ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
Απαντοχή κι ελπίδα η πάλη με το ΚΚΕ

Ο καυγάς τους είναι ποιος θα φάει ποιον. Ας φαγωθούν.

Η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσει τη ζημιά, αλλά πρέπει να κάνει κι ό,τι περνά απ' το χέρι της για να 'ναι ο νεκροθάφτης αυτού του συστήματος.

Το θράσος των παρασίτων δεν έχει όριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας παράγεται από τον ορυκτό και τον υδάτινο πλούτο της χώρας με την αποφασιστική συμβολή της εργατικής δύναμης που κινεί τις μηχανές. Οι καπιταλιστές στους οποίους χαρίστηκε το προνόμιο να εμπορεύονται το με κοινωνικούς όρους παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα απειλούν τώρα να αποκλείσουν από την παροχή ρεύματος όσους στην κορύφωση της κρίσης καταδικάστηκαν να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Κοντά στα παράσιτα και τα αρπαχτικά. Εταιρείες που ψάχνουν ευκαιρίες σε χώρες που είναι σε κρίση. Αυτές είναι οι περίφημες αμερικάνικες επενδύσεις που προβάλλει η «Καθημερινή». Και ζητάνε, λέει και αντάλλαγμα για να μας κάνουν τη χάρη.

Τηλεγραφική η απάντηση: Λαϊκή Εξουσία για Λαϊκή Οικονομία!

Είναι η απάντηση και σ' όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη των λαών καθώς οξύνεται ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός.

***

«Κλειδί η στάση που θα κρατήσει ο Τρισέ» έγραφε το τρέιλερ στο Mega. Ο Τρισέ ήδη έχει μιλήσει χτυπώντας την καμπάνα: χαρακτήρισε καλή λύση την χρεοκοπία ενός κράτους. Να εννοεί την Γαλλία; Απίθανο.

Οι «κόκκινες γραμμές» που προβάλλει ο Παπανδρέου δεν αφορούν στα εργατικά συμφέροντα.

Οι τράπεζες για τις οποίες νοιάζεται μην πάθουν κακό κερδίζουν τρελά κι αυξάνουν διαρκώς τα επιτόκιά τους σε βάρος όποιου έχει την κατοτυχία να πέσει στα νύχια τους.

Το παραμύθι που υπερπροβάλλουν λέγεται «βιώσιμο χρέος». Λένε πως αν πληρώνεις λιγότερα είναι καλύτερα. Λάθος, θα πληρώσεις περισσότερα για περισσότερα χρόνια (το παράδειγμα όσων καλούνται από τις τράπεζες να ρυθμίσουν τα χρέη τους με επιμήκυνση, το βεβαιώνει).

***

«Ολοι οι παίκτες» είπε ο Μπαρόζο οφείλουν να ανταποκριθούν. «Ολοι οι παίκτες». Η γλώσσα αποκαλύπτει: Το κεφάλαιο που αυγαταίνει από την εκμετάλλευση εργατών, παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι μόνο οι Ελληνες εργαζόμενοι. Είναι και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, και οι Γάλλοι. Είναι ακόμα αυτοί οι ίδιοι οι Γερμανοί. Σ' αυτό το παιχνίδι αλίμονο στους λαούς που παραμένουν θεατές.

***

Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στις διάφορες διαφωνίες μεταξύ των καπιταλιστών για τα ζητήματα ρύθμισης του χρέους: να τηρηθούν απαρέγκλιτα όσα μέτρα έχουν μέχρι τώρα αποφασιστεί. Δηλαδή η εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων έτσι που να είναι ανταγωνιστικοί οι καπιταλιστές.

Οποιος ελπίζει πως αυτή ή η άλλη ρύθμιση του χρέους θα σημαίνει κάτι καλό για την εργατική τάξη είναι από χέρι χαμένος.

***

Η ελπίδα υπάρχει μόνο στην ίδια τη λαϊκή πάλη, με το ΚΚΕ μπροστά, για τη λαϊκή εξουσία, την μόνη που μπορεί να καταργήσει το χρέος, για να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής, για να γίνουν παρελθόν οι καπιταλιστικές κρίσεις και το αίμα που κοστίζουν στην εργατική τάξη.

Καμιά αυταπάτη. Τα θύματα των καπιταλιστών πολλαπλασιάζονται ραγδαία.

Εχουν ξεπεράσει ήδη τους 150.000 αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.

Πάνω από το 40% η ανεργία στους νέους.

Στον Καιάδα οδηγούνται τα γερόντια που δούλεψαν μια ζωή, πλήρωσαν ακριβά το κάθε ένσημό τους και τώρα με συντάξεις κάτω από τα όρια της πείνας δεν έχουν καν ελπίδα επιβίωσης καθώς ούτε τα παιδιά τους δεν μπορούνε πια να τους ζήσουν.

Στα 530 ευρώ έχει κατέβει ήδη ο μισθός του νεοεισερχόμενου στο σύστημα, στα 900 ευρώ, διακηρύσσουν πως θα πέσει ο μισθός του «προνομιούχου».

Ολα αυτά ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον όσο είναι κυρίαρχη η εξουσία των καπιταλιστών.

Δεν είναι μονόδρομος. Ο λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Μπορεί επιβάλλοντας τη λαϊκή εξουσία να εξασφαλίσει δουλειά για όλους, υψηλό επίπεδο ζωής τέτοιο που ν' αντιστοιχεί στον άνθρωπο.

Κανένα κλάμα για την ευρωζώνη. Ενταση της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

«ΤΡΟΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «Γιώργος Παπανδρέου: "Αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω" (...) Με τέσσερις κόκκινες γραμμές μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για: 1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. 2. Τη βιωσιμότητα του χρέους. 3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων. 4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η ΚΑΜΠΑΝΑ: «"Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ: «Υποτίθεται ότι το ζητούμενο από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής είναι να αποτρέψει ένα γενικευμένο ντόμινο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή, καθώς το ντόμινο είναι εδώ και σε πλήρη εξέλιξη (...) Δυστυχώς, για την Ευρωζώνη ακόμη και η καλύτερη δυνατή έκβαση της αυριανής Συνόδου Κορυφής (...) δεν απαντά στη σκληρή διαπίστωση ότι με τους σημερινούς μηχανισμούς - και το γεγονός ότι η βούληση περαιτέρω εμπλοκής της Γερμανίας έχει αγγίξει οριακό σημείο - δεν υπάρχει κάλυψη χωρών του μεγέθους της Ιταλίας, της Ισπανίας και πολύ περισσότερο της Γαλλίας (...) Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη περιχαράκωση της Γερμανίας από κινήσεις συνολικής και υπεράνω αμφισβήτησης θωράκισης της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση δεν καταγράφεται απλά και μόνο ως εκλογικός λαϊκισμός της Μέρκελ, αλλά ως μία άκρως αποσταθεροποιητική διαπίστωση: Το Βερολίνο φαίνεται να κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει αν το κόστος της διάσωσης της Ευρωζώνης είναι μικρότερο από μία μικρή ΟΝΕ των πλεονασματικών χωρών (...) Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην International Herald Tribune με τίτλο "Η Γερμανία οικοδομεί μέλλον πέραν της Ε.Ε." μας παραπέμπει ξανά στην αμέσως μετά Μπίσμαρκ περίοδο, στα τέλη του 19ου αιώνα: Οταν το Βερολίνο, στο όνομα ενός μέλλοντος πέραν της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, γκρέμισε το σύστημα ισορροπιών και σταθερότητας που με τόσο κόπο είχε οικοδομήσει στη Γηραιά Ηπειρο ο σιδηρούς καγκελάριος» (η ανάλυση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήρια σήμερα για την Υγεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πλασματικά χρόνια για πιο γρήγορη και μεγαλύτερη σύνταξη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρά πέντε της Συνόδου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Παιχνίδια κορυφής

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παίζεται η τύχη της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

Ο ΛΟΓΟΣ: Μαστίγιο και καρότο από τη Μέρκελ

ΤΑ ΝΕΑ: Το μαρτύριο της σταγόνας από τη Μέρκελ

Η ΑΥΓΗ: «Ο,τι προαιρείσθε»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρόταση νόμου στις ΗΠΑ κατά της Ελλάδας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρχιτέκτονας του χάους ο Ραγκούσης!

ΕΘΝΟΣ: Τα κριτήρια πρόσληψης 15.000 εκπαιδευτικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για καταθέσεις και μετοχές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το θράσος των παράσιτων

«Τη δημιουργία βάσης δεδομένων ανάλογης του "Τειρεσία" ζητούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται ελέω κρίσης (...) Μεταξύ άλλων οι προμηθευτές ζητούν αύξηση της εγγύησης σε πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την επέκταση του δικαιώματος απόρριψης αίτησης για προσφορά προμήθειας λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο στην περίπτωση οφειλών στον ίδιο προμηθευτή, αλλά και για οφειλές προς άλλον προμηθευτή» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Τα αρπαχτικά καραδοκούν

«Είναι η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που συμπίπτουν τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς να στηρίξει την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να εξαπλωθεί η κρίση του κρατικού χρέους (...) Θα ρωτήσετε βεβαίως τι μπορούν να σημάνουν όλα αυτά από πρακτική άποψη για τα ελληνικά συμφέροντα (...) θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε της συγκυρίας και να προσελκύσουμε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τουρισμό. Ολες όμως οι αμερικανικές εταιρείες περιμένουν να δουν αν η κρίση θα αλλάξει τη νοοτροπία του ελληνικού συστήματος, το οποίο έχει καταστεί διάσημο για την εχθρότητά του έναντι κάθε φιλόδοξου επενδυτή. Ενδιαφέρον διαπιστώνεται επίσης από τις αμερικανικές εταιρείες που ειδικεύονται σε χώρες και επιχειρήσεις με προβλήματα, οι οποίες ψάχνουν ευκαιρίες την ώρα της κρίσης. Και εκεί όμως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και η άρνηση των τραπεζών να αποδεχθούν την πραγματικότητα προκαλούν καθυστερήσεις (...) Σε κάθε περίπτωση, για να μας βοηθήσει κάποιος πρέπει να το θέλουμε εμείς και να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε κάτι σαν αντάλλαγμα» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ