ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Επιτυχημένη η απεργιακή μάχη

Από τις 3 το πρωί στην πύλη της «Coca Cola» για την περιφρούρηση της απεργίας
Από τις 3 το πρωί στην πύλη της «Coca Cola» για την περιφρούρηση της απεργίας
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έδωσαν χτες με επιτυχία τη μάχη της 24ωρης απεργίας τους με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Παραταγμένοι οι απεργοί στις πύλες των εργοστασίων όλη την ημέρα, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να δράσει απεργοσπαστικά. Μεγάλα εργοστάσια νέκρωσαν, τα φορτηγά δεν πέρασαν το κατώφλι των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με μπροστάρη και οργανωτή την Ομοσπονδία που κλάδου, έκαναν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Γεγονός που αποδεικνύεται από τη μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις καθολική συμμετοχή στην απεργία.

Συσπειρωμένοι στην ταξική τους Ομοσπονδία και τα ταξικά τους σωματεία, οι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση την επιτυχία της χτεσινής αναμέτρησης με την εργοδοσία.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι έγινε σε χώρους δουλειάς.

Νικηφόρα αναμέτρηση στις πύλες των εργοστασίων

Από προχτές στις 9 το βράδυ και για 24 ώρες οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε όλη τη χώρα. Νέκρωσαν εργοστάσια στην Αθήνα, στο Σχηματάρι και αλλού. Οι εργαζόμενοι παρατάχθηκαν μαζικά έξω από τις πύλες των εργοστασίων.

Στην ΕΒΓΑ η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Κανένα φορτηγό δεν βγήκε στη διακίνηση. Από τα χαράματα, δεκάδες απεργοί από το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ ήταν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στην πύλη για την περιφρούρηση της απεργίας.

Ανάλογη εικόνα στη ΝΟΥΝΟΥ. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ εργάτες από το εργοστάσιο βρίσκονταν από νωρίς στην περιφρούρηση. Κλειστό παρέμεινε το εργοστάσιο της «FOLIE» αφού κανένας εργαζόμενος δεν μπήκε για δουλειά. «Νέκρωσε» η παραγωγή στα εργοστάσια της «ΠΕΠΣΙ» στο Κορωπί και στο Σχηματάρι.

Στη ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο, κόντρα στους τρομοκρατικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα η παρουσία τριών περιπολικών της Αστυνομίας, η μάχη δόθηκε με καθολική επιτυχία. Οι απεργοί οδηγοί της ΜΕΒΓΑΛ δεν πτοήθηκαν ούτε από τα στελέχη της εργοδοσίας που βρίσκονταν έξω και προσπαθούσαν να τους πιέσουν να μπουν για δουλειά. Ιδια εικόνα και στην «ΝΕΣΤΛΕ», κανένας εργάτης στη δουλειά.

Στο 100% ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στο εργοστάσιο της «ΤASTY», ενώ εργαζόμενοι, από το χάραμα, έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης.

Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στα εργοστάσια της «ΔΕΛΤΑ» σε Αγιο Στέφανο και Ταύρο.

Στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» στη Κηφισιά οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της απεργίας από τις 3 χτες τα ξημερώματα, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Το εργοστάσιο παραγωγής της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» στο Σχηματάρι νέκρωσε. Μόνο το προσωπικό ασφαλείας μπήκε για δουλειά. Μάλιστα, η επιτυχία της απεργίας στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου είχε πάρει απόφαση να μη συμμετάσχει στην απεργία.

Από νωρίς τα ξημερώματα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της ΜΕΒΓΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι ήταν έξω από το εργοστάσιο «ΟΛΥΜΠΟΣ», στη Λάρισα και στο εργοστάσιο της «ΕΨΑ», στην Αγριά Βόλου. Η εργοδοσία της «ΕΨΑ», φοβούμενη την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, απάντησε με εκβιασμούς και τρομοκρατία, καλώντας την αστυνομία, ενώ προκλητικά φωτογράφιζε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την απεργία

«Συνεχίζουμε δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων μέσα και έξω από τα πλοία, με συζητήσεις, συσκέψεις, να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου η αναγκαιότητα να ενισχύσουμε την ταξική πάλη, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, να απομονώσουμε τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

«Προετοιμάζουμε - επισημαίνουν - με όλους τους ναυτεργάτες την ομόφωνη απόφαση της ΠΝΟ, για απεργιακή κινητοποίηση στο 3ο δεκαήμερο του Ιούλη. Ενισχύουμε το ταξικό μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός στην πολιτική ζωή και στο συνδικαλιστικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Την καταστροφική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, σημειώνουν, την έχουν βιώσει ιδιαίτερα χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα από την δεκαετία του '80, με το διωγμό τους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εφαρμόζοντας τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Συνεχίζουν με την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, με τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, αύξηση της ανεργίας, διόγκωση των ελλειμμάτων του ΝΑΤ.

Στην ίδια κατεύθυνση επιδιώκουν με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/92 και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δημιούργησαν τα ελλείμματα του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Επιβάλλουν πρόσθετα αντεργατικά μέτρα με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο σε βάρος της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Αναφερόμενοι στην Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας σημειώνουν: «με θράσος και πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών, η ΕΕΝ εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 19 Ιούλη, που αναγράφει ότι "η γενεσιουργός αιτία" των ελλειμμάτων του ΝΑΤ αποτελούν διαχρονικά οι διοικήσεις του και "καταδικάζει εκ προοιμίου τις απεργιακές κινητοποιήσεις"». Και σημειώνουν: «Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕΝ αυτοδιαψεύδονται από έγγραφό τους στις 9/9/2009, που έστειλαν στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς και μεταξύ άλλων αναγράφουν: Η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας και οι αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί των ναυτικών, προτείνουμε να υπαχθούν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

  • Σήμερα στις 4 μ.μ. θα γίνει συνάντηση μεταξύ της ΠΝΟ και του Αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας , Χ. Παμπούκη.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους

Στα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Τοπική Διοίκηση, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής με αφορμή τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στο Δήμο Μεταμόρφωσης, που μέχρι χτες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Το Συνδικάτο, μιλώντας για τις συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων, επισημαίνει πως «η μείωση του προσωπικού είναι συνεχής με τις πολιτικές που απαγορεύουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (...) επιβάλλεται το μοντέλο της απασχολησιμότητας (...) Η εντατικοποίηση και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων είναι γεγονός». Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, σημειώνει, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προσωπικού μετά τις μαζικές απολύσεις τα δύο τελευταία χρόνια, «με ευθύνη της προηγούμενης και τωρινής Δημοτικής Αρχής».

Καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα, τονίζει πως «η διεκδίκηση αιτημάτων που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη να είναι ο αντίλογος στη λυσσαλέα επίθεση που έχει ανοίξει απέναντί μας η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Κατήγγειλαν την πολιτική διάλυσης των Οργανισμών

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων σε δημόσιους Οργανισμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργησή τους ή τη δραστική συρρίκνωσή τους. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει σε αυτήν τη διαδικασία 75 δημόσιους Οργανισμούς, έντεκα από αυτούς το αμέσως επόμενο διάστημα. Μερικοί από τους 11 Οργανισμούς απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου τους 6.500 από τους 7.000. Με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και οι εργαζόμενοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν άμεσα ή λίγο αργότερα τον κίνδυνο της απόλυσης. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες δημοσιεύματα αναφέρονται στο άμεσο κλείσιμο ακόμα 27 Οργανισμών.

Τα Σωματεία που έδωσαν τη χτεσινή συνέντευξη είναι στους Οργανισμούς ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΡΤ. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων μίλησαν για το έργο που προσφέρουν (γεωλογικές μελέτες και έρευνα, μελέτες και επίβλεψη κατασκευής σχολικών κτιρίων και άλλα) αυτοί οι Οργανισμοί σημειώνοντας ότι το κλείσιμό τους θα μετακυλήσει το κόστος των υπηρεσιών στο λαό. Επίσης, σε κοινό τους ψήφισμα σημειώνουν ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι η παράδοση των αντικειμένων τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συγκρότηση Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL»

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης των αγώνων. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4-6), στις 6 μ.μ.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, οι κλαδικές Γραμματείες της Αττικής, οι διοικήσεις κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των συνταξιουχικών σωματείων της Αττικής, οι εκλεγμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ