ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις στο Οσλο

Κυβερνητικό κτίριο στις φλόγες από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις
Κυβερνητικό κτίριο στις φλόγες από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις
ΟΣΛΟ.--

Βομβαρδισμένο τοπίο το κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας. Εντρομοι πολίτες, συντρίμμια, καπνοί και δρόμοι καλυμμένοι από έγγραφα που εκτινάχθηκαν από τα θρυμματισμένα παράθυρα κυβερνητικών γραφείων, στη χειρότερη επίθεση που ζει το Οσλο που προκαλεί σοκ στη χώρα αλλά και παγκοσμίως ειδικά υπό το σκεπτικό ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή την επίθεση ενάντια μάλιστα στην έδρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ. Το σοκ και τα ερωτηματικά μεγαλώνουν με τις πληροφορίες που θέλουν και δεύτερη επίθεση ενόπλων σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη, στην Ουτόγια, νησί έξω από το Οσλο, στις κατασκηνώσεις της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, όπου αναμενόταν να μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Κατ' αρχήν όσον αφορά την επίθεση ενάντια στην έδρα της κυβέρνησης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Οσλο. Μέχρι αργά χθες, επτά ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες ενώ υπήρχε και άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων στα κτίρια που είτε υπέστησαν ζημιές είτε φλέγονταν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι, σε σημείο που ειδικά την Παρασκευή σφύζει από κόσμο. Κατά την αστυνομία, στόχος πρέπει να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση και η έκρηξη οφείλεται σε «μία ή περισσότερες βόμβες». Υπό το φόβο δεύτερης έκρηξης, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εκκενώσει άμεσα την περιοχή εν μέσω χαοτικών σκηνών.

Η Αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της επίθεσης και θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε παγιδευμένο όχημα, αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και εμφανίζεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο - στις τηλεοπτικές εικόνες έχει καταγραφεί ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ς ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή κατάσταση» προσθέτοντας στις δηλώσεις του στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε «εάν είναι τρομοκρατική επίθεση». Εντούτοις διεθνή ΜΜΕ σπεύδουν να φωτογραφίσουν «ισλαμιστές» και την «Αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, η αστυνομία ανέφερε ότι η βομβιστική επίθεση και η επίθεση ενόπλου στο νησί Ουτόγια συνδέονται. Η εικόνα είναι ακόμη πιο συγκεχυμένη όσον αφορά τι συμβαίνει στο νησί Ουτόγια, όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο «για αρκετούς νεκρούς». Από χθες η κυβέρνηση της Νορβηγίας βρίσκεται σε συνεχή διαρκή συνεδρίαση ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε ότι θέτει τη χώρα σε συναγερμό ενώ ήδη η λήψη μέτρων ασφαλείας έχει ενταθεί στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Συναγερμός έχει σημάνει και σε όλη την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέα απαγόρευση από τους ισλαμιστές μπλοκάρει τη βοήθεια

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Νέα εμπλοκή στη διαδικασία εξεύρεσης διαδρόμων παροχής άμεσης βοήθειας προς τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλούνται με θάνατο από πείνα στη Σομαλία προκάλεσε η χτεσινή υπαναχώρηση των ισλαμιστών ενόπλων «αλ Σαμπάμπ» ότι συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα στις περισσότερες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, που είναι και το μεγαλύτερο του είδους. Οι ισλαμιστές είχαν εφαρμόσει την απαγόρευση το 2009 στις περιοχές που ελέγχουν, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι δύο περιοχές, Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ, που ο ΟΗΕ κήρυξε την Τετάρτη σε κατάσταση λιμού. Ως αιτία είχαν αναφέρει και επαναλαμβάνουν και τώρα ότι «πίσω από τη δράση των οργανώσεων αυτών υπάρχουν πολιτικά κίνητρα», κάτι που σαφώς δεν μπορεί να αρνηθεί με βεβαιότητα κάποιος, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δικαιούται να αφήσει να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Χαρακτήρισαν, δε, υπερβολικό το χαρακτηρισμό «λιμό».

Η εξέλιξη αυτή φρενάρει τις πυρετώδεις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη προκειμένου να στηθούν αερογέφυρες μεταφοράς τροφίμων, αλλά και οδικοί διάδρομοι με απώτερο στόχο να παρασχεθεί, το συντομότερο δυνατό, τροφή στους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σομαλούς που βρίσκονται, ήδη, αντιμέτωποι με την πείνα. Εκπρόσωπος της UNICEF, που συνεχίζει τη δραστηριότητά της εντός χώρας, έκανε λόγο χτες για τουλάχιστον 800.000 παιδιά, που αν δεν λάβουν «τώρα» βοήθεια, κινδυνεύουν να πεθάνουν. Υπεύθυνοι οργανώσεων αρωγής καθιστούσαν σαφές ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με τους ισλαμιστές για να μπορέσουν μέλη τους να εισέλθουν στη χώρα, που θεωρείται η πλέον επικίνδυνη στον κόσμο, εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων που την μαστίζουν εδώ και περίπου 2 δεκαετίες και υποδαυλίστηκαν δεόντως από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σήμερα σπεύδουν να «προσφέρουν βοήθεια».

Το βέβαιο είναι ότι, όπως τόνιζαν εκπρόσωποι του Επισιτιστικού Προγράμματος, αν περιμένουν οι οργανώσεις αρωγής τους πεινασμένους Σομαλούς να φτάσουν στα σύνορα των γειτονικών χωρών για να τους παρασχεθεί βοήθεια, τότε θα είναι πολύ αργά γιατί οι περισσότεροι θα πεθάνουν στο δρόμο. Προς το παρόν, το Πρόγραμμα μεταφέρει τρόφιμα σε δύο περιοχές που δεν ελέγχονται πλήρως από τους ισλαμιστές, στην περιοχή Γκέντο στα νοτιοδυτικά όπου βρίσκονται 175.000 άνθρωποι και στην περιοχή Αφγκόγιε, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται 40.000 άνθρωποι.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη σε Τουρκάλα αγωνίστρια

ήΤο ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση του στην αγωνίστρια Gulaferit Unsal, η οποία συνελήφθη την Πέμπτη 7 Ιούλη 2011 στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη για την έκδοσή της στη Γερμανία και από εκεί την απέλασή της στην Τουρκία. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην αγωνίστρια Gulaferit Unsal και να απαιτήσουν να μην εκδοθεί στη Γερμανία.

  • Μήνυμα συμπαράστασης στην Gulaferit Unsal έστειλε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
ASEAN
Κορέα και Κίνα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

ΜΠΑΛΙ.--

Ετοιμοι να συνεργαστούν για την επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν τον αφοπλισμό από τα πυρηνικά της ΛΔ Κορέας, δήλωσαν οι απεσταλμένοι της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ, στο περιθώριο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ASEAN (Ενωση Νοτιοασιατικών Κρατών) στο Μπαλί στην Ινδονησία. Η συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΛΔ Κορέας και Νότιας Κορέας είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το 2008, οπότε και είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, με τις δηλώσεις να ικανοποιούν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που απαιτούν τον πυρηνικό αφοπλισμό της ΛΔ Κορέας.

Την ίδια στιγμή η Κίνα και η ASEAN συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση αναφορικά με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τις οποίες συντηρεί και η πεποίθηση ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και μεταλλευμάτων στην περιοχή. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Ζιέτσι, δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να κρατήσει για πολύ και να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Κινέζος υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε τις ΗΠΑ «να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» και να μην παρεμβαίνουν σε σχετικά θέματα, όπως αυτό των εντάσεων που έχουν ανακύψει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων αναφέρθηκε ότι έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ στο τέλος ανακοίνωσαν ότι «επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία τους για περαιτέρω προώθηση του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Αξιώσεις για αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Δημοψήφισμα για την απαίτηση αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το καθοριστικό ρόλο τους όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, πρότεινε ο Πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) για το γιορτασμό των 32 χρόνων από την Επανάσταση των Σαντινίστας, στην κεντρική πλατεία της Μανάγκουα.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα ηγήθηκε των γιορτασμών για τη νίκη των Σαντινίστας στις 19 Ιουλίου 1979 και την ανατροπή του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα, μετά από 45 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης. Γιορτασμοί στους οποίους συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Νικαραγουανοί. Η ομιλία του δε, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων αποτελεί ουσιαστικά προεκλογική ομιλία για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αφού διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη φορά, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί αντισυνταγματικό, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο από το 2009 έκρινε το νόμο που απαγορεύει μία δεύτερη συνεχόμενη θητεία ως αντισυνταγματική. Ο Ορτέγκα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις, το 1986 το Διεθνές Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Νικαράγουας έκρινε υπέρ της καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για σφοδρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την ανάμειξή της και την υποστήριξή της προς τους Κόντρας. Μάλιστα, έκρινε και αποζημιώσεις αλλά δεν καθόρισε το ύψος αυτών, ενώ οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την απόφαση. Η κυβέρνηση της Βιολέτα Τσαμόρο που προέκυψε το 1990, αποσύρθηκε από τις διεκδικήσεις, όπως και οι επόμενες κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ