ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιστροφή στο μεσαίωνα για τους εργαζόμενους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην εξαθλίωση οδηγεί τους Βρετανούς, είτε εργαζόμενους είτε συνταξιούχους, η βρετανική κυβέρνηση. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν «μαύρα γηρατειά» καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της συνταξιοδότησής τους εντός του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για τις Συντάξεις (Workplace Retirement Income Commision).

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι δεν κατορθώνουν να εξοικονομήσουν αρκετά για τη συνταξιοδότησή τους, ενώ όσοι ήδη έχουν αγοράσει προγράμματα συνταξιοδότησης αναγκάζονται να πληρώνουν υπερβολικά μεγάλα ποσά για ένα σύστημα που είναι αναποτελεσματικό, πολύπλοκο και εξαιρετικά δαπανηρό. Η έκθεση της Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα «μαύρο μέλλον» των συνταξιούχων στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η εικόνα αυτή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψη καθόλου ο δημόσιος τομέας, που θα υποστεί συντριπτικές αλλαγές με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα κακά μαντάτα δε σταματούν. Επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα HSBC παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

H διοίκηση της τράπεζας είχε ήδη ανακοινώσει την περικοπή 5.000 θέσεων σε υποκαταστήματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ σε αυτές θα προστεθούν ακόμα 25.000 θέσεις που «θα καταργηθούν έως το 2013» στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Σύνολο 30.000 ή το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολεί σε 39 χώρες!

Τέλος, νέος γύρος κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους στο βρετανικό δίκτυο BBC, η δεύτερη κινητοποίηση τις τελευταίες δύο βδομάδες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές θέσεων εργασίας στη Διεθνή Υπηρεσία του BBC. Τα μέλη της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων (NUJ) αντιδρούν στις περικοπές 100 θέσεων εργασίας στη Διεθνή Υπηρεσία του BBC (World Service), που παρακολουθεί μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα

Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με το Λίβανο
Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με το Λίβανο
BHΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ανέβηκε χτες για λίγο το θερμόμετρο της έντασης στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα από τις αναίμακτες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Λιβανέζων και Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των κοινών συνόρων κοντά στην περιοχή Ουαζάνι.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Λιβάνου, περίπολος του λιβανέζικου στρατού απώθησε με ρίψη προειδοποιητικών πυρών περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών που είχε παραβιάσει την Μπλε Γραμμή συνόρων που έχει χαράξει από το 2000 η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο προχωρώντας εντός του λιβανέζικου εδάφους στην περιοχή Ουαζάνι σε βάθος 30 μέτρων. Αργότερα ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν εξήρε το στρατό, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα σύνορα από τις προβοκάτσιες του «ισραηλινού εχθρού».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας σχετικά στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ δεν επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης με το Λίβανο και ότι το περιστατικό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, κατά το οποίο οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντέδρασαν σύμφωνα με τους προσήκοντες κανονισμούς.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Εξελίξεις στον απόηχο της δολοφονίας Γιούνες

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Η Γαλλία αποδέσμευσε χτες 259.000.000 δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης θέτοντάς τα στη διάθεση του αντικυβερνητικού «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», προκειμένου το τελευταίο να προχωρήσει στην αγορά «φαρμάκων και τροφίμων για το λιβυκό λαό», σύμφωνα με τους «ευρωπαϊκούς κανονισμούς»...

Ο νέος «πρέσβης» που διόρισαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης στη Γαλλία, Μανσούρ Σάιφ αλ Νασρ, συναντήθηκε χτες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, με τον οποίο συζήτησε τη δολοφονική επίθεση ενόπλων, την περασμένη Παρασκευή, κατά του στρατιωτικού διοικητή των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης, Αμπντελ Φάταχ Γιούνες, λέγοντας ότι συγκροτείται μία «δικαστική επιτροπή» για να διερευνήσει το φόνο.

Η δολοφονία Γιούνες απασχόλησε το ίδιο 24ωρο και τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, Λίαμ Φοξ, που εκτίμησε ότι «ισλαμιστές αντάρτες» ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Γιούνες, χαρακτηρίζοντας «αναμφισβήτητη» την παρουσία τους στη Λιβύη.

Νωρίτερα πάντως, χτες, ο Φαρίντ Τζουαΐλι, υπεύθυνος «ασφαλείας» των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επέδραμαν σε εργοστάσιο όπου είχαν καταφύγει βαριά οπλισμένοι άνδρες μίας αυτοαποκαλούμενης «Ταξιαρχίας Σαχίρ», που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του Γιούνες. Δεν ανακοινώθηκε εάν έγιναν συλλήψεις ή κατασχέσεις όπλων.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί με στόχο κυρίως το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας.

Νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Τα πτώματα 25 Λίβυων μεταναστών εντόπισε χτες η ιταλική ακτοφυλακή σε πλοίο που εξέπεμψε SOS σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές της νήσου Λαμπεντούζα, στην Ιταλία. Οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι στο αμπάρι του πλοίου και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις της μηχανής. Συνολικά στο πλοιάριο επέβαιναν σχεδόν 300 μετανάστες.

ΣΥΡΙΑ
Θέατρο σφοδρών συγκρούσεων η Χάμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Επιτείνεται η ένοπλη σύγκρουση που διαδραματίζεται από τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Χάμα της Συρίας, όπου δυνάμεις του στρατού πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά ένοπλων «τρομοκρατικών ομάδων», που σύμφωνα με τις συριακές αρχές προσπαθούν «να σπείρουν φόβο και πανικό στους πολίτες πυροβολώντας αδιάκριτα».

Αντίθετα, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών «Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών» στην πόλη Χάμα ισχυρίζονται ότι ο στρατός βάλλει με μένος κατά «αντικυβερνητικών διαδηλωτών» έπειτα από τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή περίπου 500.000 άτομα, με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει περισσότερες και δυναμικότερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, που άρχισε χτες.

Υπό ασαφείς συνθήκες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες αρχές, οι νεκροί του τελευταίου 48ωρου στη Χάμα μπορεί να φθάνουν τους 140. Οι τραυματίες φέρεται να είναι πολλές δεκάδες, καταγράφονται οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα...

Το συριακό πρακτορείο, ΣΑΝΑ, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε την κλοπή μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικών στολών και στρατιωτικών ταυτοτήτων από ένοπλες ομάδες σε μία προσπάθεια αυτές να στήσουν, να βιντεοσκοπήσουν και να προβάλουν από τα ξένα ΜΜΕ προβοκάτσιες κατά του στρατού και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ΣΑΝΑ, δεν είναι ο στρατός που έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους δρόμους και έχει θέσει στις ταράτσες κτιρίων ελεύθερους σκοπευτές, αλλά οι «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών»...

Οι εξηγήσεις της Δαμασκού δεν πείθουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τα όσα διαδραματίζονται για να σφίξουν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση Ασαντ.

Γαλλία, Ιταλία και ΕΕ προειδοποίησαν χτες με νέες κυρώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης. Η Γερμανία, που προεδρεύει αυτό το διάστημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε χτες το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για τις εξελίξεις στη Συρία. Εντούτοις, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ απέκλεισε επί του παρόντος μία ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καλώντας τη Δαμασκό να σταματήσει την ένοπλη βία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε άμεσο τερματισμό της βίας, υπενθυμίζοντας στη Δαμασκό ότι είναι υπόλογη από το διεθνές δίκαιο «για όλες τις πράξεις βίας κατά των αμάχων».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σταματούν τις κινητοποιήσεις λόγω... Ραμαζανιού

KAΪΡΟ.--

Διακόπτουν λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές τις καθιστικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου δίνοντας ραντεβού για συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά τη λήξη του.

Σε ανακοίνωση 26 κομμάτων και κινημάτων αναφέρεται ότι η καθιστική διαμαρτυρία οδήγησε στην ικανοποίηση ορισμένων διεκδικήσεών τους. Διαβεβαιώνουν εντούτοις ότι θα επανέλθουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αφού δεν προβλέπεται ως τότε να ικανοποιηθούν βασικά τους αιτήματα, όπως να σταματήσουν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία, να οδηγηθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης οι αξιωματούχοι του παλαιού καθεστώτος και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη.

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα σε μία προσπάθεια να επισπεύσουν την αποχώρηση και των τελευταίων εκατοντάδων διαδηλωτών από την πλατεία Ταχρίρ. Ακολούθησαν μικρο-συγκρούσεις όταν οι στρατιώτες προσπάθησαν να απομακρύνουν σκηνές των συγκεντρωθέντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ