ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε κατάσταση ασφυξίας λόγω νέφους και καύσωνα

Σε κατάσταση ασφυξίας εξαιτίας του συνδυασμού καύσωνα - νέφους ζουν από το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι της Αττικής, ενώ, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν ως αύριο Τετάρτη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδευτούν από συσσώρευση των ρύπων και κυρίως του όζοντος, που την Κυριακή ξεπέρασε τα όρια συναγερμού.

Η έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υποθηκεύει την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας, αποδεικνύει την εγκληματική πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αντί να καταπολεμήσει το νέφος το αυξάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιαστικό πράσινο και δεν μετατρέπουν τους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αττικής, όπως το Ελληνικό, το Γουδή, τον Ελαιώνα κ.ά. σε πάρκα υψηλού πρασίνου που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «φίλτρα» κατά του νέφους, αλλά τους παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Πέρα, λοιπόν, από τις υψηλές θερμοκρασίες (ο υδράργυρος προβλέπεται να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου αύριο), τις τρεις προηγούμενες μέρες είχαμε υψηλές τιμές και στο νέφος. Ιδιαίτερα ο ρύπος του όζοντος «έπνιξε» το Λεκανοπέδιο, ξεπερνώντας την Κυριακή το όριο συναγερμού (240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) στη Νέα Σμύρνη και στους Θρακομακεδόνες και το όριο επιφυλακής (180 μικρογραμμάρια) στην Αγία Παρασκευή, το Κορωπί, Λυκόβρυση, Λιόσια και Περιστέρι. Υπέρβαση του ορίου επιφυλακής είχαμε και χτες στην Νέα Σμύρνη και την Αγ. Παρασκευή, ενώ υψηλές τιμές παρουσίαζαν και τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όζον σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των οφθαλμών. Εχει επίσης δυσμενείς επιδράσεις στα φυτά, μειώνει την παραγωγή στις αγροτικές καλλιέργειες και προξενεί ζημιές στη δασική βλάστηση. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ενοχοποιούνται για 7.200 πρόωρους θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα και για 348.000 στην Ευρώπη, ενώ αυξάνουν τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, το μόνο που κάνει είναι να αρκείται σε ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές συστάσεις προς ...νεφόπληκτους, όπως η χτεσινή του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία συνιστά, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πολύνεκρο τροχαίο

Πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στον κόμβο του Πολυκάστρου. Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί 10 χρονών, σκοτώθηκαν μετά από μετωπική σύγκρουση 2 ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων. Στο ένα αυτοκίνητο, με πινακίδες κυκλοφορίας Σερβίας, επέβαιναν 4 άτομα, εκ των οποίων σκοτώθηκαν τα 3. Ο οδηγός του οχήματος τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Επίσης σκοτώθηκε ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, Αλβανός υπήκοος.

Συνελήφθη αστυνομικός για επίθεση σε 34χρονο

Αστυφύλακας που υπηρετεί στη διεύθυνση Θεσσαλονίκης συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και άσκοπους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ενεπλάκη το βράδυ του Σαββάτου σε φραστικό επεισόδιο στην Καλλιθέα Κατερίνης, με 34χρονο ημεδαπό. Στη διάρκεια της συμπλοκής ο αστυφύλακας χτύπησε τον 34χρονο με μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο σε διάφορα μέρη του σώματός του και στη συνέχεια πυροβόλησε (στο έδαφος) για εκφοβισμό με το υπηρεσιακό του πιστόλι. Ο 34χρονος συνελήφθη ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο αστυφύλακας για εξύβριση - απειλή και απλή σωματική βλάβη, ωστόσο, με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και νοσηλεύεται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κατερίνης. Ο αστυφύλακας θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Πειρατεία σε πλοίο

Δύο Ελληνες ναυτικοί είναι μεταξύ του πληρώματος του πλοίου στο οποίο το περασμένο Σάββατο εκδηλώθηκε πειρατεία. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «AEGEANSTAR» σημαίας Λιβερίας, στο οποίο επιτέθηκαν οι πειρατές ενώ έπλεε 30 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Νιγηρίας, με είκοσι άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων τρεις Ελληνες, ο πλοίαρχος, ο Α' και Β' μηχανικός.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι «Τέμα» της Γκάνας με προορισμό την Κοτονού στο Μπενίν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε χτες και ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Εκδήλωση ΣΦΕΑ

37 χρόνια από την κατάρρευση της Χούντας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-'74, το Σάββατο 23 Ιούλη, στην επέτειο της κατάρρευσης της Χούντας, ώρα 8 το βράδυ στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85 πίσω από το μνημείο Ελ. Βενιζέλου), διοργανώνει εκδήλωση μνήμης.

Μετά την προσέλευση του κόσμου, στις 8 το βράδυ, περί τις 8.20 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΦΕΑ 1967 -'74, Νίκου Τριανταφύλλου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φέτος, είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Αγνή - Δημοσθένους Δώρος και Καπαρού Αργυρώ - Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετέχουν οι Μουσικοί: Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης και οι Ηθοποιοί: Γεράνης Στέλιος - Λούτη Oρνέλα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ