ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επιδρομές και παρασκηνιακές απόπειρες για «συνομιλίες»...

Κατεστραμμένο τούνελ στη Γάζα κοντά στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο
Κατεστραμμένο τούνελ στη Γάζα κοντά στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο
TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν χτες δύο Παλαιστίνιους στη διάρκεια ταραχών που προκάλεσαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Κουαλαντίγια (βορείως της Ιερουσαλήμ), διενεργώντας μία ακόμη επιχείρηση «σύλληψης Παλαιστινίων υπόπτων» στην περιοχή.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες μπήκαν στον καταυλισμό με άγριες διαθέσεις, προκαλώντας τις αντιδράσεις Παλαιστινίων που άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια και πέτρες. Οι στρατιώτες άνοιξαν αδιάκριτα πυρ κατά των Παλαιστινίων, σκοτώνοντας έναν 22χρονο και έναν 23 Παλαιστίνιο, που πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο της Ραμάλας.

Ακολούθησε επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών και πυραυλική επίθεση σε υπόγεια σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, δίχως να υπάρξουν θύματα. Η ενέργεια προκάλεσε την ισοπέδωση της σήραγγας και εμφανίστηκε ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκέτας αργά το βράδυ της Δευτέρας στη νότια ισραηλινή πόλη Ασκελον, που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό μιας γυναίκας.

Το ίδιο 24ωρο πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων φαίνεται πως επικρατεί σε Ισραήλ και ΗΠΑ καθώς επιχειρούν να αναβιώσουν τις «ειρηνευτικές» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για να αποτρέψουν την προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση της Παλαιστίνης από την πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, αλλά και να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης από τις 20 Σεπτέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από προχτές βράδυ ανώνυμοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δηλώνουν στον ξένο Τύπο ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 υπό την προϋπόθεση πως η παλαιστινιακή πλευρά θα κάνει αμοιβαία υποχώρηση αναγνωρίζοντας π.χ. το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος». Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, αφού με αυτόν τον τρόπο η Παλαιστινιακή Αρχή θα ήταν σαν να εγκατέλειπε την επιστροφή Παλαιστινίων προσφύγων και να δεχόταν τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των Αράβων στο Ισραήλ...

Στο παιχνίδι διπλωματικών εντυπώσεων φαίνεται πως παίζουν πρόθυμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν τη «διπλωματική απομόνωση» του Ισραήλ στον ΟΗΕ ακόμη και με μία συμβολική κίνηση όπως η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη (δίχως δυνατότητα εφαρμόσιμων αποφάσεων) Γενική Συνέλευση...

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ προκάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου αν έχει κάτι να πει να βγει να το πει ανοιχτά, εκτιμώντας πως δεν θα το κάνει «γιατί δεν το εννοεί σοβαρά»...

Τέλος χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε για πρώτη φορά απόφαση που διατάσσει το κράτος να διαλύσει τον μεγαλύτερο παράνομο εβραϊκό εποικισμό του Μάιγκρον στη Δυτική Οχθη ως τον Απρίλη του 2012 έπειτα από προσφυγή του κινήματος «Ειρήνη Τώρα».

ΣΥΡΙΑ
ΕΕ και ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ._

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσθεσε χτες τον Σύρο υπουργό Αμυνας, Αλι Χαμπίμπ, και πολλούς άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στον κατάλογο με τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για τα οποία θα ισχύσει πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων. Στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ έχουν ήδη μπει τα ονόματα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και άλλων 29 αξιωματούχων και στελεχών εταιρειών με στρατιωτικές διασυνδέσεις που ενέχονται στην καταστολή αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Η Ιταλία πάντως χτες έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από τη Συρία «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομερή καταπίεση άμαχου πληθυσμού από την κυβέρνηση».

Το ίδιο 24ωρο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αύξηση της πίεσης στην κυβέρνηση της Συρίας, διαψεύδοντας εντούτοις ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση η Ουάσιγκτον επιδιώκει στρατιωτική επέμβαση ανάλογη με αυτήν που γίνεται στη Λιβύη.

«Σε ό,τι αφορά στη Συρία, καταδικάζουμε τη βία και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό» είπε υποκριτικά ο Μάλεν, ενώ ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στο Ιράκ. Λίγες ώρες μετά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντούσε «την έκτακτη κατάσταση στη Συρία» με «ακτιβιστές από τη Συρία για τη δημοκρατία» ζυγίζοντας το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Νωρίτερα, διχογνωμία καταγράφτηκε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ρωσία και Κίνα φαίνονται αντίθετες στο ενδεχόμενο σαφούς καταδικαστικής απόφασης και αντιποίνων κατά της Δαμασκού, μολονότι χτες το πρωί ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσιούρκιν εξέφρασε την «ευέλικτη» θέση της Μόσχας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η Ρωσία σε «μία ανακοίνωση από τον Γερμανό προεδρεύοντα του σώματος, ή σε μία ανακοίνωση Τύπου» που «θα διεμήνυε ότι η βία πρέπει να σταματήσει και να βρεθεί μία λύση με πολιτικά μέσα»...

Πάντως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως και χτες συνεχίστηκε το «σφυροκόπημα» τμημάτων της πόλης Χάμα με αποτέλεσμα το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων και ότι προχτές βράδυ πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, Δαμασκού, και στις πόλεις Χομς, Λατάκια, Ντέιρ Ελ Ζουρ.

Από την άλλη το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως εκατοντάδες μασκοφόροι που επέβαιναν σε μηχανές πυρπόλησαν,αφού λεηλάτησαν, το δικαστικό μέγαρο της πόλης Χάμα και στη συνέχεια κατέστρεψαν αποθήκη τροφίμων και φρέσκων λαχανικών της περιοχής...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενταση σε όλα τα μέτωπα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής» ζήτησε ο Πακιστανός πρόεδρος Ασιφ Αλί Ζαρντάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόσω η χώρα βυθίζεται στη δίνη του πολέμου και τις διμερείς σχέσεις να παραμένουν τεταμένες, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν στο πακιστανικό έδαφος, χωρίς δίχως να ενημερώσουν...

Εκτός της επιχείρησης, που μάλλον ήταν η «κορυφή του παγόβουνου», το Πακιστάν τελευταία καταγγέλλει επίσημα τις μονομερείς επιθέσεις των ΗΠΑ με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών και εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επιχειρήσεις της CIA στο έδαφός του. Ως αποτέλεσμα της διμερούς έντασης ήταν και η απομάκρυνση - επισήμως επέστρεψε για λόγους υγείας - του σταθμάρχη της CIA και η αντικατάστασή του που αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντετ». Πρόκειται για δεύτερη «απομάκρυνση» από την αρχή του χρόνου και μετά την επίσκεψη του στρατηγού Αχμεντ Σουτζά Πασά στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου.

Το «αίτημα» Ζαντάρι διατυπώθηκε προς τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ισλαμαμπάντ στο περιθώριο της επίσκεψης του Γκρόσμαν στο Πακιστάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριεθνή (Αφγανιστάν, Πακιστάν και ΗΠΑ) Σύνοδο για την «ασφάλεια», που ξεκίνησε χτες στην Ισλαμαμπάντ.

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν τουλάχιστον τέσσερις φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που παρέχει ασφάλεια στη γερμανική οργάνωση αρωγής «Giz» στην Κουντούζ, στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Επίσης, τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για το θάνατο ενός ρεπόρτερ του την προηγούμενη βδομάδα ζήτησε το BBC από το ΝΑΤΟ. Ο δημοσιογράφος Ομέντ Χπαλουάκ, ο οποίος εργαζόταν για το BBC και το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων «Pajhwok», σκοτώθηκε την περασμένη βδομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων, τους οποίους συνέδραμε αεροσκάφος του ΝΑΤΟ και Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν στους 31 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, στο Καράτσι. Συγκρούσεων μεταξύ των φυλών Παστούν και Μουτζαχίρ. Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας εδώ και δεκαετίες. Συγκρούσεις που συνεχώς εντείνονται καθώς 318 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον περασμένο μήνα και 1.241 τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Dawn».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ