ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παρακρατούν μέχρι και 80% τις συντάξεις ηλικιωμένων σε ιδρύματα

Με πρόσχημα την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών δημόσιων φορέων και Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

Eurokinissi

Με μια ανάλγητη απόφαση που παρακρατά 40-80% στους συνταξιούχους που είναι σε δημόσια ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαμηνύει την απόφαση της κυβέρνησης να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχέδιο απόφασης που ανάρτησε ο υπουργός Υγείας στη Διαύγεια δίνεται η εντολή προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες (ΥΠΕ) «για τον καθορισμό συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης των περιθαλπόμενων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης». Στις 20.5.2011 ο υπουργός Υγείας είχε μιλήσει για «εθελούσια συμμετοχή του οικόσιτου συνταξιούχου για τη διαβίωσή του σε ιδρύματα πρόνοιας», εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί σε ορισμένα ιδρύματα μένουν ηλικιωμένοι, αλλά τη σύνταξή τους τη διαχειρίζονται συγγενείς τους, αντί να την παίρνει το ίδρυμα, όπως συνήθως συμβαίνει.

Και τώρα η κυβέρνηση με έναν απροκάλυπτο τρόπο έρχεται να δηλώσει ότι η απόφαση πάρθηκε για «την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων φορέων, Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας (χρονίως πάσχοντα), την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και φροντίδας στα άτομα αυτά, με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την ανάπτυξη περαιτέρω κλινών για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων που χρήζουν μόνιμης φιλοξενίας».

Ομολογεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι θέλοντας να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό και απ' τις ελάχιστες υποχρεώσεις του προς τα δημόσια ψυχιατρεία, τα γηροκομεία και ιδρύματα χρονίων παθήσεων - όπου περιθάλπονται οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών - χαρατσώνει τις συντάξεις τους. Μάλιστα, η πενιχρή κρατική επιχορήγηση συμπληρώνεται με ημερήσιο νοσήλιο - τροφείο που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ξεκινά από 28 ευρώ. Οι τρόφιμοι στα παραπάνω ιδρύματα παίρνουν συντάξεις γήρατος ή αναπηρίας που στην πλειοψηφία τους είναι οι συντάξεις των κατώτατων ορίων.

Κι όμως σε αυτά τα ψίχουλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να επιβάλει κλιμακωτή παρακράτηση ως ακολούθως:

  • Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%.
  • Από 360,01-500 ευρώ ποσοστό 50%.
  • Από 500,01-1.000 ευρώ ποσοστό 60%.
  • Από 1.000,01-1.500 ευρώ ποσοστό 70%.
  • Από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.

«Τα παρακρατηθέντα ποσά εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και η διαχείριση αυτών γίνεται όπως και τα υπόλοιπα έσοδα του φορέα». Δηλαδή και οι ελάχιστοι φορείς κοινωνικής φροντίδας μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες και λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Υπό κατάργηση όλες οι κλινικές

Θα δημιουργηθούν τρεις τομείς - παθολογικός, χειρουργικός και εργαστηριακός - με τμήματα σε κάθε νοσοκομείο

Το σχέδιο για την κατάργηση όλων των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και την αντικατάστασή τους με τρεις τομείς - παθολογικός, χειρουργικός και εργαστηριακός - σε κάθε νοσοκομείο επεξεργάζεται η κυβέρνηση στα πλαίσια των γενικότερων συγχωνεύσεων και των ανατροπών στο δημόσια σύστημα υγείας.

Μιλώντας χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην - τελευταία - συγκέντρωση των διοικητών των 131 νοσοκομείων, είπε ότι η εκκρεμούσα συγχώνευση των κλινικών (που αρχικά είχε αναφερθεί για 300-330) θα καθυστερήσει κάμποσες μέρες καθώς υπήρξαν αντιδράσεις του «πελατειακού κράτους». Δηλαδή, ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες για «να μην πειράξουμε κανενός τον κανακάρη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός πηγαίνει αντίστροφα αυτή τη φορά, με ορισμένες περιπτώσεις όπου αναπτύχθηκαν παραπάνω κλινικές για καθαρά εξυπηρέτηση «ημετέρων» και όχι των υγειονομικών αναγκών. Το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι την τελευταία 15ετία αναπτύχθηκαν άναρχα οι κλινικές και από 950 έφτασαν στις 1.900 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Και με αυτό το πρόσχημα επιχειρεί τις δραματικές ανατροπές τόσο σε βάρος των παροχών όσο και σε βάρος των εργαζομένων και των γιατρών.

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αρη Μουσιώνη για την κατάργηση όλων των κλινικών και τη δημιουργία τριών τομέων - με τμήματα - σε όλα τα νοσοκομεία: Του Παθολογικού, του Χειρουργικού και του Εργαστηριακού. Μάλιστα, όπως ανέφερε χτες ο Α. Μουσιώνης, απ' τις πρώτες μέρες των σχεδιασμών για τις συγχωνεύσεις είχε προτείνει τη μείωση των κλινικών και εργαστηρίων της 1ης ΥΠΕ από 705 σε 422. Επίσης ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις στα πλαίσια των αιμοδοσιών των νοσοκομείων γιατί τα 217 μηχανήματα που διασφαλίζουν την ποιότητα του αίματος αποτελούν έκφραση του μέγιστου «κατακερματισμού των δυνάμεων».

Η πρόταση αυτή βρίσκεται κοντά στην πρόταση του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου (1.4.2011), ο οποίος πρότεινε την κατάργηση των κλινικών και τη δημιουργία τεσσάρων τομέων: Του παθολογικού, του χειρουργικού και δύο εργαστηριακών, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν. Μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, το υπουργείο Υγείας θα εκχωρήσει και 550 κλίνες στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως επανέλαβε και χτες ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος.

Τα σχέδια των συγχωνεύσεων των κλινικών θα ακολουθήσουν τις συγχωνεύσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσουν 82 νοσοκομεία ως κύρια, ενώ 49 γίνονται συνδεόμενα σε όλη τη χώρα. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται σε 144 από 175 (οι διοικητές από 131 γίνονται 77).

Αλυσίδα οι συγχωνεύσεις

Στην ίδια συγκέντρωση ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε και τη συγχώνευση σε ενιαίο φορέα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ινστιτούτου Ερευνας (ΙΦΕΤ) και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σχέδια για τη μεταφορά στις ΥΠΕ - αντί για την υπαγωγή τους στις Καλλικρατικές Περιφέρειες - ανακοίνωσε στη χτεσινή συγκέντρωση ο γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος. Οπως είχε ανακοινωθεί στις 30.5.2011, οι 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Σήμερα, στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες λειτουργούν 72 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) προστασίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που συνενώνονται σε 13 ΝΠΔΔ με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας με Αναπηρία (ΟΚΦΑμεΑ)».

Οι πολυεθνικές δε χάνουν...

Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός - σε πιλοτικό επίπεδο - για την προμήθεια ενός φαρμάκου υψηλού κόστους σε τρία νοσοκομεία παρουσιάστηκε χτες στη συγκέντρωση, υπό τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων. Το διαγωνισμό τον έκανε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 1,4 εκατ. ευρώ για τα τρία νοσοκομεία. Και μετά τα «χτυπήματα», κυρίως των πολυεθνικών, η τελική τιμή κατακυρώθηκε σε 232.000 ευρώ. «Καταλαβαίνετε τι περιθώρια κέρδους έχουν ακόμα οι εταιρείες», μονολογούσε άνθρωπος που ήξερε καλά τα της αγοράς του φαρμάκου. Και ο υπουργός απ' το βήμα της συγκέντρωσης έλεγε ότι με τέτοιου τύπου διαγωνισμούς θα επιφέρει «καίριο πλήγμα στην κερδοσκοπία και τη σπατάλη».

Αμ δεν είναι έτσι - παρά τους φραστικούς κεραυνούς του υπουργού. Η κερδοσκοπία της φαρμακοβιομηχανίας είναι δεδομένη μέσω των μονοπωλιακών τιμών στο εμπόρευμα - όπως το αντιμετωπίζει η ίδια - που λέγεται φάρμακο. Η «σπατάλη», όμως, που επικαλείται ο υπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από άγριες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, για να εξευρεθούν τα κονδύλια που θα ενισχύσουν το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εφαρμογή της λεγόμενης αρνητικής λίστας οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ για 1.000 κατηγορίες φαρμάκων, που ενώ τα συνταγογραφούν οι γιατροί δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι όσο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, θα διασφαλίζει την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Και για να αποκτήσει το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία - στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - ενός κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ