ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία κόντρα στις προκλήσεις της Τουρκίας

Φόρο τιμής στους πεσόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής και τους ήρωες της αντίστασης απότισε την Τρίτη το βράδυ και χτες, κατά τις εκδηλώσεις των μαύρων επετείων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως σημείωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος, «η ιστορική μνήμη μάς καθοδηγεί στον αγώνα που διεξάγουμε για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Λαοί που δεν παραδειγματίζονται σωστά από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν καινούριες καταστροφές. Ιδιαίτερα λαοί, όπως ο δικός μας, οι οποίοι διεξάγουν αγώνα επιβίωσης», τονίζοντας ότι «παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «απορρίπτουμε το διχασμό της κυπριακής κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα της ψυχραιμίας, της σύνεσης, της συναίνεσης, της ενότητας και της ευθύνης».

Αναφερόμενος στην τραγική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, επανέλαβε ότι «οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εκεί όπου αναλογούν και θα αποδοθούν. Σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία θα διαλευκανθούν πλήρως. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα. Οι ανεξάρτητες έρευνες γύρω από το τραγικό συμβάν θα φτάσουν μέχρι τέλους και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Στόχος, να λάμψει η αλήθεια».

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών επίκειται ανασχηματισμός τις επόμενες μέρες.

Σχετικά με την εισβολή, τόνισε ότι «η τελική δικαίωση των χιλιάδων ηρώων μας, που μαρτύρησαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα έρθει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας». Οπως είπε, αναφερόμενος στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ο Κύπριος Πρόεδρος, «το ίδιο το δίδυμο έγκλημα σχεδιάστηκε στα μαγειρεία του ΝΑΤΟ. Οι ξένες επεμβάσεις καλλιέργησαν τη διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στη συνέχεια με το "διαίρει και βασίλευε" επωφελήθηκαν από αυτή. Ο εθνικισμός - σοβινισμός απετέλεσε την αιχμή του δόρατος αυτών των μεθοδεύσεων ώστε να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση» και υπογράμμισε ότι «τα ανέξοδα αλλά κούφια "υπερπατριωτικά λόγια" οδήγησαν στην καταστροφή», σημειώνοντας ότι «δεν υπερίσχυσε η λογική, αλλά ο φανατισμός».

Στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της εισβολής, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα η Τουρκία να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να αφήσει κατά μέρος τον κυνισμό και τις απειλές και να εργαστεί δημιουργικά για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών».

Αντιδράσεις στην επίσκεψη - πρόκληση του Ερντογάν

Την Τρίτη στα κατεχόμενα τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα διοργάνωσαν εκδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν, με την αστυνομία να πραγματοποιεί βίαιη επέμβαση, γιατί οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να κατεβάσουν πανό που θεωρήθηκαν υβριστικά. Οι διαδηλωτές με σύνθημα «Να πεθάνει ο φασισμός» ανάρτησαν πανό που έγραφε «Αρνούμαστε την πολιορκία του ιμπεριαλιστή. Δεν θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα λεφτά, ούτε το πακέτο του», το οποίο η «αστυνομία» προσπάθησε να κατεβάσει.

Εξι άτομα συνελήφθησαν ενώ υπήρξαν και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της «συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, Αχμέτ Καπτάν και ο γγ της ΚΤΟΕΟΣ (οργάνωση καθηγητών) Μεχμέτ Τασκέρ.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Αφρίκα» αναφέρουν ότι εκτός της «αστυνομίας» του ψευδοκράτους, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και ομάδες «Γκρίζων Λύκων», ενώ προσπάθησαν να κατεβάσουν πανό που έγραφε: «Τα σκυλιά του Ερντογάν δεν μας τρομάζουν», «Αϊσέ γύρνα στο σπίτι σου», «Στο διάβολο φασίστα».

Την αμέριστη αλληλεγγύη της στους Τουρκοκύπριους διαδηλωτές εξέφρασε η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.

Προκλητικός στις χτεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα ήταν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, που κατηγόρησε για αδιαλλαξία την ελληνοκυπριακή πλευρά και εμπάργκο προς τα κατεχόμενα. Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ντ. Ερογλου υποστήριξε ότι «ήμασταν ένα το 1571. Και το 1974 και το 2011. Και θα είμαστε μαζί και αύριο».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευών και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Μηχανικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη 21/7, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση, με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Συμπεράσματα από τις τοπικές κινητοποιήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή 22/7, στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα «Μαρία Λιουδάκη» στην Ιεράπετρα, με ομιλητή τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο.

-- Οι ΚΟΒ και ΟΒ Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι, με λαϊκούς και ικαριώτικους ρυθμούς απ' το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», αύριο Παρασκευή 22/7, στις 9 μ.μ., στα Γήπεδα Γρηγορίου, Αγία Τριάδα Πετρούπολης.

Αντιπολεμική συναυλία στο Ιλιον

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» (ανοιχτό θέατρο - σιντριβάνι), διοργανώνει εκδήλωση που περιλαμβάνει αντιπολεμική συναυλία με θέμα «66 χρόνια Χιροσίμα - Ναγκασάκι. Πυρηνική ενέργεια χτες και σήμερα».

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη 2011 για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Θα κληρωθούν: 1) Ενα ταξίδι 9 ημερών στην Κούβα (για 2 άτομα) 2) Ενα ταξίδι 4 ημερών στο Βερολίνο (για 2 άτομα). Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011.

Οι λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην Αθήνα, διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ματαιοπονούν ότι θα εκφοβίσουν το λαό

Την «άνανδρη βομβιστική επίθεση» που έγινε στα γραφεία τους στην οδό Θησέως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι άγνωστοι τα ξημερώματα της Δευτέρας έριξαν βόμβα μολότοφ στο μπαλκόνι της ΚΟ, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές.

Στην ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Καλλιθέας καταγγέλλουν ότι «η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα κεντρικό σχέδιο μηχανισμών προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν το λαό, θέλουν να ανακόψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, τη λαϊκή οργή απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, η οποία μεγαλώνει εξαιτίας ακριβώς της χρεοκοπίας που έχουν επιβάλει στη λαϊκή οικογένεια». Τονίζουν ότι «στο παζλ της ολομέτωπης επίθεσης κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ και των υπολοίπων κομμάτων της πλουτοκρατίας κατά του λαού απαραίτητο στοιχείο αποτελεί ο αντικομμουνισμός, οι προβοκάτσιες, οι μηχανισμοί και οι επιθέσεις στους κομμουνιστές». Και διαβεβαιώνουν ότι «θα συνεχίσουν να συζητούν τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος πλατιά με το λαό, να είναι στην πρώτη γραμμή οργάνωσης της λαϊκής πάλης» για «να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, η πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ