ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αποπροσανατολίζουν τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους

Ανακοίνωση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ

Ως προσπάθεια να βγουν «λάδι» οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, χαρακτηρίζει η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως τη διημερίδα που έγινε στην Ελασσόνα από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τον τοπικό Σύλλογο Κτηνοτρόφων.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ τονίζει ότι αυτές οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν την πρώτη ευθύνη για την απουσία κινητοποιήσεων και αγωνιστικής απάντησης των κτηνοτρόφων στην πολιτική που μειώνει το εισόδημά τους και τους διώχνει από το επάγγελμα. «Είναι αυτοί - συνεχίζει - που έχουν βάλει πλάτη να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της ΚΑΠ, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως η νέα ΚΑΠ θα είναι η ταφόπλακα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας και τα αιτήματά τους δεν έρχονται σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική, αλλά ευνοούν τη συγκέντρωση των ζώων και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο».

Σχετικά με την κατάσταση των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων σημειώνει ότι βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής πολιτικής, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας, καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του 1990, με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά δισ. ευρώ. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τα συνεχή χαράτσια ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την αύξηση του ΦΠΑ, τη μεγάλη αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο κρατικοσυνεταιριστικών εταιρειών (π.χ. "ΔΩΔΩΝΗ" - "ΕΛΒΙΖ") που προγραμματίζει».

Και καταλήγει: «Ολα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ν' αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα, με άλλη οργάνωση της παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που του επιφυλάσσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτα.

Η ΠΑΣΥ διεκδικεί τη στελέχωση, τον εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας, την οριοθέτηση των βοσκοτόπων, την αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων, τη δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για τον αποχαρακτηρισμό δασών για αλλαγή χρήσης γης. Επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασης τους, δωρεάν ηλεκτροδότηση.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές, μέτρα προστασίας από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας».

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προτάσεις αποκλεισμού των «κακοπληρωτών»

Προστατεύουν τις εταιρείες ηλεκτρικού και καταδικάζουν στο «σκοτάδι» τα φτωχά νοικοκυριά

Μέτρα για την ...προστασία των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τους «κακοπληρωτές» προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι προτάσεις της θα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 του Σεπτέμβρη. Η λογική των προτάσεων κινείται στην κατεύθυνση στέρησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος, πολύ περισσότερο που οι σχεδιασμοί προβλέπουν εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΡΑΕ παραπέμπει στις ισχνές ρυθμίσεις, δήθεν προστασίας των «αδυνάτων», του νέου νόμου για τις ενεργειακές αγορές και δημιουργεί ένα ισχυρό «τείχος προστασίας» για τους ιδιώτες προμηθευτές, που σημαίνει σίγουρη καταδίκη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με την επίσημη ανεργία να προσεγγίζει το 16% και τα σχέδια μείωσης μισθών, αύξησης φόρων, περικοπής κοινωνικών παροχών σε πλήρη εξέλιξη!

Μεταξύ άλλων, η ΡΑΕ προτείνει υποχρέωση προσκόμισης τελευταίου λογαριασμού από τους καταναλωτές που θέλουν αλλαγή προμηθευτή, ώστε να φαίνεται εάν χρωστάνε, εναλλακτικά πληρωμή με πάγια εντολή από τράπεζα, διερεύνηση της εγκατάστασης προπληρωμένων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση των εγγυήσεων έως και 3 λογαριασμούς για όσους έχουν έστω και ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών, επισήμανση χρέους από εταιρεία σε εταιρεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Είσπραξη 11,65 εκατ. ευρώ από ακίνητα

Το ποσό των 11,65 εκατ. ευρώ εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών, από διασταυρώσεις στοιχείων, 8.666 φορολογουμένων με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), τουλάχιστον για ένα έτος την περίοδο 1997 - 2007. Στους φορολογούμενους αυτούς απεστάλησαν τον προηγούμενο Μάη ατομικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ενημερώνονταν για την παράλειψή τους αυτή και καλούνταν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έως τις 17/7 είχαν ανταποκριθεί 2.718 φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν 13.868 δηλώσεις.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αγρια τοκογλυφία από τους δανειστές

Με τοκογλυφικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών για πληρωμή τόκων, οι οποίοι το 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Με επιτόκιο 4,58% δανείστηκε χθες το υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Ιούνη, όπου και άντλησε και πάλι το ίδιο ποσό, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,62%. Είναι προφανές ότι με τέτοια επίπεδα επιτοκίων, ό,τι κόβει η κυβέρνηση από μισθούς και συντάξεις, τα πληρώνει σε τοκοχρεολύσια. Απόδειξη, ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν γίνεται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά να πληρωθούν οι πιστωτές του ελληνικού κράτους.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στη μαύρη λίστα ΟΠΑΠ - Κρατικά Λαχεία

Μετά την έναρξη των διαδικασιών για 7 ιδιωτικοποιήσεις την προηγούμενη Δευτέρα, χτες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσληψη νομικών συμβούλων, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων.

Σειρά έχουν ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και ο κατάλογος της μαύρης λίστας τελειωμό δεν έχει.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το τέλος του 2011, θα πρέπει να εισπραχθούν από ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ, από την πώληση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ. Αναζητούνται δηλαδή άλλα 4,6 δισ. ευρώ και στα πλαίσια της γενικής εκποίησης του δημόσιου πλούτου σε τιμή ευκαιρίας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές κατά βάση εταιρείες.

ΕΣΕΕ
Ζητά αναστολή των νέων ποινών για χρέη

Την αναστολή της διάταξης που προβλέπει Αυτόφωρο και φυλάκιση από την 1 Αυγούστου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητά η ΕΣΕΕ με επιστολές της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σημειώνοντας ότι είναι «λάθος μήνυμα, σε λάθος χρόνο τα μέτρα του Αυτοφώρου, της φυλάκισης και των κατασχέσεων για τους μικροοφειλέτες της αγοράς».

Η ΕΣΕΕ ζητά, επίσης, η κυβέρνηση «να δείξει εμπιστοσύνη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να τη βοηθήσει να ανακάμψει για να πληρώσει τις οφειλές της και να ανακαλέσει τώρα όλα τα εισπρακτικά μέτρα "διαπόμπευσης", τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και με την ολοκλήρωση του νέου φορολογικού κώδικα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ