ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιαστικά διλήμματα και χειραγώγηση με αφορμή το χρέος
  • Η μόνη «κόκκινη γραμμή» στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι η διασφάλιση πάση θυσία της «ρευστότητας» για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μονοπώλια
  • Κλιμακώνει ταυτόχρονα την αντιλαϊκή επίθεση για να πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, επιχειρεί να σπείρει αυταπάτες στους εργάτες για τα αποτελέσματα της Συνόδου
Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, επιχειρεί να σπείρει αυταπάτες στους εργάτες για τα αποτελέσματα της Συνόδου
Επιχείρηση χειραγώγησης και ιδεολογικής τρομοκρατίας στήνει η κυβέρνηση με αφορμή την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή τις δυσκολίες διαχείρισης του χρέους για να επιταχύνει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου».

Η μοναδική «κόκκινη γραμμή» με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής είναι η διασφάλιση πάση θυσία της «ρευστότητας» για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μονοπώλια. Για το σκοπό αυτό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί την «επιλεκτική χρεοκοπία» και τη συμμετοχή των ιδιωτών (τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κ.ά.) στο «πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας», αλλά και τις «εμπράγματες εγγυήσεις», δηλαδή το ξεπούλημα των πάντων.

Την ίδια στιγμή, όμως, αξιοποιεί το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους για να θέσει νέα εκβιαστικά διλήμματα και να παραπλανήσει το λαό, ενώ επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, που έχει στόχο τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, όμως, επιχειρεί να αποκρύψει ότι όποια έκβαση και αν έχει η διαπάλη μεταξύ διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κρατών για τη μοιρασιά των απωλειών από την κρίση, το «λογαριασμό» θα τον πληρώσει ο λαός με κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Την έκταση αυτής της επίθεσης «υπενθύμισε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας «τα κύρια και καθοριστικά μέτωπα» για το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής. «Θα πρέπει να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε (στον «Real Fm») ο Η. Μόσιαλος και συμπλήρωσε: «Ταχύτατοι ρυθμοί, άνοιγμα των μεταρρυθμιστικών μετώπων και εδώ είναι και η μεταρρύθμιση των ΑΕΙ, δεν είναι μόνο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι η μεταρρύθμιση στην υγεία, είναι οι αλλαγές της πολεοδομίας και το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και των εισπρακτικών μηχανισμών».

Η γραμμή πλεύσης και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής εξετάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει νέος κύκλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με στόχο τη διασφάλιση συναίνεσης και σύμπραξης των (αστικών) κομμάτων, κυρίως της ΝΔ, στη διαχείριση της κρίσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με πολιτικούς αρχηγούς

Τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομική καπιταλιστική κρίση και το χρέος εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τον άκουσε και τον ευχαρίστησε δίχως να εκφράσει τις γνωστές θέσεις του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης και ζήτησε λύση στην οποία θα εμπλέκονται μόνο κράτη. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή του πως αν η λύση δεν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα ή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για λύση, τότε είναι καλύτερα να επιστρέψει «άπραγος» στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας του εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για διαχειριστικά παζάρια για το χρέος (αναδιαπραγμάτευση, διαγραφή ενός μέρους, ευρωομόλογο, κλπ.), επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ...δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «τα έδωσε όλα και δεν έχει πάρει τίποτα».

Για τη βιωσιμότητα και ευημερία των κεφαλαιοκρατών

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανέφερε ότι «κύριο ζητούμενο είναι να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο είτε μέσω της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του είτε με άλλες μεθόδους που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων», που όμως δε θέλησε να κατονομάσει. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ταυτόχρονα ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας ούτε ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από αυτό το σημείο», δίχως όμως να διαψεύδει ότι η κυβέρνηση την έχει κάνει αποδεκτή.

«Εμείς ζητούμε βιωσιμότητα χρέους για να αναπνεύσουμε, να ελαφρυνθεί η ελληνική οικονομία», δήλωσε από την πλευρά του (μιλώντας στον «Σκάι») ο Ευ. Βενιζέλος, θέτοντας ταυτόχρονα δύο απαράβατους, όπως τους χαρακτήρισε, όρους: «Πρώτον, να καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας χωρίς προβλήματα, άρα πρέπει όλα αυτά να τελειώσουν προ της 15ης Σεπτεμβρίου που πρέπει να πάρουμε μια επόμενη μεγάλη δόση και δεύτερον, θέλουμε να είναι διασφαλισμένη η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Η τελευταία πάντως, όπως διαβεβαίωσε, είναι διασφαλισμένη και έχει ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ και θα παρασχεθεί από το λεγόμενο μηχανισμό στήριξης, δηλαδή από τα κράτη - μέλη και τον προσωρινό χρηματοπιστωτικό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε ότι οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν «μια σημαντική συμμετοχή σε οποιαδήποτε εθελοντική προσπάθεια» στη διαχείριση του χρέους, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Ελληνικό Δημόσιο «έχει παράσχει στις τράπεζες εγγυήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ», ενώ αυτές με τις εγγυήσεις έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 120 δισ. ευρώ. «Αρα οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι ευγνώμονες προς το ελληνικό κράτος και προς τους Ελληνες πολίτες για αυτή τη στήριξη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν κρατικά ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ.

Μιλώντας χτες το απόγευμα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «το χειρότερο σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», γιατί όπως είπε «και η χειρότερη λύση, είναι λύση». Επίσης χαρακτήρισε «παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας» την πολιτική επιλογή του Α. Σαμαρά να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Λαμβάνουμε υπόψη τις αμερικανικές θέσεις για τα ενεργειακά θέματα... »

Με τον υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Κ. Σμαρτ, συναντήθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, οι επαφές Βενιζέλου με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να θεωρούνται συνέχεια της συνάντησης που είχε με την Χ. Κλίντον, όπου και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την Ασία στην Ευρώπη, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον και μάλιστα κάποιο συγκεκριμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε: «Στον τομέα της ενέργειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορισμένες στρατηγικού χαρακτήρα αντιλήψεις. Εχουν αντιλήψεις σε σχέση με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, έχουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση για τους αγωγούς, η προσέγγιση αυτή είναι οικονομικο-πολιτική, είναι γεωστρατηγική για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα».

Ο ίδιος ομολόγησε, επίσης, τη βαρύτητα με την οποία η σημερινή κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις αμερικανικές θέσεις, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας, αναφέροντας ότι «έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τα θέματα αυτά, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη, είναι μια παράμετρος πάρα πολύ σημαντική».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη Σύνοδο Κορυφής και τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Ο λαός πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι τον οδηγούν σε συνθήκες κόλασης, γι' αυτό είναι μονόδρομος να σπάσει τις αλυσίδες των εκβιασμών, των επιθέσεων, της μοιρολατρίας και με την οργάνωσή του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αγωνιστεί για αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει και το χρέος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ