ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σφραγίδα μινωικής ιερογλυφικής γραφής

Εξαιρετικά ευρήματα στο όρος Βρύσινα του Ρεθύμνου

Ο σφραγιδόλιθος με τα μινωικά ιερογλυφικά. Δεξιά, σπάνιο χάλκινο ειδώλιο λατρευτή
Ο σφραγιδόλιθος με τα μινωικά ιερογλυφικά. Δεξιά, σπάνιο χάλκινο ειδώλιο λατρευτή
«Eξαιρετικό» χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι το εύρημα της φετινής περιόδου της συστηματικής ανασκαφής στο μινωικό ιερό στην κορυφή του όρους Βρύσινα, που υψώνεται νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια λίθινη τετράπλευρη σφραγίδα, από βαθυκόκκινο ίασπη, η οποία φέρει εγχάρακτα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής και στις τέσσερις επιφάνειές της. Πρόκειται για τη μοναδική μέχρι τώρα παρουσία της αρχαιότερης γραφής των Μινωιτών στη δυτική Κρήτη.

Η φετινή περίοδος διήρκεσε από τις 4 - 15/7. Η ανασκαφή, που ξεκίνησε το 2004, διεξάγεται από την ΚΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με ευθύνη της αρχαιολόγου Ελένης Παπαδοπούλου, και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ιριδα Τζαχίλη.

Με βάση την προκαταρκτική μελέτη και των φετινών κεραμικών ευρημάτων, συμπεραίνεται ότι η διάρκεια λειτουργίας του ιερού εκτείνεται σε όλη την παλαιοανακτορική περίοδο (περ. 1900-1700 π.Χ.), και συνεχίζεται, τουλάχιστον, μέχρι την αρχή των νεοανακτορικών χρόνων. Με το πλήθος των πήλινων ειδωλίων που αποκάλυψε η συστηματική ανασκαφή, που φθάνουν πλέον τα 800, αλλά και το σημαντικό αριθμό αγγείων, είναι προφανές ότι τα ευρήματα από τις ανασκαφές του 2010 και του 2011 διευρύνουν τις γνώσεις για τη νεοανακτορική περίοδο του μινωικού ιερού, αλλά και την αρχική διαμόρφωση της κορυφής του όρους, πριν τη μετακίνηση μεγάλου μέρους των τελετουργικών δραστηριοτήτων προς το χαμηλότερο τρίτο πλάτωμα, κατά την τελευταία φάση λειτουργίας του.

Ο Βρύσινας, επομένως, θεωρείται το σημαντικότερο ιερό κορυφής στη δυτική Κρήτη. Ιερό που παρουσιάζει σαφείς αναλογίες ως προς το τελετουργικό πλαίσιο, τη μορφή της λατρείας, αλλά και τον τρόπο άσκησής της στα ανακτορικά ιερά κορυφής - Γιούχτα, Κόφινα, Πετσοφά και Τραόσταλο - στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.

«Ηρακλής μαινόμενος»

Το «Ηρακλή μαινόμενο», έργο από τα λιγότερο παιγμένα του Ευριπίδη, θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο (5,6/8), στην Επίδαυρο και στη συνέχεια σε περιοδεία. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Επιμέλεια κίνησης - Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Thomas Walgrave. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης κ.ά.

Ο Ηρακλής, επιστρέφοντας από τον Αδη, όπου πήγε για να ξαναφέρει στη γη τον Κέρβερο, ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει, σκοτώνοντας τον Λύκο. Ομως, μια μανία, σταλμένη από την Ηρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Οταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και την απόγνωση.

Θα ακολουθήσει περιοδεία: 12-13/8 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 17/8 Θάσος, Αρχαίο Θέατρο, 21-22/8 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών, 29/8 Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο, 2/9 Βριλήσσια, θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη», 5/9 Πειραιάς, «Βεάκειο», 7/9 Παπάγου, «Κηποθέατρο», 9/9 Αττικό Αλσος, 11/9 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο, 14/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους, 16/9 Αιγάλεω, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», 18/9 Γαλάτσι, Αλσος Βεΐκου, 22/9 Λάρισα, κηποθέατρο Αλκαζάρ, 25/9 Αλσος Ν. Σμύρνης.

Προγράμματα για παιδιά

Στο πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, «Ενας Συγχρονισμένος Αιώνιος», στο Ιδρυμα Βασίλη - Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, θα πραγματοποιηθούν (3-26/8) δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 χρόνων. Οι δίωρες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ειδική ξενάγηση με παιχνίδια και ερωταποκρίσεις και δημιουργική απασχόληση με θέματα, παιχνίδια και τεχνικές στο πνεύμα του έργου του καλλιτέχνη.

Οσοι γονείς ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα παιδιά ένα από τα προγράμματα, πρέπει να τηλεφωνήσουν προηγουμένως, στο 22820-22444, για να δηλώσουν συμμετοχή. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, διοργανώνεται στο μουσείο και ένα εργαστήρι για παιδιά 4-6 χρόνων, που περιλαμβάνει ξενάγηση, παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.

Ελληνικές ταινίες σε διεθνή φεστιβάλ

Η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Αδικος κόσμος», μετά τις πολυβραβευμένες ταινίες του «My Sweet Home» και «Ακαδημία Πλάτωνος», αποτελεί την επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Η ταινία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα ταινιών του Φεστιβάλ.

Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, ο Σωτήρης, είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Να αθωώνει όλους όσοι εγκλημάτησαν επειδή δεν είχαν «στον ήλιο μοίρα». Ομως, προσπαθώντας να σώσει έναν ακόμα αθώο, σκοτώνει από λάθος έναν άνθρωπο. Μόνη μάρτυρας του φόνου, η Δώρα. Παρότι η Δώρα δε δείχνει συμπόνια, ο Σωτήρης χρειάζεται τη βοήθειά της. Σενάριο: Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου, διεύθυνση φωτογραφίας: Πολυδεύκης Κυρλίδης. Πρωταγωνιστoύν: Aντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου.

  • Η ταινία «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγγάρη (Ελλάδα) και οι ταινίες «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» (Γαλλία) και «Play» (συμπαραγωγή Σουηδίας, Γαλλίας, Δανίας) θα διαγωνιστούν για το κινηματογραφικό βραβείο «LUX» του Ευρωκοινοβουλίου, στα πλαίσια του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας. Οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Βενετίας (31/8-10/9).
Μύθοι και παραμύθια στο Πήλιο

Τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο: «Μύθοι και παραμύθια στου Κένταυρου τη ράχη» θα πραγματοποιηθούν (5-7/8) στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας. Σ' αυτήν την όμορφη γωνιά του Πηλίου θα ξεδιπλωθούν αφηγήσεις από την προφορική λαϊκή παραμυθιακή παράδοση και τη μυθολογία διαφόρων λαών. Θα ακουστούν παραμύθια και μύθοι σε αυλές μουσείων, αρχοντικών σπιτιών, αυλόγυρους εκκλησιών και σε αναπαλαιωμένες κρήνες. Καλεσμένες είναι οι παραμυθούδες Ανθή Θάνου και Μάνια Μαράτου, καθώς και ο Αγιορίτης αφηγητής Δημήτρης Β. Προύσαλης, που θα κάνουν και τρία πρωινά εισαγωγικά εργαστήρια για ενήλικες, ειδικούς και μη, που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραμυθιακής αφήγησης. Τα απογεύματα αφηγούνται παραμύθια για παιδιά (από 6 ετών και πάνω) και τα βράδια για ενήλικες.

Η είσοδος στις αφηγήσεις είναι ελεύθερη, η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906.008.

Στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, πραγματοποιείται το πρώτο - τριήμερο (4-6/8) - «SEVEN Festival», με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των: 4/8 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα, Ζηνοβίας Αρβανιτίδη, Παναγιώτη Μάργαρη, Blues Wire, Γιώργου Τρύφωνα & The Rebellions. 5/8 Σωκράτη Μάλαμα, Ελεονόρας Ζουγανέλη, Λόλεκ, The Oqqosite. 6/8 Νίκου Πορτοκάλογλου, Πάνου Μουζουράκη, Ζακ Στεφάνου & Πάντα Κοάλα, DJset, πάρτι κλεισίματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ