σημερινή Ρωσία, όπου το κεφάλαιο καλείται να 'χει τον πρώτο λόγο στην επιλογή του ανθρώπου που θα τεθεί επικεφαλής του «συλλογικού καπιταλιστή», δηλαδή του ρωσικού αστικού κράτους.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας», ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής ένωσης βιομηχάνων κι επιχειρηματιών, Ιγκορ Γιούργκενς, κάλεσε το πολιτικό «δίδυμο» της Ρωσίας σε συναίνεση, υποστηρίζοντας πως: «Για το σταθερό πέρασμα σ' ένα εξελισσόμενο μοντέλο, που θα στοχεύει στον πραγματικό εκσυγχρονισμό, απαιτείται συναίνεση ανάμεσα στον Πούτιν και στον Μεντβέντεφ. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να πει το τι μοντέλο θέλει να οικοδομηθεί: κρατικός καπιταλισμός ή μια πιο φιλελεύθερη οικονομία ανοιχτού τύπου, όπου οι κανόνες της αγοράς θα υπερισχύουν των συμφερόντων των κρατικών επιχειρήσεων;»


Ι.Π.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέο κύμα λαϊκής οργής

KAΪΡΟ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ εμφανίζονταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν και χθες το σημείο για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο διακυβέρνησης από το «Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που μοιάζει σε αυτόν του προηγούμενου καθεστώτος». Τα άμεσα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν ο τερματισμός της λειτουργίας στρατοδικείων για πολίτες που συλλαμβάνονται από το στρατό και η τάχιστη δίκη των αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά και του ίδιου του πρώην Προέδρου για την κατηγορία της δολοφονίας πολιτών. (Η δίκη Μουμπάρακ έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου, αλλά με πρόσχημα την υγεία του έντονη είναι η αίσθηση ότι θα αναβληθεί).

Εκτός όμως από αυτά, οι διαδηλωτές θέτουν και πιο σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι ο περιορισμός της εξουσίας του στρατού και η εξασφάλιση λαϊκού ελέγχου επί των προτάσεων αλλαγής του Συντάγματος που επεξεργάζεται επιτροπή που έχει σχηματιστεί. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προσπάθησε να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ικανοποιώντας ορισμένα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών: Ανακοίνωσε αναβολή των εκλογών για μετά τα τέλη Οκτώβρη, απόλυση περίπου 700 αξιωματικών της Αστυνομίας που φέρονται να εμπλέκονται σε κακομεταχείριση και σε δολοφονίες διαδηλωτών και την επιβολή ορίων στη λειτουργία της επιτροπής που επεξεργάζεται συνταγματικές προτάσεις. Επίσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ισάμ Σάραφ προανήγγειλε νέο ανασχηματισμό.

Ταυτόχρονα, βέβαια, εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου έσπευσε, σε συνέντευξη Τύπου χθες, να δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο, «εκτός της βίας», ο τερματισμός των διαμαρτυριών. Επίσης, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των στρατοδικείων, επιμένοντας ότι χειρίζονται «μόνο πολύ σοβαρές υποθέσεις», ενώ απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τον παραλληλισμό του Συμβουλίου με το καθεστώς Μουμπάρακ και το μήνυμα των διαδηλωτών ότι «δεν τρομάζουν από απειλές».

Ενδεικτική των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου είναι η στάση της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Δεν καταδίκασε, αλλά και δε συμμετείχε στη χθεσινή διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι και οι διαδηλωτές έχουν δίκιο, αλλά και ο στρατός χρειάζεται χρόνο για «προχωρήσει στα όσα δεσμεύτηκε».

Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών δυσφορεί πλέον ανοιχτά με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», εκτιμώντας ότι είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την εκδίωξη Μουμπάρακ, καθώς νομιμοποιήθηκαν, είναι το πλέον οργανωμένο πολιτικό κόμμα και το μοναδικό που συμμετέχει στην επιτροπή για το σύνταγμα (εξ ου και το λαϊκό αίτημα για έλεγχο των προτάσεων που θα κατατεθούν). Κατά συνέπεια, για πολλούς αναλυτές, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αρχίζουν να γίνονται αντιληπτοί ως στυλοβάτες ενός μηχανισμού του οποίου την εκκαθάριση ζητάνε οι λαϊκές δυνάμεις.

ΧΙΛΗ
Βίαιη καταστολή σε φοιτητική διαδήλωση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με καταστολή απάντησε η κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα στις μαζικές και μαχητικές διαμαρτυρίες πάνω από 100.000 φοιτητών, καθηγητών και κοινωνικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Χιλή την Πέμπτη. Με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να «αντιμετωπίσουν» οι αστυνομικές δυνάμεις τους διαδηλωτές που διαδήλωναν στην Πλάζα Ιτάλια της πρωτεύουσας, απαιτώντας την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και την εγκατάλειψη οποιωνδήποτε σχεδίων περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της.

Υπενθυμίζεται πως οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκονται πάνω από δύο μήνες σε κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση και οριστική μεταρρύθμιση των νόμων για τη δημόσια Παιδεία, που διατηρούνται από την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ