ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα

Eurokinissi

Τη άμεση λήψη μέτρων για να μην κινδυνέψουν οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα από πλημμύρες, ενόψει του χειμώνα, ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και Προστασίας του Πολίτη, με Ερώτηση που κατέθεσε, χτες, στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση - την υπογράφουν οι βουλευτές Ν. Μωραΐτης και Χαρ. Χαραλάμπους - έχει ως εξής:

«Ανυπολόγιστες ζημιές άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την Τρίτη 2 Αυγούστου στην περιοχή της βορειοδυτικής και Μέσης Κέρκυρας από τους Λάκωνες μέχρι το Κομπίτσι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Δεκαεννιά εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έτσι ώστε να αλλάξει η χρήση της γης. Η νέα οικολογική καταστροφή έρχεται να συμπληρώσει τις μεγάλες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά στο Σκριπερό λίγες μέρες νωρίτερα.

Αιτία των εμπρησμών είναι το ότι η γη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα που δημιουργεί υπεραξία και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντί να δημιουργήσουν ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαμελίζουν και διαχωρίζουν τη συντήρηση και πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα τελείως ακατάλληλο κτίριο μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ξεπερνούν το 40% του αριθμού που προβλέπει ο κανονισμός. Είναι, ακόμη, ενδεικτικό ότι την ώρα που η Κέρκυρα φλεγόταν τα πυροσβεστικά οχήματα που συμμετείχαν στην κατάσβεση είχαν πλήρωμα μόνο 2 αντί 3 τουλάχιστον πυροσβέστες. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, στην ανυπαρξία αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δε διεκδικούν χρήματα για την αντιπυρική προστασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά το ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για το ΕΣΠΑ ζήτησε να υπάρξουν κονδύλια, τελικά δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αντιπυρικά έργα και αγροτική οδοποιία. Για παράδειγμα, στο Κομπίτσι την ώρα της πυρκαγιάς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. Στους Λάκωνες ένας αγροτικός δρόμος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσβαση για την κατάσβεση και που χρειάζεται μόνο 20.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί έχει μείνει ημιτελής.

Η ηρωική δράση των πυροσβεστών, των ιπτάμενων και των κατοίκων μόνο σ' ένα βαθμό κατέστη δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα και του κινδύνου για νέες καταστροφές από πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν:

  • Για την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων.
  • Για να μη γίνει καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Για την προστασία των εδαφών των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
  • Για την έγκαιρη και ικανή χρηματοδότηση των αρμόδιων, για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων αυτών, υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Δήμου κ.ά.
  • Για λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων.
  • Για την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό.
  • Για να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων».
Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ η πυρκαγιά στη βόρεια Κέρκυρα, στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες Μέγκουλας και Παλιά Περίθεια. Η φωτιά έκαιγε χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή βρίσκονταν δέκα πυροσβεστικά οχήματα και 20 πυροσβέστες, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν και εναέρια μέσα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονταν στην αναχαίτιση της φωτιάς για να προστατευθούν οικισμοί.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η φωτιά στη Μάνη, δυτικά του Γυθείου, περιοχή Α. Τόμπρα, που έχει κάνει στάχτη από προχτές περισσότερα από 500 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης. Η φωτιά έφτασε προχτές μέσα στο χωριό Λυγερέας όπου απείλησε σπίτια, αλλά η επέμβαση δυνάμεων της Πυροσβεστικής πρόλαβε τα χειρότερα.

Φωτιά μαινόταν και στο Καλαπόδι Αταλάντης, όπου επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με εφτά οχήματα και ένα αεροπλάνο, όπως και στη Δικέλα Αλεξανδρούπολης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, ελικόπτερο, δυο αεροπλάνα και δυο πεζοπόρα τμήματα. Σε εξέλιξη ήταν και φωτιά στη Γότιστα Μετσόβου, όπου επιχειρούσαν έξι οχήματα με 16 άτομα και τέσσερα αεροσκάφη. Στην πυρκαγιά στο Παρόριο Βοιωτίας επενέβησαν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων και τέσσερα αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Νυφίδα Λέσβου, κοντά στον Πολυχνίτο. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν και εκεί. Η φωτιά εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε δυο μέτωπα, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν, καίγοντας μεγάλες εκτάσεις με βοσκότοπους, λιόφυτα και δασική έκταση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Ναι» στην επιχειρηματική εκμετάλλευση στο κτήμα Καμπά

Μια τεράστια έκταση πάνω από 350 στρέμματα στην Κάντζα Παλλήνης από το γνωστό κτήμα Καμπά οδεύει προς επιχειρηματική εκμετάλλευση με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ). Το Α' Τμήμα Διακοπών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που χαρακτηρίζει 350 στρέμματα από το κτήμα Καμπά σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ). Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την επιχειρηματική αξιοποίηση του κτήματος Καμπά, καθώς υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου. Να σημειωθεί ότι στο κτήμα Καμπά βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας που χτίστηκε το 1979 και είναι διατηρητέο.

Με την απόφαση του ΣτΕ διαφοροποιείται ακόμη και ο συντελεστής δόμησης, καθώς και η μέγιστη συνολική δομήσιμη επιφάνεια της ΠΟΑΠΔ απ' όσα προέβλεπε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Συγκεκριμένα, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,6 έναντι 0,4 αλλά μικρότερη συνολική δομήσιμη επιφάνεια, γιατί το 50% της έκτασης είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Με αυτό το σκεπτικό οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι εφόσον οι αποκλίσεις του ΠΔ από τις ρυθμίσεις της ΖΟΕ είναι περιορισμένες και δεν μεταβάλλουν τις βασικές επιλογές της, βρίσκουν εξουσιοδοτημένο έρεισμα στο ν. 1650/1986.

«Εφυγε» η σ. Βάσω Μασμανίδου

Την Τετάρτη «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 71 χρόνων η σ. Βάσω Μασμανίδου, από τη Θεσσαλονίκη η οποία κηδεύτηκε την Πέμπτη στο χωριό της Αντιγόνια Κιλκίς.

Τον κομμουνιστή πατέρα της Γρηγόρη Μασμανίδη δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει: Τον σκότωσαν οι ταγματασφαλίτες, μαζί με τον αδελφό του Κυριάκο Μασμανίδη στο χωράφι τους, στις 14 Απρίλη Μεγάλη Βδομάδα του 1944.

Την επομένη της άνανδρης δολοφονίας των δύο κομμουνιστών αδελφών, φεύγοντας για το βουνό ο σύντροφός τους Hλίας Bασιλειάδης (35 χρόνων) πιάστηκε από τους ίδιους ταγματασφαλίτες φονιάδες και σφάχτηκε επιτόπου.

Η σ. Βάσω Μασμανίδου με αφάνταστους κόπους της μητέρας της Ολγας κατάφερε να τελειώσει το Γυμνάσιο στο Κιλκίς και τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Διορίστηκε και εργάστηκε ως Διευθύντρια του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Ηταν συνδεδεμένη με το ΚΚΕ κι εργαζόταν δραστήρια σαν οπαδός και μετά τη συνταξιοδότησή της έγινε μέλος της ΚΟΒ Τούμπας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ολα αυτά τα χρόνια εργάστηκε στο Παράρτημα του Κέντρου Θεσσαλονίκης εκλεγμένη και στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ.

Αποχαιρετισμό στη σ. Ολγα απηύθυνε εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας ο Κώστας Βουλγαρόπουλος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στα Πάνω Σουδενά του Δήμου Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας (Ανω Λουσοί Καλαβρύτων) συγκέντρωση τιμής για τους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας διοργανώνει, αύριο Κυριακή και ώρα 11 το πρωί, στην Αρτεμισία, στο χώρο του Ξυλεργοστασίου, εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ κατά των ιταλικών στρατευμάτων.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Φωκίδας διοργανώνει, αύριο Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11.30 το πρωί, στις Καρούτες Φωκίδας, εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τους αθάνατους νεκρούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι στις 5/8/1944 κατά των κατακτητών.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ελευσίνας και Πέριξ διοργανώνει, αύριο Κυριακή και ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 50 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στο ρέμα της Αγίας Σωτήρας στις 9/8/1944, στο χώρο της εκτέλεσής τους.

-- Το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει αύριο Κυριακή και ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Κίσσαμου, στο μνημείο στη Σήραγγα του Κατσοματάδω, όπου ο ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα μάχη ενάντια στα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ