ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτη προτεραιότητα το τσάκισμα του λαού

«Αντιλαϊκές ανατροπές παντού», είναι το σύνθημα της νέας μετωπικής επίθεσης που κλιμακώνεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και «βιομηχανία» νομοσχεδίων μέσα στο καλοκαίρι

Μονόδρομος για το λαό, ώστε να φρενάρει και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα
Μονόδρομος για το λαό, ώστε να φρενάρει και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα
Η ταχεία υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων», που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και διασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη, καθώς και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει την ασύστολη θριαμβολογία για τις αποφάσεις της Ευρωσυνόδου για το χρέος, προκειμένου την ίδια στιγμή να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να «δικαιώσει» τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Αυγούστου όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, «εγγυώνται» ότι η ζωή του λαού θα γίνει κόλαση, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βάρβαρης επίθεσης.

«Είναι τώρα η ώρα να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να εγγυηθούμε για βιώσιμη ανάπτυξη, να γίνουν όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το έναυσμα της νέας αντιλαϊκής επίθεσης κάτω από το σύνθημα «αντιλαϊκές ανατροπές παντού».

Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτωπα στα οποία, όπως είπε, θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε: Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στις επενδύσεις από το ΕΣΠΑ, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στις αλλαγές στο δημόσιο τομέα, με αιχμή το ενιαίο μισθολόγιο, στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων «ώστε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις», όπως είπε, στην εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Ομως, η κυβέρνηση δε θα μείνει «μόνο στο μέτωπο της οικονομίας», αλλά θα προχωρήσει «στο ευρύτερο πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων της μεταπολίτευσης», όπως το χαρακτήρισε, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πρόκειται για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν να θωρακίσουν το αστικό πολιτικό σύστημα απέναντι στη λαϊκή πάλη και να κτυπήσουν το ταξικό κίνημα.

Προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση των παραπάνω αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τους υπουργούς, στις οποίες καταγράφονται συγκεκριμένα οι προτεραιότητες ανά υπουργείο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως της ομιλίας του ο πρωθυπουργός το αφιέρωσε για να παρουσιάσει ως αναπόφευκτα και επιβεβλημένα τα βάρβαρα μέτρα, επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, αλλά και εκτοξεύοντας στα ύψη τη θριαμβολογία για τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή έδωσαν ανάσα και στήριξαν τις τράπεζες και τα εγχώρια μονοπώλια, αλλά φορτώνουν με νέα δάνεια και δεινά το λαό για πολλά χρόνια.

«Με τις αποφάσεις της προηγούμενης βδομάδας, μπαίνουν προοπτικές, φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ, πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, όπως είχαμε υποσχεθεί. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε πιο στέρεες βάσεις, με μεγαλύτερη ασφάλεια», ισχυρίστηκε, κάνοντας το μαύρο άσπρο σε μια προσπάθεια να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι η «ανακούφιση» και η «ανάσα», που πήρε δικαιολογημένα η πλουτοκρατία από τις αποφάσεις της Συνόδου, θα σημάνουν τάχα και ανακούφιση για το λαό, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά, επανέλαβε τους αστήρικτους ισχυρισμούς ότι με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου «πετύχαμε να λύσουμε το πιο άμεσο πρόβλημα, που ήταν η κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει μέχρι πότε, καθώς και «να αντιμετωπίσουμε το βρόχο του χρέους»... Επιπλέον, υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης «επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στο στενό πυρήνα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της εξέλιξης «για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών», εννοώντας προφανώς τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να δικαιώσει την πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει η απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης για τη διαχείριση του χρέους. «Διασφαλίσαμε την ισχυρή βούληση της Ευρώπης να προστατέψει και να στηρίξει χώρες όπως η Ελλάδα, μπροστά στις σημερινές ή και μελλοντικές εξελίξεις στις αγορές και τη διεθνή οικονομία. Αρκεί εμείς να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας», τόνισε, διακηρύσσοντας τη στοχοπροσήλωσή του στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να χρησιμοποιήσει το γνωστό παραμύθι ότι, αν δεν εφαρμοζόταν η βάρβαρη πολιτική «αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Από την άλλη, επιχείρησε ξεδιάντροπα να εμφανίσει το λαό ότι προσφέρει συναίνεση και στήριξη στην ακολουθούμενη πολιτική. «Σήμερα πρώτα απ' όλα οφείλουμε όλοι να απονείμουμε εύσημα στον ελληνικό λαό, στους Ελληνες πολίτες που έδειξαν ωριμότητα και αποφασιστικότητα στην πιο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας», δήλωσε προκλητικά, επιχειρώντας να καταστήσει συνένοχο το λαό στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και να καλλιεργήσει κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής.

Καθόλα δικαιολογημένα και επιβαλλόμενα ήταν όμως τα εύσημα που απένειμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι είναι υπερήφανος για τη στάση που κράτησε το προηγούμενο διάστημα, όταν ψήφισε το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. «Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας στάση εθνικής ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Παράλληλα, πυροδότησε την κοκορομαχία με τη ΝΔ, ανεβάζοντας τους τόνους της κούφιας και ανούσιας αντιπαράθεσης, ενώ την κάλεσε να συμμετέχει στην «εθνική προσπάθεια».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Προετοιμασία πεδίων εκμετάλλευσης και κερδοφορίας

Με ταχείς ρυθμούς συντονίζονται το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο, η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτές οι «προϋποθέσεις» δεν είναι τίποτα άλλο από μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για μεγαλύτερη κερδοφορία των Γερμανών πλουτοκρατών και των όποιων ντόπιων συνεταίρων τους, με μεροκάματα Κίνας, φοροελαφρύνσεις και συρρίκνωση εργατικών δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι 30 γερμανικών επιχειρηματικών συνδέσμων συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα, υπό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φ. Ρέσλερ, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.

Από αυτή τη συνάντηση, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις εκπροσώπων του γερμανικού μεγάλου κεφαλαίου αυτές τις μέρες, προκύπτουν και οι γερμανικές απαιτήσεις. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τιτλοφορείται «Επενδυτική και Αναπτυξιακή Επίθεση για την Ελλάδα» (λόγος γίνεται και για «γερμανικό σχέδιο Μάρσαλ») και προβλέπει τη γερμανική οικονομική και πολιτική επικυριαρχία σε βασικούς τομείς: Ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό. «Διοικητική βοήθεια» για τις Ρυθμιστικές Αρχές και τον «εκσυγχρονισμό της διοίκησης». «Συμβουλευτική υποστήριξη» στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Φ. Ρέσλερ, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, εντόπισε 4 «αναγκαιότητες», αναφέροντας: «Χρειαζόμαστε στέρεες διοικητικές δομές, στις οποίες μπορεί κανείς να επενδύσει», «χρειαζόμαστε εμπειρία», «επενδυτικές δυνατότητες» και «επενδυτές».

Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», μεταξύ των γερμανικών «προτάσεων» είναι και η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών «ελκυστικές» για τους επενδυτές, όπου θα ισχύει για παράδειγμα, «χαμηλή φορολογία, απλοποιημένο εργατικό και διοικητικό δίκαιο». Αποκαλυπτικές είναι όμως, οι δηλώσεις Γερμανών οικονομικών παραγόντων και οικονομολόγων, όπως ότι το επενδυτικό περιβάλλον θα πρέπει να αναβαθμιστεί «μέσω φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων στις αποσβέσεις», ή ότι «αν επενδύσουμε με χαμηλό κόστος και εργατικά τότε αξίζει η Ελλάδα να γίνει ένα κομμάτι της αλυσίδας της παγκόσμιας παραγωγής», γιατί τότε «θα μπορέσουμε παράλληλα να απεξαρτητοποιηθούμε σε ένα μεγάλο βαθμό από τους ασιατικούς χώρους παραγωγής, όπως π.χ. η Κίνα».

Σύντομα, αναμένονται στην Ελλάδα κάθε είδους Γερμανοί «ειδικοί» που θα συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση σε όλους αυτούς τους τομείς, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις επενδύσεις, στις νομοθετικές «απλοποιήσεις». Θα έρθει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσκαλεσμένος του Μ. Χρυσοχοΐδη, που σε τηλεφωνική επικοινωνία χαιρέτισε τη χτεσινή συνάντηση, ενώ έκανε λόγο για «ισχυρή συμμαχία» των δύο χωρών για την... ανάπτυξη, αποδεχόμενος θερμά ότι η γερμανική εμπλοκή χρειάζεται δήθεν «για την οικοδόμηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης», δηλαδή για νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Μετά τις θριαμβολογίες, κατήφεια...

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από μια τέτοια κίνηση, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου και του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανου.

Μετά τις αρχικές θριαμβολογίες για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιούλη, σχετικά με την ελληνική οικονομία, το κλίμα τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει και πάλι αρκετά βαρύ, θυμίζοντας το ζοφερό παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διακρατούν σήμερα κρατικά ομόλογα 60 δισ. ευρώ, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ( αντικατάσταση των παλιών με νέα 30ετούς διάρκειας), θα επιφέρει ζημιές - για 21% κάνει λόγο η κυβέρνηση - οι οποίες θα εγγραφούν στους ισολογισμούς τους. Αν και από το δάνειο των 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα λάβουν 20 δισ. ευρώ, υπό μορφή εγγυήσεων, κρίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι θα πρέπει να προβούν και σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Στη διαδικασία αυτή υπεισέρχονται και οι σχεδιασμοί για συνενώσεις και συγχωνεύσεις τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις τις συνέπειες της κρίσης...

Τα πράγματα όμως δεν είναι ενθαρρυντικά ούτε και από την πλευρά των ξένων πιστωτριών τραπεζών. Εχοντας στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα 135 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι θα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής το 90% των τραπεζών. Μέχρι σήμερα όμως έχουν δηλώσει συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τράπεζες που διακρατούν 64 δισ. ευρώ ελληνικού κρατικού χρέους. Οι υπόλοιπες εμφανίζονται επιφυλακτικές, καθώς εκτιμούν ότι το λεγόμενο «κούρεμα» θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του 21% που προβλεπόταν αρχικά.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον ορισμό των τραπεζών BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-αναδόχων για την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, καθώς και του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής.

Για σήμερα εξάλλου έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων με στελέχη της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, όπου και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ