ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί το τέλος ΑΠΕ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου σχετικά με την αντιπαράθεση για το άρθρο 197 του ενεργειακού νόμου

Eurokinissi

To νομοσχέδιο για τις «ενεργειακές αγορές», που ψηφίστηκε χτες από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. παραδίδει την Ενέργεια της χώρας και τον ορυκτό πλούτο βορά στα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών - όπως απέδειξε το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή - αλλά κάποιοι επιμένουν να αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζήτημα του νομοσχεδίου ένα συγκεκριμένο άρθρο του, το 197, σύμφωνα με το οποίο αποκτούν προτεραιότητα απορρόφησης οι παραγωγοί με μονάδες ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας), «ρίχνοντας» τους ιδιώτες παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μόνο που, σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα το επωμιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, που πληρώνουν αδρά και τους μεν και τους δε, μέσα και από το διαβόητο τέλος ΑΠΕ. Σχετικά τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας:

«Υπάρχουν σημερινά και χτεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 197 από μια ανεξάρτητη αδέσμευτη απογευματινή εφημερίδα, όπως αυτοαποκαλείται. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει να κάνει με το παιχνίδι το οποίο γίνεται ανάμεσα σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, ανάμεσα στους παρόχους - παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο και σε αυτούς οι οποίοι είναι από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Εχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων αιματηρή για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος ιδιωτικός, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι κόμματα και κυβέρνηση.

Φαίνεται, με τη συγκεκριμένη διάταξη και ρύθμιση, να δίνεται ένα προβάδισμα στους παραγωγούς φυσικού αερίου. Ποιο είναι το πρόβλημα από αυτή τη διαπάλη που γίνεται; Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται, ακόμα και τα δημοσιεύματα, για τη λαϊκή ανάγκη. Το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να βάλουμε είναι να καταργηθεί το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώνει αυτό το τέλος, αυτή είναι η μήτρα του σκανδάλου, αυτή είναι η διαπάλη, εν πολλοίς».

Η αντιπαράθεση, που ξέσπασε ανάμεσα στους μεγαλοπαραγωγούς, έχει κυρίως να κάνει με το ενδεχόμενο αλλαγών στο ενεργειακό μείγμα, που έχει προσδιοριστεί και ορίζει τις κατανομές ανάμεσα στις τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κλπ.) και τις «συμβατικές» μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου. Ανάλογα μπορεί να επηρεαστεί και το σύστημα τιμολόγησης των ΑΠΕ, με μετατροπή του καθεστώτος εγγυημένης απορρόφησης και τιμών. Ηδη, από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής και του τρόπου διαμόρφωσης του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τις υψηλές και εγγυημένες αυτές τιμές. Εκτιμούν ότι η αναμενόμενη εκτίναξή του, όσο περισσότερες μονάδες ΑΠΕ θα μπαίνουν στο σύστημα, θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, αφού τα λαϊκά νοικοκυριά θα επωμιστούν νέα, δυσβάσταχτα βάρη.

ΕΦΕΤ
Απόσυρση σπόρων με πιθανή μόλυνση

Στην ανάκληση και απόσυρση σπόρων τριγωνέλας και μείγματος σπόρων που διακινούνται στην ελληνική αγορά, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά την ενημέρωσή του από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης ότι είναι πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το βακτήριο Ε-coli. Τα σχετικά προϊόντα έχουν προέλευση την Αίγυπτο, αλλά παρασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία «Davert GmbH» και διακινήθηκαν μέσω της επίσης γερμανικής επιχείρησης «Paxan GmbH» στην ελληνική αγορά. Πολλαπλασιάζονται, έτσι, τα βεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα διακίνησης μολυσμένων προϊόντων από τη Γερμανία, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για τους ελέγχους που γίνονται.

Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι σε επικοινωνία του με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου στις περιοχές όπου διακινήθηκαν τα δύο προϊόντα. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα καλούνται για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επισπεύδει για «επενδυτικό» - ΕΣΠΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων για τον «επενδυτικό» νόμο, έτσι ώστε από τον ερχόμενο Οκτώβρη να ξεκινήσει νέος γύρος υποβολής και το χρήμα να ρέει γρήγορα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις στοχευμένης δραστηριότητας, όπως καθορίζει και ο νόμος. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 143 για έργα συνολικού προϋπολογισμού 726 εκατ. ευρώ, που αν εγκριθούν θα δημιουργήσουν... 812 νέες θέσεις εργασίας, κακοπληρωμένες, χωρίς δικαιώματα και ωράρια, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συναντήσεων του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θ. Μωραΐτη, με τους περιφερειάρχες για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Κύριο θέμα ήταν η απένταξη των «νεκρών έργων» για τα οποία δόθηκε και σχετική λίστα στους περιφερειάρχες. Τους ζητήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα με άμεση ολοκλήρωση της γραπτής διαδικασίας των επιτροπών παρακολούθησης, άνοιγμα όλων των κωδικών μέχρι τέλος Αυγούστου, δημοσίευση προσκλήσεων και αποτελέσματα το Σεπτέμβρη.

ΔΕΗ
Θετικές οι προτάσεις ενάντια στους «κακοπληρωτές»

Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις προτάσεις ελέγχου και αποκλεισμού από την ηλεκτροδότηση των λαϊκών νοικοκυριών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα, εμφανίζεται η ΔΕΗ. Κι αυτό παρότι είναι δεδομένη η επερχόμενη αδυναμία δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών, λόγω της εκτίναξης των τιμών σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανεργία, τις μειώσεις μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη! Με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι οι σχετικές προτάσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για την προστασία των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τους κακοπληρωτές, «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και επιφυλάσσεται να καταθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της.

Η διαβούλευση θα κρατήσει μέχρι τις 2 του Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει η κατάρτιση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με προσαρμογές ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών και της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ συζητά σκληρά μέτρα ελέγχου των πελατών, τρόπου πληρωμής, αύξησης των εγγυήσεων, ακόμη και τη σύσταση ενός ενεργειακού «Τειρεσία» όπου θα καταγράφονται όλοι οι καταναλωτές και θα μπορούν να ενημερώνονται οι εταιρείες.

«Κάθε αγορά πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες» σημειώνει η ΔΕΗ, «έχοντας αξιολογήσει τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών», ενώ επισημαίνει ότι ...«αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών και παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξόφληση των λογαριασμών τους».

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανάκληση αυτοκινήτων OPEL

Ακόμη ένα πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι η GM ΕΛΛΑΣ ΑΕ, γενική εισαγωγέας αυτοκινήτων OPEL στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, ανακαλεί αυτοκίνητα OPEL τύπου «Astra J».

Η ανάκληση αφορά 987 οχήματα, μοντέλο χρονιάς 2011, στα οποία η ένδειξη βλάβης στα φλας δεν λειτουργεί στο κέντρο πληροφοριών οδηγού. Οι ιδιοκτήτες που εμπλέκονται στην ανάκληση, θα ειδοποιηθούν για τις απαραίτητες διορθωτικές εργασίες χωρίς οικονομική επιβάρυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ