ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης σε εργάτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, που ξεκίνησαν απεργία διαρκείας διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, απέστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σε αυτό σημειώνει:

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα της πατρίδας μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους 223 εργάτες στην πετρελαϊκή εταιρεία στο Σίβασοκ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, που βρίσκονται σε απεργία από την 1η του Αυγούστου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πάλη είναι κοινή για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές ενισχύσεις εν αναμονή παράτασης της έντασης

Ετοιμάζεται αποστολή νέων στρατευμάτων στο προτεκτοράτο

ΝΑΤΟικοί έχουν αναπτυχθεί στα φυλάκια του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου με το σερβόφωνο πληθυσμό
ΝΑΤΟικοί έχουν αναπτυχθεί στα φυλάκια του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου με το σερβόφωνο πληθυσμό
BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Διατεθειμένο να εντείνει την κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο φαίνεται το ΝΑΤΟ, καθώς χτες η γερμανική διοίκηση της δύναμης ΚFOR αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές βασικών τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων προς τις σερβοκατοικούμενες περιοχές του προτεκτοράτου από τα μεθοριακά φυλάκια Γιάρινιε και Μπίρνιακ, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη το εμπορικό εμπάργκο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών κατά της Σερβίας (από τις 20 Ιούλη) και να «στραγγαλίσει» οικονομικά το σερβικό πληθυσμό της περιοχής, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις απέναντι στην ιμπεριαλιστική δύναμη και τα σχέδια για «εδραίωση» της υποτιθέμενης κυριαρχίας των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ σε όλη την «επικράτεια» της επαρχίας.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Κάρμεν Ρομέρο, ανακοίνωσε την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο με νέους στρατιώτες, αποφεύγοντας να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρόνο άφιξης των ενισχύσεων. Ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη δε σηματοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης, λέγοντας ότι αντίθετα η κρίση «εκτονώνεται» και ότι πρόκειται «αμιγώς για μια κίνηση τακτικής που αποσκοπεί στην ανακούφιση» των δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες από βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία αναφέρουν πάντως ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για το Κοσσυφοπέδιο περίπου 700 έφεδροι στρατιώτες...

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς κάλεσε 2.000 Σέρβους σε μπλόκο της περιοχής Ρούνταρε (μερικά χιλιόμετρα πριν από τα επίμαχα μεθοριακά φυλάκια) να μην εγκαταλείψουν τις «Θερμοπύλες», ώστε «με ειρηνικό τρόπο» να αποτρέψουν «το κράτος του Κοσσυφοπεδίου να ριζώσει σε αυτήν την περιοχή».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της προχτεσινοβραδινής συνάντησής του με τον απεσταλμένο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ρόμπερτ Κούπερ, σημείωσε ότι «σαφέστατα δεν υπάρχει κατανόηση για τα συμφέροντα της Σερβίας και τους στόχους μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας». Εντούτοις, απέτρεψε το πλήθος από βίαιες ενέργειες ή απάντηση σε προβοκάτσιες, που όπως προέβλεψε, θα σημειωθούν το επόμενο διάστημα από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών...

Ο επικεφαλής της σερβικής πλευράς διαπραγματευτών στις κατά καιρούς συνομιλίες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, Μπόρικο Στεφάνοβιτς, κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να «συνεχίσουν τον αγώνα στα μπλόκα» και να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, προτού η κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο επανέλθει σε αυτήν που επικρατούσε ως τις 25 Ιούλη, οπότε τα μεθοριακά φυλάκια και τελωνεία φρουρούνταν από αστυνομικούς της EULEX (αποστολή της ΕΕ) και Σέρβους αστυνομικούς...

Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάντερ Κονούζιν, επέκρινε τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών επιρρίπτοντας στην Πρίστινα εξολοκλήρου την ευθύνη για την ένταση της τελευταίας βδομάδας και κατηγορώντας την για «μονομερείς ενέργειες» που συνιστούν σαφή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ... Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η «προσπάθεια της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και διά της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή»...

Πάντως, η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτε Γιαχγιάγκα έκανε πως δεν πρόσεξε τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας, και ακουμπώντας προφανώς στις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι «δεν είναι θέμα συζήτησης με κανέναν ο έλεγχος των συνόρων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας του Κοσσόβου»...

KINA
Ρομπότ στη θέση των εργαζομένων σχεδιάζει η «Foxconn»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη «μαγική λύση» φαίνεται πως βρήκε η «Foxconn», εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και κατασκευάζει τα «iPhone» και «iPad» για λογαριασμό της «Apple», αλλά και εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Nokia», η «Sony», η «Dell», η HP και η «Microsoft», η οποία όμως αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της που συνεχίζουν να δουλεύουν ως δούλοι. Μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να αντικαταστήσει σταδιακά τους εργαζόμενους με ένα εκατομμύριο ρομπότ! Το σκεπτικό είναι απλό: Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, δεν κάνουν απεργίες, δε διεκδικούν...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «PC World», ο πρόεδρος της εταιρείας, Τέρι Γκου, φέρεται αποφασισμένος να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι την περασμένη χρονιά εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε από τις μαζικές αυτοκτονίες, διεκδίκησαν και έλαβαν αυξήσεις έως και 70%, έπειτα από πολυήμερες απεργίες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αυτοκτόνησαν - 17 τον αριθμό - ενώ το ένα εκατομμύριο των συναδέλφων τους εργάζονταν μέχρι τότε έως και 12 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα, χωρίς να μπορούν να μιλούν μεταξύ τους και χωρίς να αμείβονται για τις υπερωρίες. Φέτος, παρά τη «βελτίωση των συνθηκών εργασίας» αλλά και την «ομερτά» που έχει επιβληθεί, καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν συμβόλαιο «κατά της αυτοχειρίας» προκειμένου οι οικείοι τους να μην μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, σε περίπτωση αυτοκτονίας («για άγνωστα αίτια» έχουν αυτοκτονήσει τρεις).

Ηδη δοκιμάζονται περίπου 10.000 ρομπότ που εκτελούν για την ώρα απλές εργασίες, όπως η βαφή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων, ενώ με την αύξησή τους υπολογίζεται ότι θα περιορίσουν τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον στο μισό.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Ερευνες για τη διπλή επίθεση

ΟΣΛΟ.--

Ειδική μονάδα δημιούργησε η Αστυνομία της Νορβηγίας για να ερευνήσει τη διπλή επίθεση στο κέντρο του Οσλο και το νησί Οτόγια που πραγματοποίησε ο φασίστας, ρατσιστής και αντικομμουνιστής Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ αφήνοντας συνολικά 77 νεκρούς. Παράλληλα έχει πάρει καταθέσεις από περίπου 200 μάρτυρες από το νησί και έχει κατάσχει όλα τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φωτογραφικές μηχανές που βρέθηκαν εκεί.

Στο μεταξύ, ο δράστης της διπλής επίθεσης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ και απαίτησε να εξεταστεί από Ιάπωνα ψυχίατρο, ανάμεσα στα άλλα, με αντάλλαγμα τη συνεργασία του για την παροχή περισσοτέρων πληροφοριών, μετέδωσε την Κυριακή ο τηλεοπτικός σταθμός «NRK» επικαλούμενος αστυνομικές πηγές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τριβές στη στρατιωτική ηγεσία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Τουρκία, το οποίο καλείται να εκλέξει τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της παραίτησης και των καταγγελιών τεσσάρων από τους πέντε ανώτατους αξιωματικούς στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας, την περασμένη Παρασκευή. Παρόντες ήταν τα 11 από τα 16 μέλη του Συμβουλίου (συμπεριλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας), αφού παραβρέθηκαν μόνο οι 9 από τους 14 αξιωματικούς με τον ανώτατο βαθμό, καθώς εκτός από τους 4 παραιτηθέντες ο πέμπτος απών ήταν ο ναύαρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας, που είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση «Βαριοπούλα», περί πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Αργότερα την ίδια ημέρα, κατ' ιδίαν δίωρη συνάντηση είχαν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο οποίος θεωρείται δεδομένο πως θα είναι ο επόμενος αρχηγός ΓΕΣ, ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα και προβλήματα ως προς τις υπόλοιπες θέσεις. Τέλος, αύριο Πέμπτη αναμένεται να γνωστοποιήσει στον πρόεδρο της χώρας τις αποφάσεις του το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ