ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Σήμερα η συγκέντρωση στην Ακρόπολη

Διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στις 7.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση - εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από τις ρίψεις εκ μέρους των Αμερικανών των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να διατρανώσει την καταδίκη του στα εγκλήματα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη, να εκφράσει την αντίθεσή του σε όλα τα πυρηνικά, να διαδηλώσει την επιθυμία του να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, την προσήλωσή του στη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

«Απαιτούμε και παλεύουμε για:

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτα απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης "Αντιπυραυλικής Αμυνας" στα Βαλκάνια. Καμιά διευκόλυνση από ελληνικής πλευράς.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

-- Την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

-- Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

-- Την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής, όλων των παλιών και καινούριων αντιλαϊκών μέτρων, του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, την αναχαίτιση των χειρότερων που ήδη έχουν εξαγγελθεί.

Οι λαοί πρέπει να φτιάξουν τη δική τους συμμαχία, να διαλέξουν το δικό τους δρόμο, να παλέψουν για την ανάπτυξη που ικανοποιεί τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες. Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή».

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της πυρηνικής τραγωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Θολώνει τα νερά με δηλώσεις για αύξηση της θητείας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις συνέπειες που έχει για την άμυνα η ενσωμάτωση της χώρας στα ΝΑΤΟικά δόγματα

Προαναγγελία αύξησης της στρατιωτικής θητείας αποτελούν τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», όπου χαρακτήρισε «λάθος» τη μείωση της θητείας και τις συνεχείς προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών. Οι δηλώσεις Μπεγλίτη δε συνιστούν αλλαγή πλεύσης και προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά «πατάνε» σε οικονομικούς υπολογισμούς, με στόχο τη μείωση του κόστους που συνεπάγονται οι επαγγελματίες οπλίτες.

Σημειώνεται πως οι συνεχείς μειώσεις της στρατιωτικής θητείας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - σήμερα είναι 9 μήνες στο Στρατό Ξηράς ενώ σε Ναυτικό και Αεροπορία τείνει να διακοπεί η κατάταξη εφέδρων - έγιναν σε εφαρμογή της κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για σταδιακή κατάργηση της στράτευσης των νέων και αντικατάσταση των στρατευσίμων από επαγγελματίες οπλίτες. Ηδη, χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προετοιμάζει το έδαφος για μια ενδεχόμενη αύξηση της θητείας στη βάση της παραδοχής της «ύπαρξης απειλών κατά της χώρας» και της «ανάγκης εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών». Υποκριτικά ανέφερε ότι «δεν θέλουμε τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού, για λόγους πολιτικού και οικονομικού κόστους, αλλά και γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρά επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα».

Εξίσου προκλητικό ήταν και το κήρυγμα Μπεγλίτη προς τη νεολαία, την οποία η κυβέρνηση καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οπως είπε με θράσος, «πιστεύω ότι η νεολαία, εκτός από δικαιώματα, που οφείλουμε να υπερασπισθούμε, έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα, που οφείλει να αναλάβει (...) Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η αντίληψη της "λούφας και παραλλαγής" για τη νεολαία μας δεν έχει θέση».

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Μπεγλίτη αποτυπώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις λόγω της χαμηλής επάνδρωσης όχι μόνο των μονάδων αλλά και των οπλικών συστημάτων, ως συνέπεια συνολικά της υποβάθμισης της προσφοράς του στρατευμένου νέου και της αντικατάστασής του από τους επαγγελματίες οπλίτες. Είναι ταυτόχρονα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η υιοθέτηση των ιμπεριαλιστικών δογμάτων και η ενσωμάτωση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς σε μόνιμη βάση 2.000 - 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι περισσότεροι επαγγελματίες οπλίτες, υπηρετούν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός ελληνικών συνόρων.

ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές

Συνεχίζονται στην Κύπρο οι αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές με αφορμή το ενδεχόμενο έναρξης τον Οκτώβρη γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), για τον ακριβή εντοπισμό και επιβεβαίωση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ήδη επισημανθεί στην ανοιχτή θάλασσα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, επανέλαβε σε δήλωσή του ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο» και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας «το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού».

Πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Ερογλου, ισχυρίστηκε χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «ακόμη παίζει παιγνίδια» και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε θα απεμπολήσει το «κράτος» της, ούτε θα κάνει παραχωρήσεις για τη διζωνικότητα, την ύπαρξη «δύο λαών», ή τις «εγγυήσεις» της Τουρκίας. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, μιλώντας την Κυριακή σε αντικατοχική συγκέντρωση στη Δερύνεια, κοντά στην κατεχόμενη πόλη, διατύπωσε τη θέση ότι οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν περισσότερη από την πρέπουσα ανοχή προς την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλή, η οποία την Πέμπτη έρχεται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, δήλωσε ότι μελετά με τους συνεργάτες της ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους όλης της ΕΕ προς την Τουρκία για τις απειλές που διατύπωσε σε βάρος της Κύπρου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου (Πνευματικό Κέντρο), με θέμα: «Εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - Η πρόταση του ΚΚΕ για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους».

-- Την Παρασκευή 12/8, συγκέντρωση στην πλατεία Κατασταρίου Ζακύνθου, με θέμα «Αντιπυρική προστασία - Δάση λαϊκή περιουσία».

-- Την Παρασκευή 12/8, εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο Πουλάκου στις Αιγιές Λακωνίας στις 8 30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη 2011 για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Θα κληρωθούν: 1) Ενα ταξίδι 9 ημερών στην Κούβα (για 2 άτομα). 2) Ενα ταξίδι 4 ημερών στο Βερολίνο (για 2 άτομα).

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011. Οι λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην Αθήνα, διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

Πέθανε ο Αν. Πεπονής

Πέθανε χτες σε ηλικία 87 ετών ο Αναστάσιος Πεπονής. Μεταφέρθηκε το μεσημέρι με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο «Αττικόν» νοσοκομείο, όπου και κατέληξε στις 13.45. Ο Αν. Πεπονής γεννήθηκε το 1924 και σπούδασε Νομικά. Διατέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα). Το 1964 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Στη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο και αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία. Μετά το 1977, εξελέγη πολλές φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διατέλεσε υπουργός Βιομηχανίας - Ενέργειας, Προεδρίας της Κυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Υγείας - Πρόνοιας. Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Αναστάσιου Πεπονή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ