ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΟΥΣΑ
Η διέξοδος βρίσκεται στην αντιπαράθεση με την εξουσία των μονοπωλίων

Σε εκδήλωση - συζήτηση στη Νάουσα μίλησε χτες βράδυ ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Motion Team

Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την κρίση και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μίλησε χτες βράδυ, στο Κιόσκι της Νάουσας, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Η επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός της Ελλάδας είναι ίδια με την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλη την Ευρώπη, δεν οφείλεται στην υπαρκτή διόγκωση του δημόσιου χρέους. Σ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται πολιτική "Μνημονίου Διαρκείας" που οδηγεί το λαό σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν για το δημόσιο χρέος. Κρύβουν, η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και οι μηχανισμοί τους, ότι για το χρέος ευθύνονται:

Η δημοσιονομική διαχείριση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με τις νόμιμες φοροελαφρύνσεις, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τον πακτωλό κρατικών ενισχύσεων των επιχειρηματιών.

Οι συνέπειες από την ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση σημαντικών κλάδων της μεταποίησης όπως ναυπηγική βιομηχανία/ μεταφορικά μέσα, μέταλλο, κατασκευές και φυσικά η κλωστοϋφαντουργία - ένδυση που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής».

Καμιά παραλλαγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης

«Αποδείχτηκε επίσης ότι καμιά παραλλαγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, ούτε να διαμορφώσει φιλολαϊκή διέξοδο απ' αυτήν. Οι απατηλές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται καθημερινά από την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει.

Μας μιλάνε για επιλεκτική χρεοκοπία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουμε μπει σε τροχιά χρεοκοπίας. Αυτό που συζητάνε και διαπραγματεύονται στην ΕΕ αφορά την κατανομή των απωλειών, την κατανομή της αναγκαίας απαξίωσης κεφαλαίου, ΟΛΟΙ συμφωνούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την έκβαση της συγκεκριμένης διαπάλης. Οποια κατάληξη και αν έχει θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η επίθεση της άρχουσας τάξης για διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουμε καμία φιλολαϊκή διέξοδο από διεργασίες που αφορούν τη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού μείγματος διαχείρισης και την επίτευξη ενός προσωρινού συμβιβασμού ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην κατεύθυνση της αντιπαράθεσης με την οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων, το καπιταλιστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως η ΕΕ.

Για να σταματήσουμε τα χειρότερα που έρχονται πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να απλώσουμε τη συντονισμένη δράση μας παντού, απορρίπτοντας κάθε παραλλαγή της αστικής διαχείρισης. Να απαιτήσουμε να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο και όχι η λαϊκή οικογένεια. Να συγκρουστούμε, σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, με την πολιτική της κατεδάφισης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την πολιτική μείωσης των μισθών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Μπορούμε με την πάλη μας να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παντού, στο σωματείο, στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανωθούμε ενάντια στους καπιταλιστικούς θεσμούς εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Μόνο σε αυτήν την πορεία μπορεί να αρχίσει η αποδυνάμωση κάθε καπιταλιστικής διακυβέρνησης, κάθε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Η πρόταση για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία είναι ρεαλιστική και αναγκαία

Υπάρχει λύση, συνέχισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, «αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους που μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να το κάνει οριστικά και αμετάκλητα.

Η πρόταση για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Υπαγορεύεται από αντικειμενικούς παράγοντες και όχι από τους συσχετισμούς.

Είναι εφικτή γιατί αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Εμείς δε μιλάμε απλά για συντονισμό φορέων, ούτε για κοινή δράση φορέων και κομμάτων. Αλλά για κοινωνικοπολιτικό συμμαχικό κίνημα λαού, για κίνηση μαζών. Η δύναμή του βρίσκεται στη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, στην ταξική πάλη, στην πάλη από τα κάτω και από τα πάνω ταυτόχρονα, στην προγραμματική του κατεύθυνση, στο χαρακτήρα, στην ποιότητα της εξουσίας που διεκδικεί.

Αλλες πολιτικές δυνάμεις σήμερα δεν υπάρχουν που να θέλουν και να μπορούν να δράσουν σε ριζική αντίθεση προς την κυρίαρχη πολιτική. Δε θα προκύψουν από μετάλλαξη των σημερινών πολιτικών δυνάμεων, αλλά από τον απεγκλωβισμό πριν απ' όλα από τα κόμματα εξουσίας.

Γι' αυτό το μήνυμά μας σε κάθε καλοπροαίρετο οπαδό ή ψηφοφόρο αυτών των κομμάτων που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και κατανοεί την ταξική του θέση είναι:

Εγκαταλείψτε τους μαζικά. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να ανοίξει διάλογο μαζί σας.

Η λύση δεν είναι η εκτόνωση της αγανάκτησής σας στην... πλατεία, αλλά η οργανωμένη πάλη.

Ο στόχος της δικής μας εξουσίας είναι η εξασφάλιση, με βάση την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, της ανώτατης ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών, που αναπτύσσονται συνεχώς, και είναι υλικές και πολιτιστικές ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

Η κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη της κοινωνίας δεν είναι μια έμπνευση ή ιδέα των κομμουνιστών, είναι ανάγκη που πηγάζει από τις σημερινές απαιτήσεις, καταρχήν των ίδιων των μέσων παραγωγής για να εξελιχθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι δυνάμεις, όλες οι δυνατότητες που έχει διαμορφώσει η κοινωνία. Να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Δε έχουμε αυταπάτες. Από τα πρώτα της βήματα η κυβέρνηση, η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση.

Το ΚΚΕ πάντα έβρισκε τον τρόπο να αντιστέκεται, να μπαίνει μπροστά, να οργανώνει τις μάζες.

Αυτό το δρόμο βαδίζουμε και σήμερα.

Σε αυτόν τον αγώνα της αντίστασης και της ανατροπής καλούμε τον ελληνικό λαό.

Μπορούμε να αμφισβητήσουμε, να ανατρέψουμε την εξουσία τους.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Είναι ανάγκη να το πιστέψουμε και να παλέψουμε γι' αυτήν».

Εκδήλωση τιμής για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση τιμής στην ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου αλλά και όλες τις αγωνίστριες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό, διοργανώνουν η ΝΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, η ΝΟ Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής, τη Δευτέρα 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Κουντουριώτου και Νεότητας).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Πολιτική συγκέντρωση, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Συμπεράσματα από τις τοπικές κινητοποιήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα «Μαρία Λιουδάκη» στην Ιεράπετρα, με ομιλητή τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο.

-- Οι ΚΟΒ και ΟΒ Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι, με λαϊκούς και ικαριώτικους ρυθμούς απ' το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στα Γήπεδα Γρηγορίου, Αγία Τριάδα Πετρούπολης.

-- Σήμερα επίσης στις 9 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Λιτόχωρο, με ομιλήτρια την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ