ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στην InternetQ

Από την πρόσφατη απεργία
Από την πρόσφατη απεργία
Ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της InternetQ στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση (19 Ιούλη) εξέδωσε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), επισημαίνοντας:

«Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που έκανε τα πάντα για να σπάσει την κινητοποίηση, αλλά συμμετείχαν μαζικά στην απεργία με τη συμπαράσταση των εργαζομένων από όλο τον κλάδο, οι οποίοι βιώνουν και αυτοί με ανάλογους τρόπους την επίθεση του κεφαλαίου στα κεκτημένα δικαιώματά τους».

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις πέντε συναδέλφων τους, που έγιναν τις προηγούμενες βδομάδες, ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει άλλη μία 24ωρη απεργία, για το ίδιο θέμα.

«Η εργοδοσία της InternetQ επιστράτευσε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους και να τους απομακρύνει από το ταξικό συνδικάτο», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Χαρακτηριστικά, η εργοδοσία, αρχικά μετέφερε «ξαφνικά» το παραγωγικό τμήμα της εταιρείας, στο οποίο είχαν γίνει και οι απολύσεις, στο Κορωπί, ενώ στη συνέχεια απειλούσε για παρέμβαση εισαγγελέα στην κινητοποίηση, αλλά και τη μέρα της απεργίας με την παρουσία «μπράβων» στο χώρο μπροστά από την εταιρεία με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων. «Ηταν η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέναντι σε όλες τις προκλήσεις, σε συνδυασμό με τη συμπαράσταση από τις ταξικές δυνάμεις που οδήγησαν στην καθολική συμμετοχή στην απεργία», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Και τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους στην InternetQ, αλλά και σε ολόκληρο τον κλάδο να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση κομμάτων του κοινοβουλίου, αλλά και μερίδας του Τύπου, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν, αλλά και να δικαιολογήσουν, την άποψη της εργοδοσίας στα ΜΜΕ. Παρουσίασαν ως "προφανώς σωστή πρακτική" το να προχωράει μια εταιρεία σε απολύσεις, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ότι πριν είχε προβεί σε προσλήψεις προσωπικού! Κινδυνολογούσαν για αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα, ενώ η ίδια εταιρεία τον προηγούμενο μήνα, πριν τις κινητοποιήσεις είχε εξαγοράσει ανάλογη εταιρεία στη νοτιοανατολική Ασία».

Στις πλάτες των τυφλών η περικοπή επιδομάτων

Με διοχετευμένες στον αστικό Τύπο πληροφορίες για «τυφλούς - μαϊμού» σε νησί του Ιονίου, το υπουργείο Υγείας καλλιεργεί το έδαφος για νέες περικοπές επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Σε χτεσινό ρεπορτάζ γίνεται λόγος για περίπου «700 τυφλούς σε ένα νησί», αριθμός που «ξαφνικά» κίνησε το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών και άρχισαν να εξετάζουν αυτές τις περιπτώσεις. Το υπουργείο Υγείας χτες ανακοίνωσε πως «τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου έδειξαν ότι το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν 625 άτομα (ποσοστό 2% του πληθυσμού του νομού). Κατόπιν τούτου ο υφυπουργός, κ. Μπόλαρης αποφάσισε την επανεξέταση όλων των δικαιούχων που λαμβάνουν το επίδομα τυφλότητας, για να εξακριβωθεί αν κάποιοι από αυτούς το λαμβάνουν παρανόμως»... Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο έσπευσε - όπως ήταν αναμενόμενο - να κάνει λόγο για «εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων»...

Καταρχήν τίθεται το ζήτημα, τι εννοούν με τον όρο «τυφλοί - μαϊμού», δεδομένου ότι για τις ελληνικές κυβερνήσεις επίδομα τυφλότητας δικαιούνται αυτοί που διαθέτουν κάτω από το 1/20ό της όρασής τους. Με 2/20 ή 3/20 της όρασης δεν θεωρείται τυφλός αν και δεν έχει ουσιαστικά δυνατότητα προς εργασία, λόγω πολύ μειωμένης όρασης. Αρα το ίδιο το όριο που θέτει το κράτος είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και η επιδοματική πολιτική θα έπρεπε να επεκταθεί και όχι να συρρικνωθεί.

Δεύτερον: Αν όντως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν την όρασή τους, κάποιοι τους εξαγόρασαν με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, για πολιτικά οφέλη. Οπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι γνωματεύσεις μιας υγειονομικής επιτροπής που είχαν ορίσει οι πολιτικές αρχές της χώρας γίνονταν πάντα σε προεκλογικές περιόδους. Τώρα, οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στήσει πελατειακό μηχανισμό εμφανίζονται να «πέφτουν από τα σύννεφα» και να επιδιώκουν δικαιοσύνη και διαφάνεια!

Κανείς δε λέει να παίρνουν επιδόματα όσοι δεν δικαιούνται. Το θέμα είναι ότι δεν παίρνουν - ακόμα και αυτά τα πενιχρά επιδόματα - όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Το θέμα επίσης είναι, ότι πίσω από την κυβερνητική υποκρισία κρύβεται η επαίσχυντη πολιτική σκοπιμότητα περικοπής επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Εξάλλου, ο νέος Κανονισμός Διαβάθμισης Αναπηρίας, που έχουν συνδιαμορφώσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτελεί βασικό εργαλείο για το πετσόκομμα των όποιων παροχών από ανθρώπους ευάλωτους, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη

«Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σαν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία αυτών των Οργανισμών και φορέων, αλλά τη δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την άμεση ή έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων».

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Συντονιστικό των σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΟΔΔΥ - ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ - ΕΙΝ - ΕΘΙΑΓΕ και της ΠΟΣΠΕΡ σχετικά με την κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση 11 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση αύριο, Πέμπτη και τα σωματεία προγραμματίζουν εκείνη τη μέρα απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Το συντονιστικό στάθηκε στα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των οργανισμών αυτών και το έργο τους, με την περιουσία τους, αλλά και το μέλλον των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε για το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ), «ποιος θα είναι ο σύμβουλος του κράτους για θέματα ορυκτού πλούτου, κάποια ιδιωτική εταιρεία;». Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων τόνισε πως - παρά τα υπαρκτά προβλήματα και την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων - ο Οργανισμός συνεισέφερε στην κατασκευή ασφαλών σχολικών κτιρίων και μάλιστα με μικρότερο κόστος απ' ό,τι με τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι

Να πληρωθούν άμεσα οι 11 εργαζόμενοι στο ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και να αναλάβουν καθήκοντα σε αντίστοιχες θέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητά με Ερώτηση το ΚΚΕ την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, αναφέρεται:

«Αγανακτισμένοι είναι οι 11 εργαζόμενοι στο ΚΕΚ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, γιατί, αφ' ενός δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου με βάση τον "Καλλικράτη" μεταφέρθηκαν, και αφ' ετέρου εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν πλέον βιοποριστικά προβλήματα γιατί είναι μισθοσυντήρητοι και μη γνωρίζοντας πότε θα πληρωθούν δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Είναι όλοι τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ, και παρείχαν υπηρεσίες στη Νομαρχία για πολλά χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι οι συνάδελφοί τους σε ΚΕΚ άλλων Περιφερειών ήδη έχουν τοποθετηθεί και εργάζονται στις νέες τους θέσεις.

Η περίπτωση των απλήρωτων εργαζομένων στο ΚΕΚ της Περιφερειακής Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και άλλων εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ). Πολιτική, που με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική και Περιφερειακή (πρώην Νομαρχιακή) Διοίκηση, διασπά το ενιαίο των διάφορων τομέων (π.χ. Παιδεία, Υγεία κ.ά.) και ουσιαστικά προωθεί την ιδιωτικοποίηση και παράδοσή τους σε μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους και εργολάβους, προωθώντας παραπέρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) γιατί υλοποιούν αυτή την πολιτική, αντί, να διεκδικούν από την εκάστοτε κυβέρνηση πόρους που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.

Επειδή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση και οφείλει να δώσει λύση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για να πληρωθούν άμεσα οι παραπάνω εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους καθώς και ό,τι άλλο δικαιούνται (δώρα, επίδομα άδειας κ.ά.) και να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα σε αντίστοιχες θέσεις υπηρεσιών της ΠΚΜ - ΠΕ Θεσσαλονίκης, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε μόνιμη σχέση εργασίας αφού το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ