ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Λιποθύμησε εργαζόμενη στα επείγοντα

Με κλειστά τα κλιματιστικά δουλεύουν οι εργαζόμενοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες

Λιποθυμικό επεισόδιο λόγω έντονης δυσφορίας υπέστη εργαζόμενη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο στεγάζεται στη σχολή της Ιατρικής. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα των απάνθρωπων και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση συνοδεύτηκε και από το κλείσιμο των κλιματιστικών για λόγους οικονομίας, σε μέρες που επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, με εντολή της Πρυτανείας και τη συνενοχή της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, μετατρέποντας τα εργαστήρια σε θαλάμους αερίων.

Να αναφέρουμε ότι η μεταφορά πριν από χρόνια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου από το Νοσοκομείο στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής (υποτίθεται για καλύτερα) χωρίς καμιά υποδομή για εργαστήρια, αφού είχαν σχεδιαστεί για γραφεία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, δημιουργώντας για τους εργαζόμενους συνθήκες διαρκούς έκθεσης σε χημικές πτητικές και χρωστικές και άλλες ουσίες με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Νοσοκομείου προς τη σημερινή διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και πρόσφατη επιστολή του διευθυντή του εργαστηρίου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος και οι απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο ΠΑΓΝΗ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καταγγέλλει αυτή την κατάσταση, καλώντας τη διοίκηση να πάρει άμεσα μέτρα εδώ και τώρα, πέρα από τη λειτουργία των κλιματιστικών που δεν αρκεί, να σχεδιάσει τη μεταφορά του εργαστηρίου σε χώρους του Νοσοκομείου όπου θα πληρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές, όπως αναφέρει, λειτουργίας τέτοιων εργαστηρίων.

Ταυτόχρονα, να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για όλο το νοσοκομείο, στην άμεση πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, καθώς επίσης και να παρθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Κλείνοντας καλούν επίσης το σωματείο εργαζομένων και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Νοσοκομείου να μην επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί το εργαστήριο υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί όπως τονίζουν σκοτώνει αργά τους εργαζόμενους και πρέπει να κλείσει. Οι συνέπειες για τους ασθενείς, όπως τονίζουν ακολούθως, βαραίνουν αποκλειστικά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Για το γεγονός αυτό χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση για τα ΒΑΕ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΒΑΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΒΑΕ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), που προωθεί η κυβέρνηση, προχωρούν την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας (στη Σταδίου) ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανατροπή του θεσμού των ΒΑΕ και απαντούν στους ισχυρισμούς που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την πολιτική της.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Επίσης: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων, Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, αντιπροσωπεύουμε εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που ασφαλίζονται με τις διατάξεις ή όχι των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησής σας και εσάς προσωπικά να προχωρήσετε σε ανατροπή του θεσμού των ΒΑΕ μάς βρίσκει αντίθετους. Οι λόγοι που προβάλλετε για να αποδείξετε ότι ο θεσμός των ΒΑΕ είναι απαρχαιωμένος, στερούνται επιστημονικής και τεχνικής τεκμηρίωσης.

Η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, που επικαλείστε, αντικατοπτρίζει τους εκατοντάδες δολοφονημένους εργάτες στους χώρους δουλειάς, χωρίς να καταγράφονται αυτοί που σακατεύονται και οι άλλοι που τους δολοφονεί το άγχος, η αβεβαιότητα, οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης, τα ατελείωτα ωράρια, κατάργηση των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, που επικαλείστε, δε βελτιώνει τη ζωή της εργατικής τάξης, ούτε από μόνη της η τεχνολογία μπορεί να λειτουργεί στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Αυτό θα συνέβαινε αν είχαμε μείωση των ωρών εργασίας, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση μισθών και ημερομισθίων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που συνολικά θα εξασφάλιζαν την καλυτέρευση της ζωής των εργατών.

Αντίθετα, η εξέλιξη της τεχνολογικής ανάπτυξης συμβάλλει στην πρώιμη φθορά της ζωής των εργατών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει εκβιασμό εργαζομένων να δουλέψουν μες στον καύσωνα

Τις προσπάθειες της εργοδοσίας, που ζητά από τους εργαζόμενους να εργαστούν πέρα από το ωράριο που ορίζει η νομοθεσία για τις μέρες καύσωνα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με ανακοίνωση - καταγγελία που απέστειλε στο Λιμεναρχείο Πειραιά και κοινοποιεί σε όλους τους αρμόδιους (υπουργείο Εργασίας, Εισαγγελέα κ.ά.). Συγκεκριμένα, με παλαιότερη απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, ορίζεται ότι σε εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, οι εργασίες σταματούν στη 1 το μεσημέρι χωρίς περικοπή του ημερομισθίου. Ομως, η απόφαση αυτή, ενώ έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ΚΕΠΕΚ και το υπουργείο Απασχόλησης, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί.

Χαρακτηριστικά, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο:

«Χτες, στην επιχείρηση MEDRA ιδιοκτησίας Δ. Μεταξά, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, εκβιάζονται οι εργαζόμενοι, να εργαστούν πέρα από τις 13.00, ωράριο το οποίο προβλέπεται με βάση τη σημερινή θερμοκρασία σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΜΥ για την περιοχή της Αττικής. Οι εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της ανέχειας που έχει επιβληθεί στο εργατικό δυναμικό, για να μειώσουν το κόστος, καταστρατηγούν με προκλητικό τρόπο, κατά κόρον, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε "ωρολογιακή βόμβα", αξιοποιώντας στην ίδια κατεύθυνση και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ένα και μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές, τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας».

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βάζουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, «κατέβασε ρολά». Με την πρακτική της αυτή βάζει πλάτη για την υλοποίηση των ειδεχθών σχεδίων του υπουργείου Υγείας. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη συναίνεση με την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική των «βιώσιμων» νοσοκομείων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ, «με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚΕ) το ΔΣ του σωματείου έκανε 1,5 μήνα για να συγκληθεί σε σώμα (εκλογές έγιναν 25 Μαη) και ενώ στο κρίσιμο αυτό μεσοδιάστημα μεσολάβησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.

Με ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εκλέχτηκε τελικώς νέο προεδρείο της Ενωσης το οποίο πάγωσε εκ νέου τη λειτουργία του σωματείου. Με την ανακοίνωση του σχεδίου του υπουργείου Υγείας το προεδρείο της Ενωσης αρνήθηκε να ενημερώσει τις νοσοκομειακές επιτροπές, δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συνέλευση της Ενωσης, δεν παραβρέθηκε στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Αντ' αυτού, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) συγκάλεσε συνάντηση των επιστημονικών συμβουλίων των νοσοκομείων της πόλης όπου ανοιχτά τοποθετήθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων, παροτρύνοντας μάλιστα τους ιατρούς να καταθέσουν διορθωτικές προτάσεις επί του σχεδίου του υπουργείου.

Είναι προφανές ότι τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ευθύνη όμως για τη σημερινή κατάσταση έχουν και οι συνδικαλιστές της "ΚΙΝΗΣΗΣ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ" που επί ένα χρόνο ανέλαβαν τη συνδιοίκηση του σωματείου με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και ακόμη και σήμερα ζητούσαν την ανοχή της κυβερνητικής παράταξης για να ξαναδιοικήσουν την Ενωση».

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, αυτή τη φορά στο Δήμο Μεταμόρφωσης. Συμβασιούχος, 55χρονος, που δούλευε μόλις δύο βδομάδες έπεσε από το απορριμματοφόρο κατά τη διάρκεια αποκομιδής νωρίς το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ